Peste un milion de pacienti cu boli cardiovasculare vor fi nevoiti sa scoata din buzunar mult mai multi bani pentru a putea urma tratamentele prescrise de medici. Este vorba de 8 dolari de persoana, in fiecare luna. Acest lucru se va intampla in mome

Peste un milion de pacienti cu boli cardiovasculare vor fi nevoiti sa scoata din buzunar mult mai multi bani pentru a putea urma tratamentele prescrise de medici. Este vorba de 8 dolari de persoana, in fiecare luna. Acest lucru se va intampla in momentul intrarii in vigoare a noilor liste cu medicamente compensate, aflate, la ora actuala, in dezbatere publica. Ministerul Sanatatii Publice (MSP) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au intocmit propunerile pentru aceste liste, trecand foarte multe medicamente care, in prezent sunt compensate 90 la suta, pe lista compensatelor 50 la suta. ''Aceasta inseamna ca, in momentul intrarii in vigoare a noilor liste, va scadea consumul medicamentelor care acum sunt compensate 90 la suta si care au fost trecute pe lista compensatelor 50 la suta. In conditiile acestei treceri a medicamentelor aflate acum pe lista compensatelor 90 la suta pe cea a compensatelor 50 la suta, pacientii vor avea doua alternative: fie vor da mai multi bani pe medicamente, fie vor merge la medici pentru a le schimba tratamentul astfel incat sa le fie prescrise medicamente pentru care sa suporte din buzunar cat mai putini bani'', ne-au declarat surse autorizate din cadrul Societatii Romane de Cardiologie.

Pacientul are doua alternative

Aceleasi surse au precizat ca ''in aceasta situatie se afla si cei peste un milion de pacienti cu boli cardiovasculare. Daca acum, spre exemplu, costul mediu lunar al tratamentului pentru un asemenea bolnav este de 500.000 de lei, el suporta, in conditiile compensarii cu 90 la suta, circa 50.000 de lei in fiecare luna.
In momentul trecerii medicamentelor pentru acest pacient pe lista compensatelor 50 la suta, el va scoate din buzunar aproximativ 250.000 de lei in fiecare luna, adica aproape 10 dolari. Daca nu are bani, va fi nevoit sa mearga la specialist care trebuie sa-l reevalueze in vederea schimbarii tratamentului pentru a suporta o valoare cat mai mica din costul tratamentului.
Intrebarea care se pune este ce se va intampla cu pacientii cu boli cardiovasculare, si nu numai, carora nu le poate fi schimbat tratamentul si nici nu au bani pentru a suporta valori mai mari din costul acestuia?''.
O alta problema este cea privind reevaluarea pacientului cu boli cardiovasculare. Potrivit sursei autorizate din cadrul Societatii Romane de Cardiologie, pacientul care va opta pentru reevaluare si pentru modificarea tratamentului ''fie va merge la medic pentru a i se schimba tratamentul din mers, fie se va interna in spital pentru a fi supus unor noi investigatii medicale si tinut sub observatie in primele zile ale modificarii medicatiei. Totul depinde de gravitatea bolii. Oricum, costurile pentru spitalizare si investigatii medicale vor fi suportate de CNAS. Deci, se poate vorbi de o risipa de bani... Nu este exclus ca MSP si CNAS sa spuna ca face, acum, aceasta risipa de bani cu reevaluarea, astfel incat peste cativa ani costurile suportate de stat pentru tratarea pacientilor cu boli cardiovasculare sa fie mai mici''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.