Britanicii s-au saturat de imigrantii romani si numai gandul ca, o data cu integrarea Romaniei si Bulgariei in 2007 in Uniunea Europeana, vor fi invadati de un nou val de persoane in cautare de slujbe, ii face sa se cutremure. In timp ce presa

Britanicii s-au saturat de imigrantii romani si numai gandul ca, o data cu integrarea Romaniei si Bulgariei in 2007 in Uniunea Europeana, vor fi invadati de un nou val de persoane in cautare de slujbe, ii face sa se cutremure.

In timp ce presa britanica vuieste deja de mai multe zile pe tema valului de imigranti din Romania si Bulgaria pe care Marea Britanie va trebui sa il asimileze cumva, opozitia de la Londra a luat problema in propriile maini, cerand Executivului sa limiteze accesul pe piata muncii a muncitorilor provenind din aceste tari. Potrivit editiei electronice a saptamanalului The Observer, apelul a fost facut de Damian Green, care este ministru al Imigratiei in ""cabinetul din umbra"" al conservatorilor. Green a subliniat ca ministrii trebuie sa ""traga invatamintele"" de rigoare dupa ce au subestimat cu mult impactul sosirii in Marea Britanie a zecilor de mii de polonezi dupa aderarea tarii lor la UE, in 2004. Green sustine ca guvernul ar trebui sa impuna Romaniei si Bulgariei conditii similare cu cele adoptate de celelalte tari europene cand Polonia si alte tari est-europene au devenit membre UE. ""Controland numarul lor, putem face viata mai buna pentru toata lumea"", a spus Green. ""Nu numai ca ne vom asigura ca serviciile publice si infrastructura de cazare pot face fata, dar vom evita ca oamenii sa vina aici ca sa cada prada unei vieti mizerabile"", a enumerat Green avantajele masurilor propuse de conservatori.
Chestiunea nu este pe deplin lamurita nici chiar in sanul Guvernului, unde parerile sunt impartite. Ministrul de Interne, John Reid, si cel al Muncii si Pensiilor, John Hutton, sunt in favoarea unei inchideri temporare a pietii muncii, in timp ce ministrul pentru Afaceri Europene, Geoff Hoon, crede ca impunerea unor cote ar putea fi interpretata ca o incalcare a promisiunilor facute de Marea Britanie fostelor state comuniste.
In contrast cu majoritatea presei din Marea Britanie, cotidianul The Guardian ne ia apararea. Publicatia considera ca argumentul potrivit caruia polonezii si, pe viitor, romanii sau bulgarii iau locurile de munca ale localnicilor britanici, este primitiv. The Guardian respinge si ideea unui aflux masiv de romani si bulgari, in cazul deschiderii pietei muncii dupa 2007.

""BUCUROSI DE OASPETI""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.