Vizita comisarului european Franco Frattini la Bucuresti a fost fructuoasa pentru oficialii romani. Aratandu-se multumit de realizarile Ministerului Administratiei si Internelor si cel al Justitiei, Frattini a punctat insa si problemele: trebuie rezo

Vizita comisarului european Franco Frattini la Bucuresti a fost fructuoasa pentru oficialii romani. Aratandu-se multumit de realizarile Ministerului Administratiei si Internelor si cel al Justitiei, Frattini a punctat insa si problemele: trebuie rezolvata problema coruptiei si a justitiei, fiind necesar sa se continue reforma si dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
"Nimeni nu este deasupra legii si, din acest motiv, independenta magistratilor nu inseamna ca trebuie sa fie de neatins", si-a inceput speech-ul Frattini la Ministerul Justitiei, multumindu-i ministrului Monica Macovei ca "avem un sistem judiciar nou care nu trebuie schimbat peste noapte".
Apreciind ca "nu trebuie operate schimbari in ceea ce priveste procedurile de numire si de schimbare a procurorilor si judecatorilor", comisarul european pe probleme de justitie si afaceri interne a subliniat ca Romania trebuie sa lucreze la "implementarea legilor deja adoptate".
Totusi, Frattini a sustinut ca se impun anumite "ajustari" referitoare la activitatea zilnica a sistemului juridic. "Este necesara cresterea integritatii magistratilor si sta in puterea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa creasca puterea judecatorilor, astfel incat persoanele care se prezinta in fata justitiei sa aiba un proces corect", a declarat jurnalistilor Franco Frattini.
Neajunsurile au fost punctate si de ministrul Monica Macovei, potrivit careia cea mai mare problema a sistemului judiciar roman ramane "eficienta si responsabilitatea magistratilor". Aici inca mai trebuie lucrat", a spus Macovei apreciind ca inamicul numarul unu al sistemului judiciar este "lipsa de incredere a publicului in actul de justitie", generata de "coruptie si incompetenta".
"Reforma trebuie internalizata. Legile deja adoptate trebuie aplicate de catre CSM la nivelul fiecarei instante in parte", a afirmat Macovei, precizand ca "sistemul judiciar trebuie sa incerce sa se curete singur". Comisia Europeana ne-a ajutat foarte mult in realizarile pe care le-am avut si suntem siguri ca ne vor sprijini in continuare", a incheiat Macovei.
Ministrul Justitiei a avut, ieri, doua intalniri cu comisarul european pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini, la prima participand presedintele CSM, Iulian Galca, si procurorul sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie - Carmen Galca.

Unificarea practicii judiciare, prioritara

Ministrul Justitiei a avut, ieri, doua intalniri cu comisarul european pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini, la prima participand presedintele CSM, Iulian Galca, si procurorul sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie - Carmen Galca.
Dupa intalnirea cu comisarul european, presedintele Iulian Galca a sustinut ca unificarea practicii judiciare si imbunatatirea managementului judiciar sunt prioritatile CSM pana la urmatorul Raport de tara al Comisiei Europene. "Atributiile CSM pana la urmatorul raport sunt legate de unificarea practicii judiciare, mai mult in plan administrativ decat in plan legislativ, pentru ca nu avem initiativa legislativa, dar avem si atributii legate de imbunatatirea managementului judiciar, avem atributii legate de imbunatatirea activitatii CSM in planul activitatii administrative propriu-zise, dar si in plan decizional", a afirmat, citat de Mediafax, Iulian Galca.

Securizarea frontierelor, domeniu strategic pentru UE

Comisarul european pentru justitie Franco Frattini este de-a dreptul incantat de modul in care Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si-a respectat angajamentele pentru apropiata aderare la Uniunea Europeana. Cu toate acestea, oficialul strain spune ca Romania mai are probleme cu justitia si coruptia.
"Este foarte important ca lupta impotriva crimei organizate si a spalarii banilor sa continue si dupa aderare", a declarat Frattini. In legatura cu eforturile depuse de conducerea MAI pentru indeplinirea conditiilor pentru aderarea la UE, la 1 ianuarie 2007, Frattini a declarat ca au fost inregistrate progrese importante, inclusiv in domeniul combaterii traficului de frontiera, a securizarii acesteia, precum si pentru recrutarea personalului pentru fortele de politie.
"Au fost realizate progrese importante, inclusiv pe linia securizarii frontierelor externe, mai ales ca Romania urmeaza sa joace un rol crucial in sud-estul Europei si, in special, privind asigurarea viitoarelor frontiere ale UE. Deosebit de importante sunt si progresele pe linia recrutarilor de politisti de frontiera. In plus, salut infiintarea Agentiei pentru Prevenirea Traficului de Persoane. Cred ca Romania este pe drumul cel bun din punct de vedere al asigurarii securitatii", a declarat Frattini. "Am venit in Romania pentru a incuraja Guvernul, Parlamentul si cetatenii sa continue reformele", a spus comisarul european pentru justitie si afaceri interne, adaugand ca Romania poate juca un rol important in sud-estul Europei si va trebui sa tina legaturi stranse cu tarile din acesta zona.
''Un alt domeniu strategic in care Romania urmeaza sa joace un rol important il reprezinta domeniul cooperarii in cadrul Balcanilor de Vest, Romania avand o relatie speciala cu foarte multe state din aceasta regiune si contam pe sprijinul sau in vederea sprijinirii strategiei Uniunii Europene in domeniul regimului vizelor", a mentionat Frattini. La randul sau, ministrul Vasile Blaga a declarat, ieri, ca i-a prezentat comisarului "pasii" care trebuie urmati pana la 1 ianuarie 2007, dar mai ales dupa aceasta data, cand va incepe un proces si mai dificil.
''I-am aratat ca suntem absolut in grafic. Asa cum am promis, cu 7 luni inainte am terminat completarea in intregime a structurilor de pe frontierele externe'', a spus Blaga, apreciind ca, pana la 1 noiembrie, toate locatiile Politiei de Frontiera vor fi conectate la sediul central, avand astfel acces online la baza de date. Tot in prezenta lui Franco Frattini, Blaga a anuntat, ieri, ca pana la inceputul anului viitor vor fi introduse si pasapoartele biometrice.
''Este o concurenta acerba, licitatia va fi la mijlocul lunii august, peste 18 mari firme se bat pentru aceasta licitatie'', a adaugat Blaga.

Vizite la PNF si SECI

In cursul dupa-amiezii de ieri, comisarul european a vizitat Punctul National Focal - unitate specializata a Ministerului Administratiei si Internelor care gestioneaza fluxul informational de interes operativ pe linia prevenirii si combaterii criminalitatii transfrontaliere, si Centrul Regional SECI (Centrul Regional pentru Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere), structura unica in Sud Estul Europei care permite coordonarea unor actiuni operative la nivel regional, investigatii multinationale, precum si instruirea la standarde ridicate a ofiterilor de politie din statele membre.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.