Liberalizarea totala a contului de capital a devenit oficiala.  Romanii pot investi in titluri straine.

De la 1 septembrie, toate operatiunile valutare efectuate intre rezidenti si nerezidenti se vor desfasura fara restrictii. Ac
Liberalizarea totala a contului de capital a devenit oficiala. Romanii pot investi in titluri straine.

De la 1 septembrie, toate operatiunile valutare efectuate intre rezidenti si nerezidenti se vor desfasura fara restrictii. Actul prin care se instituie liberalizarea totala a contului de capital a fost trimis la Monitorul Oficial. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a emis norma de modificare a regulamentului valutar ce abroga reglementarile anterioare prin care pentru astfel de operatiuni era nevoie de autorizarea Bancii Nationale.

Lei prin strainatate

Una dintre consecintele liberalizarii de la 1 septembrie este ca leul va putea fi tranzactionat liber si de banci din strainatate, la fel ca si euro sau dolarul. Intrarea monedei nationale in rindul celor deplin convertibile ar putea sa faca leul atractiv pentru investitorii straini. O monitorizare realizata de agentia Bloomberg pozitioneaza leul pe primul loc intre 72 de alte monede ca apreciere in ultimul an. Pe de alta parte, datorita dobinzilor competitive de pe piata romaneasca, strainii sint inte-resati sa-si investeasca banii in titluri emise de statul roman. Pina acum, investitorii straini nu au avut acces la aceste instrumente de investitii decit cu autorizarea BNR, care le impunea restrictii pentru a proteja socurile de pe piata valutara. Viceguvernatorul Cristian Popa opina ca accesul nerezidentilor la aceste instrumente financiare nu poate determina intrari masive de capital, dar ca in mod sigur vor fi mai multi participanti pe piata romaneasca.

Fara autorizarea BNR

Tot de la inceputul lunii viitoare, regulamentul valutar nu mai prevede in nici un fel autorizarea BNR pentru diverse operatiuni, norma in cauza fiind abrogata. Daca persoanele fizice puteau sa faca operatiuni in conturi curente sau depozite deschise in strainatate fara autorizarea bancii centrale, acum si alte operatiuni sint permise.

Liberalizarea functioneaza desigur in dublu sens, astfel ca si romanii vor putea beneficia fara restrictii de aceasta si pentru a investi, de exemplu, in instrumente financiare emise de alte state. Aceasta nu este insa o optiune de luat in seama, pentru ca in prezent cele mai rentabile investitii sint in lei, datorita diferentialului de dobinda care este si se va mai mentine un timp in favoarea monedei nationale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.