Cristian Preda, decanul Facultatii de Stiinte Politice, respinge acuzatia Laviniei Betea ca ar fi plagiat.

Lavinia Betea, conferentiarul de la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti, acuzata ca a plagiat in
Cristian Preda, decanul Facultatii de Stiinte Politice, respinge acuzatia Laviniei Betea ca ar fi plagiat.

Lavinia Betea, conferentiarul de la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti, acuzata ca a plagiat intr-o lucrare folosita la cursuri, a declarat marti ca si decanul Cristian Preda ar putea fi acuzat de plagiat in lucrarea "Romania Politica in 2001". "Trebuie sa aplice aceleasi criterii in acelasi timp si loc. Daca aplica si altora aceeasi grila ca si mie, rezultatele sint devastatoare pentru mediul universitar", spune Betea.

In replica, decanul facultatii a spus ca profesoara "acuza studentii de plagiat degeaba", pentru ca lucrarea coordonata de el este o cronologie politica din 2001. "Studentii au prelucrat o informatie de presa, scoteau esentialul din materialele de presa, ca un sir de date din viata politica, pe bumbi. E doar un instrument de lucru", a explicat Cristian Preda.

Se merge prea departe

Decanul de la Stiinte Politice a mai spus ca nu-si asuma lucrarea in discutie, pentru ca ea a fost realizata de studenti: "Eu am fost doar coordonator si am povestit in prefata modul de lucru". Preda aduce ca argument antiplagiat faptul ca sursa informatiilor - ziarele - a fost mentionata la inceput, in metodologie, iar restul a fost doar sinteza evenimentelor facuta de studenti.

ORDA sustine citarea surselor

Rodica Pirvu, directoarea Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), considera ca, in cazul unei astfel de cronologii, "eu nu as merge asa de departe incit sa spun ca e plagiat, se cam exagereaza". Ea spune ca, daca e vorba despre "fapte date", a caror sursa a fost mentionata la inceput, nu se poate considera plagiat, pentru ca nu presupune o creatie intelectuala. "Nu poti face o carte dintr-un sir de citate", a adaugat Pirvu.

Reprezentantul ORDA a mai spus ca, in cazul unei opere ca aceea apartinind Laviniei Betea, "Psihologia politica. Individ, liber, multime", care presupune ca referinta o lucrare de autor, creatie unica, "citarea era obligatorie, inclusiv in introducere, atita vreme cit nu erau termeni tehnici". "Romanii trebuie sa invete sa citeze, trebuie sa invatam sa utilizam corect citatele", a incheiat Pirvu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.