Rata de inflatie din iulie a scazut sub cele mai optimiste asteptari. Daca nimic nu se schimba, vom avea deflatie in august.

Institutul National de Statistica (INS) a comunicat evolutia indicelui preturilor de consum (rata lunara a inf
Rata de inflatie din iulie a scazut sub cele mai optimiste asteptari. Daca nimic nu se schimba, vom avea deflatie in august.

Institutul National de Statistica (INS) a comunicat evolutia indicelui preturilor de consum (rata lunara a inflatiei) din iulie. Cresterea medie a preturilor de luna trecuta s-a situat sub nivelul celei anterioare, inflatia fiind de 0,11% fata de 0,15% in iunie. Rezultatul din iulie este surprinzator de bun si vine sa confirme concluzia analizei raportului de inflatie al Bancii Nationale potrivit careia dezinflatia este mai accelerata decit in prognozele initiale. Date fiind lipsa unor scumpiri programate si incetarea ajustarilor de pret cauzate de aplicarea taxei pe viciu, analistii economici considera ca in luna august ne putem astepta la inregistrarea in premiera a deflatiei.

Alimente mai ieftine cu garnitura aferenta

Inflatia scazuta din iulie a fost influentata decisiv de evolutia favorabila a preturilor la grupa marfurilor alimentare. In luna iulie 2006 cresterea preturilor de consum fata de luna precedenta a fost de +0,11%. La aceasta au contribuit marfurile nealimentare cu 0,50 puncte procentuale si serviciile cu 0,10 puncte procentuale. Scaderea pe ansamblu a preturilor la marfurile alimentare a influentat rata inflatiei pe total cu -0,49 puncte procentuale.

Pe ansamblu, la grupa marfurilor alimentare, statistica arata o scadere a pretului mediu cu 1,2%, gratie mai ales unor ieftiniri fata de luna precedenta la carne si produse din carne, respectiv la legume. Astfel, s-au inregistrat scaderi de preturi la carnea de pui, la peste si la garnitura aferenta. Scaderea pe ansamblu a preturilor la produsele alimentare (-1,2%) a fost influentata de diminuarea preturilor la grupa alte legume si conserve de legume (-14,6%) si citrice si fructe meridionale (-2,3%), se arata in comunicatul INS.

Cresterea cu +1,2% a preturilor la marfurile nealimentare a fost cauzata, in principal, de majorarea preturilor la tutun, tigari cu +7,5% si gaze naturale cu +1,6%. In cadrul grupei marfurilor nealimentare au inregistrat scaderi usoare preturile la frigidere, congelatoare, masini de spalat si medicamente. Evolutia tarifelor la servicii (+0,6%) a fost influentata, in principal, de cresterea tarifelor la transport pe calea ferata (+2,3%), apa, canal, salubritate (+0,9%) si telefon (+0,6%).

Mai aproape de tinta

Recent, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a spus ca prognoza privind evolutia inflatiei in 2006 ar putea fi revizuita in sens pozitiv. Banca centrala anticipa ca la sfirsitul anului cresterea medie a preturilor sa fie de 6,8% in conditiile in care tinta de inflatie a ramas neschimbata, de 5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual in jurul acesteia. Analistii economici considera ca, la momentul prognozei anterioare, Banca Nationala nu se afla in posesia calendarului ajustarii preturilor la utilitati si ca este de presupus ca noua prognoza a putut tine cont de aceste date.

Pe de alta parte, prognoza anterioara era mai pesimista asupra impactului taxei pe viciu, care, gratie concurentei, a condus la scumpiri mai moderate ale tigarilor si ale alcoolului. La jumatatea anului inflatia fata de decembrie 2005 a ajuns la doar 2,78%, fapt ce creeaza chiar premisele incadrarii in intervalul de tintire.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.