Unica planta carnivora din Romania, specie relicta datand din perioada Glaciatiunii, care traieste in habitatul ei natural de 12.000 de ani, a inflorit in Tinovul Mohos, fenomen asteptat de botanisti din toata lumea care parcurg mii de kilometri sa o
Unica planta carnivora din Romania, specie relicta datand din perioada Glaciatiunii, care traieste in habitatul ei natural de 12.000 de ani, a inflorit in Tinovul Mohos, fenomen asteptat de botanisti din toata lumea care parcurg mii de kilometri sa o studieze, transmite Mediafax. Mica planta carnivora denumita stiintific "Drosera Rotundifolia", cunoscuta si sub numele de "roua cerului", este unica in Romania, gasindu-se in Tinovul Mohos, cel mai sudic punct de vegetatie de pe glob.
Directorul executiv al Rezervatiilor naturale Tinovul Mohos - Sfanta Ana, Benedek Peter, a declarat ca "planta traieste in mod neschimbat de peste 12.000 de ani in aceste locuri, in habitatul ei natural, iar modul ei de a se hrani o face unica."
"Roua cerului" atrage si se hraneste cu insecte chiar si de 20 de ori mai mari decat ea, pe care le ademeneste cu tentaculele aflate pe marginea celor doua petale cu diametre nu mai mari de o jumatate de centimetru, acoperite cu picaturi de seva otravitoare care stralucesc puternic in razele soarelui. "Tentaculele de pe marginea petalelor se inchid, iar seva plantei inveleste insecta si o dizolva complet, pana nu mai ramane nimic, decat chitina", a spus Benedek Peter. Anul acesta, speciile de plante si de insecte, relicte glaciare ( n.r. specie de planta care s-a mentinut pana astazi dintr-o flora disparuta), care traiesc in Tinovul Mohos, au primit din partea Uniunii Europene "semnul rosu", ceea ce le catalogheaza ca unicate ce trebuie protejate la cel mai inalt nivel. Locul in care vegeteaza "roua cerului" este el insusi o raritate pe continent, stratul de turba din Tinov depasind o grosime de zece metri, fiind considerat de specialisti cel mai gros strat de turba din Europa, aflat in continua crestere. El inghite nu mai putin de patru milioane de litri de apa, cele 17 lacuri fiind adevarate capcane pentru oamenii si animalele care se incumeta sa intre in mlastina a carei adancime depaseste, pe alocuri, 70 de metri. Pentru botanisti, rezervatia care mentine in viata "roua cerului" are o valoare inestimabila, ei supranumind-o "giuvaerul tarii - paradis al relictelor glaciare". (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.