Cererea de prelungire a masurii de interzicere a parasirii tarii pe numele medicului Serban Bradisteanu a fost prelungita, ieri, cu inca 30 de zile de catre magistratii Tribunalului Bucuresti. Decizia poate fi
atacata cu recurs, dupa ce judec

Cererea de prelungire a masurii de interzicere a parasirii tarii pe numele medicului Serban Bradisteanu a fost prelungita, ieri, cu inca 30 de zile de catre magistratii Tribunalului Bucuresti. Decizia poate fi
atacata cu recurs, dupa ce judecatorii isi vor motiva decizia. Sef de sectie la Spitalul de Urgenta Floreasca, Bradisteanu este acuzat, in dosarul echipamentelor medicale pentru spitalele penitenciar, de luare de mita si abuz in serviciu.
La numai o zi dupa ce au pus sechestru pe mai multe bunuri ale medicului Bradisteanu, atat in tara cat si in strainatate, procurorii anticoruptie au cerut, ieri, Tribunalului Bucuresti prelungirea masurii de interdictie de a parasi tara, motivand ca acesta ar vrea sa se sustraga urmaririi penale. Solicitarea procurorilor a fost admisa, motiv pentru care Serban Bradisteanu va fi obligat sa ramana in tara cel putin 30 de zile.
Aceasta este cea de-a doua prelungire a interdictiei, dupa cea din 22 iulie.
In urma rezultatelor primite de la comisiile rogatorii care au efectuat verificari in Austria si Elvetia, Directia Nationala Anticoruptie, a cerut oficialitatilor din aceste tari blocarea conturilor medicului. Potrivit anchetatorilor, Serban Bradisteanu si-ar fi luat viza pentru America la numai trei zile dupa ce a fost instituita interdictia de parasire a tarii.
"Serban Bradisteanu a luat cunostinta de aceasta masura, pentru ca DNA a dispus comunicarea acesteia la Serviciul Pasapoarte si la Sectia de domiciliu", a spus procurorul, citat de NewsIn, precizand ca reputatul medic "a dat dovada de o moralitate indoielnica".
"Actele medicale din dosar sunt acte procausa, emise si depuse in dosar ulterior inceperii urmaririi penale si ulterior luarii masurii preventive", a afirmat procurorul in fata instantei, sustinand ca discopatia lombara a inculpatului este o afectiune veche care se poate trata in tara. Fost senator al PSD, Bradisteanu este acuzat de procurorii anticoruptie ca ar fi luat mita pentru trucarea unor licitatii privind achizitia echipamentelor medicale pentru spitalele penitenciar.
Desi, initial, procurorii stabilisera ca mita luata in acest caz se ridica la aproximativ 80.000 de dolari, investigatiile ulterioare au dus la concluzia ca ar putea fi vorba despre peste 4,3 milioane de euro.
"Cei 4.350.000 euro au intrat in contul unei societati care nu se afla pe teritoriul Romaniei, ci in Insulele Virgine", a spus, citat de aceeasi sursa, procurorul.
Dosarul a fost mutat saptamana trecuta, de la Sectia Militara la Sectia de Combatere a Coruptiei. In acest caz, medicul Bradisteanu este acuzat ca a luat mita 80.000 dolari.

Ministerul Justitiei, pagubit cu peste 3 milioane de euro

Urmarirea penala in acest caz a fost demarata, potrivit spuselor sefului DNA, Daniel Morar, in luna martie a acestui an, cand au fost puse sub invinuire patru cadre medicale cu functii de conducere care au facut parte din comisia de licitatie de aparatura medicala organizata de Ministerul Justitiei in anul 2001. Este vorba despre doctorul Adrian Streinu Cercel - directorul Spitalului de Boli infectionase "Matei Bals" din Capitala, Serban Bradisteanu - sef sectie la Spitalul de Urgenta Floreasca, Dumitru Constantin - sef sectie la Spitalul Militar Central in 2001, Dumitru Emanuel Parausanu - sef serviciu medical independent la Administratia Nationala a Penitenciarelor, precum si Irina Doina Protopopescu - secretar general adjunct la Ministerul Justitiei, in perioada 2001-2002, Daniela Nazdravan - consilier la Ministerul Justitiei si Florica Topologeanu - director economic al Ministerului Justitiei, in 2001, toti acuzati de abuz in serviciu in forma calificata.
Din probele administrate in cauza a reiesit ca in anul 2001, in calitate de membri ai Comisiei de licitatie de aparatura medicala organizata de Ministerul Justitiei, invinuitii au intocmit caietul de sarcini si au decis achizitionarea unor aparate medicale pentru spitalele din sistemul penitenciar, fara o temeinica fundamentare. Astfel, au fost achizitionate aparate inutile in valoare de peste 4 milioane de euro si totodata, prin atribuirea contractelor comerciale unor firme care nu au indeplinit cel mai bun punctaj, au fost incalcate dispozitiile legale in vigoare privind achizitiile publice.
Prin aceste nereguli, Ministerul Justitiei a fost pagubit cu peste 3 milioane de euro, suma care reprezinta diferenta dintre cel mai bun pret oferit de firmele participante la licitatie si pretul cu care s-au achizitionat in final aparatele medicale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.