Celui mai important invinuit din dosarul Rompetrol, Dinu Patriciu, i s-a adus ieri la cunostinta faptul ca i s-a schimbat incadrarea juridica din delapidare in delapidare in forma continuata, riscand astfel un surplus de pedeapsa.
La intalnire

Celui mai important invinuit din dosarul Rompetrol, Dinu Patriciu, i s-a adus ieri la cunostinta faptul ca i s-a schimbat incadrarea juridica din delapidare in delapidare in forma continuata, riscand astfel un surplus de pedeapsa.
La intalnirea de ieri, anchetatorii i-au prezentat un contract de cesiune privind "creanta Libia", incheiat intre o firma din cadrul grupului Rompetrol si firma spaniola Repsol Exploracion. La iesirea de la audieri, omul de afaceri s-a aratat nedumerit de faptul ca, desi documentul este depus la dosar de mai bine de un an, procurorii au schimbat de-abia acum incadrarea. Potrivit unor surse judiciare, procurorii il vor cita pe Dinu Patriciu pentru a-si prezenta punctul de vedere in legatura cu acest fapt, urmand sa fie instiintat asupra tuturor acuzatiilor aduse in dosarul Rompetrol, atat cu privire la piata de capital si la infractiunile economice, cat si cu privire la creanta din Libia. Din cate se stie pana in prezent, Dinu Patriciu este acuzat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave - in legatura cu privatizarea Vega si a rafinariei Petromidia, complicitate la abuz in serviciu in forma calificata - contractul Repsol Exploracion, complicitate la evaziune fiscala - in relatia cu RAFO SA si rafinaria Steaua Romana, complicitate la vanzarea de actiuni la preturi stiute a fi vadit inferioare, manipularea pietei de capital si recomandarea si divulgarea de informatii privilegiate - tranzactionarea la Bursa a actiunilor Rompetrol Rafinare, delapidare cu consecinte deosebit de grave - valorificarea creantei din contractul Repsol.

Alte acte de procedura

Tot ieri, in fata procurorilor instantei supreme s-a prezentat si vicepresedintele Rompetrol Group Olanda, Alexandru Bucsa, pentru efectuarea de noi acte de procedura in dosarul Rompetrol. Acuzat de inselaciune si spalare de bani, Bucsa respinsese posibilitatea de a-i fi prezentat materialul de urmarire penala in dosarul Rompetrol, in conditiile in care, ca si Dinu Patriciu, considera ca ancheta in acest caz nu a fost finalizata. In acest dosar, procurorii instantei supreme cerceteaza mai multe persoane, printre care si Sorin Marin - fost actionar la Rompetrol, Phil Stephenson - director general adjunct, precum si John Works - fost director executiv al grupului Rompetrol. Dinu Patriciu si Sorin Marin sunt acuzati de inselaciune, iar celelalte persoane de complicitate la aceeasi infractiune.
Alte persoane cercetate de procurori sunt Richard Colin Hart, Petrica Grama, actual director al Directiei de Evaluare a Venitului Bugetului General Consolidat care a facut parte din fosta conducere a Ministerului Finantelor, Erich Kish - cetatean roman si istraelian, vicepresedinte al Departamentului de Dezvoltare Strategica al Rompetrol si reprezentant al Rompetrol Albania, Paul Gabriel Miclaus (vicepresedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare) si unul dintre angajatii acestuia, Victor Eros, fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis, directorul societatii de brokeraj Alpha Finance, Florin Aldea, dar si Alexandru Nicolcioiu, Cristina Volintiru si Elena Aldea, sefa Corpului de Control din Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM). Rechizitoriul prin care vor fi trimisi in judecata toti invinuitii in dosarul Rompetrol va fi intocmit dupa ce procurorii vor prezenta fiecarei persoane materialul de urmarire penala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.