Putem oare crede in succesul dezinflatiei cind pretul in scadere al fripturii de pui influenteaza decisiv rezultatul statistic? Sau in boom economic atunci cind consumam din import mai mult ca oricind?

Nu de putine ori mi-a fost dat sa
Putem oare crede in succesul dezinflatiei cind pretul in scadere al fripturii de pui influenteaza decisiv rezultatul statistic? Sau in boom economic atunci cind consumam din import mai mult ca oricind?

Nu de putine ori mi-a fost dat sa constat in comunicatele statisticii oficiale privind evolutia indicelui pretului de consum sau, mai pe romaneste, a inflatiei coincidente stranii. Una dintre acestea, de mare actualitate si astazi, este aceea ca, atunci cind crezi ca media lunara va reflecta vreo scumpire mai accentuata la benzina, energie electrica sau la gaze naturale, se gasesc produse care compenseaza copios cresterile de pret in cauza. Sint si citeva marfuri predilecte care sufera ieftiniri bruste si uneori neregasite ca atare taman in piata din care ne facem cumparaturile. Cartofii, ouale, fructele proaspete si uneori carnea sau mai bine-zis pretul lor joaca un rol decisiv in rezultatul lunar al statisticii preturilor. Uite, de exemplu, luna iulie: degeaba se scumpira tigarile si gazele naturale, ca scazu virtos pretul la legume, asa ca, pe medie, rata inflatiei a batut spre 0,11%. Cum inflatia se calculeaza pe baza unui indice Laspeyres in baza fixa, asta inseamna ca nu e scoasa din burta, insa in mod cert scaderea ei pe-acolo trece. Deunazi citeam o analiza a unui economist de la noi in plina afirmare, care explica influenta puternica a grupei marfurilor alimentare asupra scaderii inflatiei prin ponderea mare luata in cosul de calcul comparativ cu structura acestuia din UE. Acelasi se arata surprins si de dinamica aproape chinezeasca a cresterii productiei industriale de la noi din statistici.

Daca ne mint astia si le-aranjeaza din condei? Asta e intrebarea insinuata in mintile multor concetateni, fie ei oameni simpli sau versati in ale economiei. Dar sa te fereasca Dumnezeu de a cere explicatii amanuntite statisticienilor daca ai nervii slabi si cunostinte de matematici superioare mai precare! Nu ma numar printre cei care contesta calculele statisticii, din mai multe motive decit cele sus-amintite. Sint singurele surse pe care te poti baza fatalmente intr-un grad inalt ca ziarist care scrie pe economic. In plus, imi place sa cred ca stiu ce-nseamna media statistica si care sint consecintele daca incepi sa faci comparatii cu realitatea imediat inconjuratoare. Una din ele este aceea ca o sa constati fatalmente suportul slab in viata de zi cu zi al multora dintre succesele raportate statistic. Ca productia crescuta pe cap de locuitor nu se vede in ograda ta si nici majorarea salariului mediu in portofelul propriu. Statistica mai are un farmec aparte. O cifra statistica poate fi citita ca o mare realizare sau ca un zguduitor esec. Depinde cine interpreteaza: Puterea sau Opozitia. Si iar te-ntrebi: daca ne mint astia?


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.