Dezinflatia merge mai bine decit se astepta BNR. Dobinda de politica monetara a fost mentinuta la acelasi nivel. Banca centrala a fixat tinta pentru 2008.

Deciziile Consiliului de Administratie al Bancii Nationale au dat dreptate prono
Dezinflatia merge mai bine decit se astepta BNR. Dobinda de politica monetara a fost mentinuta la acelasi nivel. Banca centrala a fixat tinta pentru 2008.

Deciziile Consiliului de Administratie al Bancii Nationale au dat dreptate pronosticurilor potrivit carora banca centrala nu va opera modificari ale dobinzii de politica monetara. Oficialii BNR au luat ieri in discutie raportul asupra inflatiei si au venit cu vesti bune. Dezinflatia merge mai bine decit in prognozele anterioare, astfel ca tinta de inflatie pentru 2008 a fost stabilita la 3,8%.

Taxa pe viciu a influentat mai putin

Indicatorii macroeconomici releva continuarea dezinflatiei, mai pronuntata decit prognoza anterioara, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si a preturilor alimentare volatile, dar si ca efect al inaspririi progresive a conditiilor monetare, se arata in comunicatul BNR. Se remarca scaderea inflatiei de baza, care, calculata in conditiile eliminarii impactului taxei pe viciu, s-a situat la nivelul de 3,7% in luna iunie fata de aceeasi luna a anului precedent.

Dobinda ramine la 8,75%

Datele statistice indica mentinerea unor ritmuri inalte de expansiune ale consumului si ale creditului neguvernamental. Cresterea economica s-a situat peste asteptari, iar deficitul de cont curent a continuat sa se adinceasca, pe fondul cresterii rapide a deficitului comercial. Cu toate acestea, BNR a ales sa nu restrictioneze suplimentar creditul neguvernamental dupa masurile luate in cursul lunii iunie de majorare a rezervelor minime obligatorii la lei si cresterea dobinzii de referinta la 8,75%. Consiliul a decis sa mentina acest nivel de dobinda si sa lase timpul necesar ca recentele masuri sa-si produca efectele.

Dezinflatie putin mai rapida

Consiliul de Administratie al BNR a analizat si a aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care prezinta o evaluare a contextului macroeconomic recent, perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constringeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare. Scenariul de baza al actualei proiectii releva o schimbare a caracteristicilor procesului de dezinflatie comparativ cu prognoza anterioara, respectiv o curba mai accentuata a dezinflatiei in anul 2006 si o relativa incetinire pe parcursul anului 2007. In urma evaluarii noilor proiectii, dar si a riscurilor si incertitudinilor privind evolutia pe termen mediu a inflatiei, in special a factorilor in afara sferei de influenta a bancii centrale, BNR va mentine pe un termen mai indelungat o politica monetara ferma.

Inflatie de Maastricht

Consiliul de Administratie al BNR a stabilit, in consultare cu Guvernul, tinta de inflatie pentru anul 2008 la nivelul de 3,8% +/- 1 punct procentual.

BNR considera ca noua tinta este un obiectiv realizabil si raspunde necesitatii continuarii dezinflatiei in vederea atingerii unui nivel al inflatiei sustenabil pe termen mediu si, ulterior, a unor niveluri compatibile cu indeplinirea criteriilor de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht. Banca Nationala reafirma ca va monitoriza cu vigilenta evolutiile economice si monetare interne si influenta factorilor externi, astfel incit prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si consolidarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.