Salariile angajatilor Companiei Nationale a Huilei Petrosani vor fi majorate, dupa cum au anuntat si sindicatele, cu aproximativ 8 la suta in acest an, dupa rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli al CNH, potrivit NewsIn. Totodata, Ministeru

Salariile angajatilor Companiei Nationale a Huilei Petrosani vor fi majorate, dupa cum au anuntat si sindicatele, cu aproximativ 8 la suta in acest an, dupa rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli al CNH, potrivit NewsIn. Totodata, Ministerul Economiei si Comertului intentioneaza sa suplimenteze suma alocata CNH, la rectificare, cu alte 70 de miliarde de lei. Banii sunt destinati achizitionarii unui complex mecanizat pentru Exploatarea Miniera Lupeni, dar si pentru alte investitii in minele din Valea Jiului precum si pentru cresterea salariilor. "Avem in vedere acoperirea acestei cresteri salariale solicitate, in conditiile in care productivitatea muncii se va ridica la nivelul pe care l-am anticipat", a precizat ministrul Codrut Seres, sambata, in Valea Jiului.

80 miliarde lei, rectificarea bugetara

Rectificarea bugetara va fi de 80 de miliarde de lei, iar cea mai mare parte a sumei va fi destinata investitiilor. Administratia Companiei Nationale a Huilei Petrosani a declansat o ancheta la mina Lupeni, dupa ce minerii de aici au refuzat, la inceputul lui august, hrana calda la intrarea in subteran. Minerii au protestat in speranta ca vor primi tichete de masa in locul mesei calde, desi legislatia nu permite acest lucru. Directorul general al CNH Petrosani, Daniel Surulescu, a declarat ca, potrivit prevederilor legale, firmele care acorda hrana calda nu pot sa beneficieze de tichete, iar legislatia pe protectia muncii obliga CNH sa acorde suplimente nutritive angajatilor. Potrivit lui Surulescu, firmele cu datorii si cele care beneficiaza de subventii, cum este cazul CNH, nu pot beneficia de bonuri de masa, cel putin in conditiile actualei legislatii. "Dupa parerea mea, angajatii nostri n-ar trebui sa dea cu piciorul la ceva sigur pentru un lucru incert", a apreciat Surulescu. Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot, sustine ca problemele legate de masa calda acordata minerilor au aparut din cauza conflictelor pe care le au liderii de sindicat intre ei, la mijloc fiind, de fapt, anumite interese sindicale. "Am gasit si manifestul, care este tendentios. Are un accent de invrajbire, de venin", a afirmat Mircea Ioan Molot.
Majoritatea minerilor de la mina Lupeni au refuzat hrana in ziua de 1 august la intrarea in schimb, existand presupunerea ca ei ar fi fost instigati de anumite persoane. In curtea unitatii miniere, precum si in autobuzele care ii aduc pe ortaci la mina au fost aruncate manifeste prin care acestia erau indemnati sa nu se mai lase amagiti cu mancarea pe care o primesc si sa o refuze. Oamenii au fost asteptati chiar si la intrarea in cantina de anumite persoane care i-au atacat verbal pe cei care ar fi dorit sa manance. Conducerea CNH a sesizat Politia pentru a afla cine sunt instigatorii si care sunt interesele.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.