Festivalul de Film de la Sarajevo, care s-a desfasurat in perioada 18-26 august, a fost inca o rampa de lansare in plan international pentru regizorii romani Corneliu Porumboiu, Radu Muntean si Catatin Mitulescu. Ei au atras atentia presei internatio
Festivalul de Film de la Sarajevo, care s-a desfasurat in perioada 18-26 august, a fost inca o rampa de lansare in plan international pentru regizorii romani Corneliu Porumboiu, Radu Muntean si Catatin Mitulescu. Ei au atras atentia presei internationale prin subiectul comun pe care
l-au prezentat in filmele lor. Cei trei tineri regizori s-au prezentat cu trei filme despre Revolutie. "Sangeroasa revolutie romana din 1989 <> filmele noi", titreaza Reuters.
Fie ca sunt direct implicati in revolutie, fie ca nu au nici o legatura cu ea, viata personajelor este direct afectata de evenimentele petrecute cu 17 ani in urma. "Fiecare artist roman are propria versiune referitoare la Revolutia din '89" a motivat Corneliu Porumboiu alegerea sa, pentru Reuters.
Lungmetrajul sau de debut, "A fost sau n-a fost?" (premiat la Cannes cu Camera d´Or si la TIFF) sau "12:08 East of Bucharest", asa cum a fost prezentat, in cadrul festivalului, a fost proiectat chiar in seara de deschidere a celei de-a 12-a editii a festivalului, in afara competitiei.
"Daca stiam ca vor veni 3.000 de oameni sa-mi vada filmul, as fi avut in mod sigur mult prea multe emotii pentru a mai fi prezent in sala" a marturisit regizorul in fata publicului sau de la Sarajevo. Tinand cont de scopul organizatorilor de a promova tinerii regizori, in competitie (sectiunea principala) au intrat doar filmele in premiera regionala. Astfel "Hartia va fi albastra", cel de-al doilea lungmetraj realizat de regizorul Radu Muntean a concurat cu sapte filme in competitia de anul acesta.
Vizionarea filmului lui Catalin Mitulescu,"Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" (premiat la Cannes) a fost de asemenea un subiect care a dat nastere la comentarii in cadrul manifestarii de la Sarajevo, atat invitatii cat si juriul fiind foarte curiosi asupra felului in care au reusit trei filme sa spuna povestea evenimentelor care au condus la fisurarea Cortinei de Fier, dupa cum subliniaza sursa citata.
Porumboiu foloseste comedia pentru a cerceta trecutul. Prin intermediul unui sondaj, un post TV dintr-un oras mic incearca sa stabileasca daca exista oameni ai locului care chiar au fost la Revolutie, iar rezultatele sunt hilare. "Hartia va fi albastra" a lui Muntean spune povestea unui tanar militar, care este prins in Revolutie cu doar cateva luni inainte de a-si termina stagiul militar, iar "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" este povestea unei adolescente de 17 ani, Eva, care sparge impreuna cu un coleg bustul lui Ceausescu, chiar in ultimul an de conducere al acestuia.
"2006 este anul in care regizorii romani au inceput sa se afirme pe plan international" a spus Elma Tataragic, unul dintre selectionerii festivalului, pe parcursul caruia sunt prezentate anual circa 60 de lungmetraje regionale, scurtmetraje sau documentare iar piata CineLink - cea mai puternica din regiune - este un reper pentru producatorii si distribuitorii din Europa.
Tot la Sarajevo au mai fost vizionate filmele "Legaturi bolnavicioase", in regia lui Tudor Giurgiu, in sectiunea paralela "Regional Off Programme" si "A Heart Shaped Balloon", cel de-al doilea proiect al lui Catalin Mitulescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.