Noile liste cu medicamente compensate 50 si 90 la suta i-ar putea pune pe pacientii cu anumite afectiuni in situatia de a scoate mai multi bani din buzunare. Cert este ca, Ministerul Sanatatii Publice si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au ela

Noile liste cu medicamente compensate 50 si 90 la suta i-ar putea pune pe pacientii cu anumite afectiuni in situatia de a scoate mai multi bani din buzunare. Cert este ca, Ministerul Sanatatii Publice si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au elaborat proiectul listei cu denumirile comune internationale (DCI) ale medicamentelor de care beneficiaza asiguratii cu sau fara contributie personala. Proiectul urmeaza a fi analizat de Comisia Nationala de Transparenta si aprobat prin hotarare de guvern.
''Potrivit proiectului, lista cu medicamente gratuite nu va suferi modificari. In schimb, listele A si B, cu compensate 90, respectiv 50 la suta au suferit unele modificari, care sunt, in primul rand, in detrimentul bolnavului.
Mai exact, in actuala lista A - compensate 90 la suta - figureaza 115 de DCI, iar proiectul noii liste contine 56 de DCI. Diferenta de DCI dintre actuala lista si proiectul viitoarei liste a fost trecuta, in mare parte, pe lista B cu compensate 50 la suta. Astfel pentru medicamentele trecute de pe lista A pe lista B pacientii vor scoate mai multi bani din buzunar decat in prezent'', ne-au declarat surse autorizate din cadrul Ministerului Sanatatii Publice. Aceleasi surse au explicat faptul ca daca un medicament este compensat pe actuala lista cu 90 la suta, bolnavul suporta diferenta de 10 la suta: ''In momentul in care acest medicament va figura pe lista B cu compensate 50 la suta, pacientul va fi nevoit sa suporte o diferenta de 50 la suta. In prezent, pe lista B figureaza 150 de DCI, iar in proiect apar 229 de DCI''.

Anual, economii de maximum 2.000 de miliarde de lei vechi

Potrivit aceleiasi surse un ''aspect greu de inteles este de ce au fost trecute atatea medicamente de pe lista A pe lista B. In actuala lista A cu compensate 90 la suta figureaza genericele, deci nu se justifica trecerea de pe lista A pe lista B. Pe lista A sunt acum numai medicamente ieftine, in timp ce pe lista B figureaza medicamentele noi, scumpe. Trecerea genericelor de pe lista A pe lista B va afecta, probabil, producatorii de generice''.
''Nu este exclus ca Ministerul Sanatatii Publice sa doreasca sa faca economii la fondurile pentru compensate, insa aici apare un semn de intrebare. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca din taxa de viciu s-au strans mult mai multi bani decat se astepta, iar datoriile catre distribuitorii de medicamente vor incepe sa fie achitate.
Mai mult, ministrul Nicolaescu a declarat in nenumarate randuri faptul ca fondurile alocate pentru compensate si gratuite sunt mai mari decat in anii precedenti. Atunci se pune intrebarea: cum se justifica trecerea acestor medicamente de pe o lista pe alta? Economiile pe care sistemul sanitar le va face prin aceasta trecere nu vor depasi, anual, 2.000 de miliarde de lei vechi'', ne-au spus surse autorizate din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.