Teama resimtita fata de Securitate se rasfrange in continuare, la 16 ani de la Revolutie, asupra actualelor servicii de informatii din Romania. Intr-un sondaj al Biroului de Cercetari Sociale efectuat la inceputul lunii august se arata ca 53% dintre

Teama resimtita fata de Securitate se rasfrange in continuare, la 16 ani de la Revolutie, asupra actualelor servicii de informatii din Romania. Intr-un sondaj al Biroului de Cercetari Sociale efectuat la inceputul lunii august se arata ca 53% dintre romani considera ca actiunile de politie politica au continuat si dupa 1989. Neincrederea se manifesta atat la nivelul institutiilor ca atare, cat si fata de cei care au condus SRI, SIE si DGIPI din 1990 incoace. Un clasament al increderii in sefii acestora ofera rezultate dezastruoase pentru imaginea acestora. Cel mai bine vazut este Radu Timofte, insa acesta beneficiaza de increderea a numai 19,4% dintre respondenti. In cazul celorlalti, nivelul acesteia este si mai scazut: Virgil Magureanu - 18%, Virgil Ardelean - 14%, Gheorghe Fulga si Ioan Talpes - 11%, Catalin Harnagea - 9% si Costin Georgescu - 8%.

SRI este considerat mai ineficient decat Securitatea

In aceste conditii, nu surprinde ca 42% au considerat ca demisia directorilor serviciilor a fost una buna, in timp ce doar 14% au apreciat-o negativ. Alti 24% au spus ca este inutila.
Cat priveste netrimiterea de catre Traian Basescu la Parlament a demisiilor, 41% dintre cei chestionati au spus ca a fost intentionata, iar 30% au apreciat ca a fost o simpla omisiune. In cazul disparitiei lui Hayssam, 58% dintre respondenti considera ca serviciile de informatii au fost implicate, iar 38% cred ca presedintele a fost informat privind intentiile sirianului de a parasi tara. Evaluarea negativa de catre populatie a SRI este reflectata si de nota medie pe care a primit-o ca urmare a activitatii sale, 5,59, mai mica chiar decat a Securitatii, de 5,99.
Mai bine de jumatate din populatia tarii (53%) considera ca serviciile secrete sunt printre cele mai corupte institutii din Romania, iar 61% considera ca bugetul acestora ar trebui redus. Pana acum 3% dintre cei chestionati au recunoscut ca au fost contactati cel putin o data de catre serviciile de informatii pentru a da anumite declaratii, pe cand procentajul celor contactati de Securitate a fost de 8%, in conditiile in care 14% au raspuns ca erau prea tineri pentru acest lucru.

PNL, vazut ca principalul suporter al deconspirarii

Romanii nu sunt foarte multumiti nici de modul in care decurge deconspirarea Securitatii ca politie politica. Nota medie pe care a primit-o CNSAS pentru activitatea depusa in ultimul an este de numai 5,75. In privinta atitudinii fiecarui partid fata de deconspirare, se remarca procentajele mari ale celor care au raspuns "nu stiu", intre 30 si 40%.
PNL este considerat ca fiind cel mai favorabil acestui proces: 43% afirma ca liberalii sustin deconspirarea, doar 17% considerandu-i ostili acesteia. La polul opus se afla PSD. Cei chestionati au raspuns in proportie de 37% ca PSD nu doreste acest lucru.
Desecretizarea arhivelor Securitatii si remiterea lor catre CNSAS este considerata o masura buna - 56%, proasta - 8%, inutila - 21%. Se doreste publicarea numelor ofiterilor care s-au ocupat de racolarea copiilor de catre 62% dintre respondenti, dar este dorita si publicarea numelor copiilor racolati de catre 34% dintre romani.
Pe o lista a personalitatilor cele mai banuite ca ar fi colaborat cu Securitatea, pe primul loc se afla Adrian Paunescu (63%), urmat de Corneliu Vadim Tudor (57%) si Traian Basescu (43%). Demersul asociatiei "Civic Media" de a cere CNSAS publicarea dosarelor de Securitate ale unor jurnalisti este considerat indreptatit de catre 63% din populatie. Tot in legatura cu presa, 42% au sustinut ca exista jurnalisti care incearca sa aduca atingere sigurantei nationale, raspunsurile negative insumand doar 33%.
Decizia CNSAS in cazul lui Dan Voiculescu intruneste sprijinul populatiei, 64% dintre raspunsuri indicand ca este corecta afirmatia dupa care Voiculescu a facut avere cu sprijinul retelelor de fosti securisti, iar 52% acuza faptul ca liderul PC si-a insusit averea fostei Securitati.
La intrebarea "Credeti ca desecretizarea arhivelor Dunarea va furniza informatii compromitatoare despre Dan Voiculescu?", 46% dintre cei intrebati au raspuns afirmativ, doar 16% afirmand contrariul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.