Ministerul Sanatatii Publice (MSP) va trebui sa analizeze cu atentie politica preturilor la medicamente pe care Romania o va practica in momentul integrarii in Uniunea Europeana (UE). Potrivit producatorilor si distribuitorilor de medicamente ''daca

Ministerul Sanatatii Publice (MSP) va trebui sa analizeze cu atentie politica preturilor la medicamente pe care Romania o va practica in momentul integrarii in Uniunea Europeana (UE). Potrivit producatorilor si distribuitorilor de medicamente ''daca nu va fi adoptata o politica corespunzatoare exista riscul ca piata farmaceutica romaneasca sa devina sursa masiva de achizitie si vanzari de medicamente in afara, ceea ce ar duce la lipsa unor produse medicamentoase din farmacii si spitale. Un alt risc al lipsei unei politici corespunzatoare ar putea consta intr-o explozie a preturilor la medicamente'', ne-au declarat surse din cadrul Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente.
Acestia vin si cu o propunere privind politica preturilor la medicamente ce trebuie pusa in practica imediat ce tara noastra va intra in UE: "La ora actuala, MSP stabileste, trimestrial, preturile la medicamente prin Catalogul National al Preturilor cu Ridicata si Amanuntul la Medicamentele de Uz Uman Eliberate cu Prescriptie Medicala, Autorizate de Punere pe Piata (CANAMED).
Preturile sunt stabilite luandu-se in calcul rata trimestriala de schimb valutar, adaosurile de import, distributie si farmacie si TVA-ul. Astfel, se poate ajunge si la cresteri de 40 la suta fata de pretul de intrare in tara.
Cu toate acestea, in Romania, preturile la medicamente, stabilite prin CANAMED, sunt mai mici fata de cele din tarile UE. In momentul integrarii in UE, MSP va trebui sa stabileasca la medicamente, tot prin CANAMED, preturi medii europene. Va trebui sa analizeze preturile practicate in celelalte tari ale UE, astfel incat piata farmaceutica din Romania sa nu devina un mecanism de specula''.
In aceste conditii nu este exclus, ca dupa 1 ianuarie 2007, sa se inregistreze o ''crestere relativa a preturilor la produsele farmaceutice'', dar ''numai in acest mod piata poate fi ferita de o explozie a preturilor'', au precizat sursele noastre.

Romania va intra puternic pe piata europeana de generice?!

Pe de alta parte, daca, si dupa integrare, tara noastra va practica la medicamente preturi mai mici decat in celelalte tari din UE, ''micii distribuitori de medicamente din Romania ar putea profita de aceasta conjunctura si ar putea sa livreze masiv medicamente, indeosebi, pe pietele din Germania, Franta si Anglia, unde medicamentele sunt mai scumpe. Bineinteles, situatia ar putea dura o luna-doua, un an sau doi. Este vorba de conjunctura, dar acesti distribuitori vor profita de situatie pentru a avea in scurt timp castiguri cat mai mari, pentru a da asa-numitele tunuri''. Marii distribuitori de medicamente sustin ca ''nu ar profita de aceasta posibila conjunctura, caci, ulterior, exista riscul sa fie vazuti ca niste speculanti, ceea ce le-ar strica imaginea''.
Totusi, marii distribuitori din tara noastra se tem ca, in cazul practicarii de catre Romania si dupa integrarea in UE a celor mai mici preturi la medicamente, ''ne-am putea confrunta cu o invazie a distribuitorilor europeni pe piata romaneasca. Distribuitorii europeni vor lua in cantitati mari produsele farmaceutice de pe piata romaneasca si le vor livra in tarile UE. Aceasta ar putea pune in pericol distributia de medicamente in Romania, determinand si lipsa temporara a unor medicamente din farmacii si spitale''.
Pe de alta parte, producatorii de medicamente estimeaza ca ''in ultimul an, tranzactiile in productia de generice a atins un miliard de euro''. In acelasi timp, ei considera ca, in scurt timp, ''Romania va intra puternic pe piata europeana de generice.
Mai exact, in prezent, Romania importa, din China si India, materie prima pentru generice la preturi mici. Daca ai o linie de productie noua, cumperi materie prima ieftina din cele doua tari.
Aici, se adauga forta de munca ieftina. Avand in vedere toate acestea, producatorii de generice vor avea un profit bun si vor putea intra in forta pe piata europeana''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.