Cea de-a treia actiune de protest pentru salvarea centrului istoric al Bucurestiului a adus alaturi arhitecti, personalitati, studenti ai facultatilor bucurestene, grupuri civice si bucuresteni.
Protestatarii, aproximativ 200 la numar, au scan

Cea de-a treia actiune de protest pentru salvarea centrului istoric al Bucurestiului a adus alaturi arhitecti, personalitati, studenti ai facultatilor bucurestene, grupuri civice si bucuresteni.
Protestatarii, aproximativ 200 la numar, au scandat lozinci si au afisat pancarde impotriva mutilarii centrului istoric si a pierderii simbolurilor culturale odata cu acesta.
"Locul unde eroii au murit, pentru voi o sursa de venit", "Identitatea Capitalei noastre, victima lacomiei voastre", "Micul Paris va ramane doar un vis", "Simboluri arhitecturale distruse de interese murdare", au fost afisate de protestatari cu speranta ca tema mitingului isi va atinge scopul.
Conform Marianei Duma, PR Grupului Civic Bucuresti, tema actiunii de ieri a fost "salvarea, conservarea si punerea in valoare a tuturor cladirilor, pietelor istorice si parcurilor din Bucuresti".
Ca si la celelalte actiuni de protest, organizate tot in Piata Universitatii, pe 9 si 23 iulie, protestatarii au cerut sistarea de urgenta a celor mai controversate proiecte la ora actuala de pe piata imobiliara din Bucuresti.
Cladirea ce se ridica pe locul Teatrului Excelsior, Mall-ul proiectat langa Biserica Kretzulescu, monument de arhitectura brancoveneasca, proiectul "Cathedral Plaza" dezvoltat langa monumentul cultural Catedrala Romano-Catolica Sf. Iosif sunt proiectele ce ar schimba total fatada centrului istoric al Bucurestiului si nemultumesc reprezentantii societatii civile.

Ultimul semnal de alarma

Desi primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a promis ca dupa 7 august va lua legatura cu reprezentantii societatii civile in vederea organizarii unei dezbateri publice pe tema controversatului proiect Piata Revolutiei, Mariana Duma ne-a declarat ca "nimeni nu ne-a contactat pana acum; nu am primit nici macar un telefon de la o secretara".
Actiunea a fost astfel intemeiata pe neincrederea pe care o afiseaza majoritatea protestatarilor in promisiunile primarului vizavi de intentiile acestuia. "Prin aceasta actiune, ce noi speram sa fie ultima, il obligam pe domnul Videanu sa spuna romanului ce ne pregateste. Este de neconceput sa se stabileasca toate detaliile cu membrii Comisiei Tehnice inainte de a informa cetatenii de viitoarele proiecte", a adaugat Mariana Duma.
Scopul acestui pichet a fost "sa atragem atentia oamenilor de rand care nu sunt indoctrinati. Este un ultim semnal de alarma inainte de decizia finala. Vrem ca in Piata Regala sa nu fie mutata si astupata nici o piatra pe unde au calcat si au murit romanii in decembrie 1989."

Promovare din fonduri personale

Pentru ca informarea opiniei publice este "imperios necesara", PR Grupului Civic ne-a declarat ca pentru promovare au apelat si la distribuirea unor fluturasi facuti pe banii membrilor. In paralel cu organizarea mitingului, Comitetul de initiativa al Grupului Civic este in tratative cu potentiali sponsori pentru sprijinul viitorelor actiuni, a adaugat Mariana Duma.
Mitingul de ieri din Piata Universitatii a fost ca si cele de pe 9 si 23 august organizat de Grupul Civic Bucuresti, Alianta Civica, Civic Media, Asociatia 21 Decembrie, Asociatia Femeilor din Romania, carora li s-au alaturat si alte asociatii profesionale si organizatii nonguvernamentale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.