"Spune-mi ce carte citesti ca sa iti spun cine esti" - peste jumatate dintre britanici cred ca pot judeca un om in functie de preferintele lui de lectura, potrivit unui sondaj recent, citat de The Guardian. In timp ce 57% dintre britanici spun ca isi
"Spune-mi ce carte citesti ca sa iti spun cine esti" - peste jumatate dintre britanici cred ca pot judeca un om in functie de preferintele lui de lectura, potrivit unui sondaj recent, citat de The Guardian. In timp ce 57% dintre britanici spun ca isi pot da seama de personalitatea unui om in functie de cartea pe care acesta o citeste, 42% cred ca inteligenta unei persoane poate fi detectata in acelasi fel. "In conditiile in care oamenii iti evalueaza inteligenta, background-ul si chiar cat de simpatic esti in functie de preferintele de lectura, alegerea cartii potrivite poate fi cheia dezvaluirii unor aspecte ale personalitatii tale pe care doresti ca ceilalti sa le afle", a spus un purtator de cuvant al lantului de librarii Borders, care a comandat studiul, realizat pe un esantion de 2.234 de adulti. Conform sondajului, aproape un sfert - 24% - dintre repondenti au spus ca, daca ar vedea ce carte citeste cineva, ar sti daca il plac sau nu, informeaza site-ul Life Style Extra (www.lse.co.uk).
Mai bine de o treime dintre femei - 34% - cred ca titlul unei carti poate dezvalui daca cititorul este romantic sau nu. Un sfert dintre barbati sunt de aceeasi parere.
De asemenea, trei sferturi dintre repondenti au spus ca parerea despre partenerii de viata le este influentata de alegerile acestora in materie de carti. Sondajul mai dezvaluie ca, in cazul a 22% dintre oameni, cartile citite de prieteni si membrii familiei au contribuit la conturarea unei opinii despre acestia. Un sfert dintre cei chestionati au spus ca preferintele literare ale unei persoane le-au dezvaluit lucruri despre aceasta pe care nu le-ar fi banuit. Potrivit realizatorilor studiului, exista cinci mari categorii de carti care influenteaza parerile oamenilor: thriller-uri, opere clasice, biografii, literatura contemporana si chick-lit (literatura pentru femei).
Cartile de aventuri sau thriller-urile sugereaza o persoana serioasa - de exemplu, un profesor care citeste pentru a fi purtat intr-o alta lume. Un cititor de opere clasice este mai probabil sa fie bine educat, mai in varsta, iubitor de documentare si de plimbari la tara. Biografiile sugereaza ca cititorii lor prefera faptele in locul fictiunii, iar identitatea protagonistului cartii - politician, sportiv, actor etc. - vorbeste despre subiectele de interes pentru cititor. "Felul in care credem ca suntem vazuti de ceilalti si felul in care ceilalti ne vad ne influenteaza comportamentul. Cartile pe care le alegem sunt un indiciu in ceea ce ne priveste si in ceea ce ii priveste pe ceilalti", a comentat psihologul Pam Maras, de la Universitatea din Greenwich, care a colaborat la realizarea studiului. "Totusi, s-ar putea ca parerile celorlalti sa ne influenteze cand cumparam carti, dar nu si cand le citim. Cati dintre noi n-au carat o carte cu ei saptamani la rand fara sa citeasca mai mult de primul capitol?", a adaugat Maras. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.