Informatia pe care o aveam se referea la trei persoane cu larga notorietate care ar fi colaborat cu Securitatea, dar numai in cazul lui Sebastian aceasta a putut fi si confirmata, cel putin pina la acest moment.

Un jurnalist care se re
Informatia pe care o aveam se referea la trei persoane cu larga notorietate care ar fi colaborat cu Securitatea, dar numai in cazul lui Sebastian aceasta a putut fi si confirmata, cel putin pina la acest moment.

Un jurnalist care se recomanda a fi analist media, pe numele sau Iulian Comanescu, a scris acum doua zile o, evident, analiza media in care, bazindu-se pe o anume neintelegere si pe o certa lipsa de informatii, ridica o problema interesanta: cine a fost sursa "Inginerul", care i-ar fi dat Mirelei Corlatan documentele privind colaborarea lui Carol Sebastian cu Securitatea? Si cu ce scop, tovarasi?

Ei bine, ma vad silit sa ma autodenunt: sursa "Inginerul" am fost eu. Daca ar fi fost mai mult jurnalist si mai putin analist media, Iulian Comanescu ar fi citit cu mai multa atentie editorialul intitulat "Nota informativa", in care Mirela Corlatan spunea foarte limpede ca "Inginerul" nu i-a dat documente, ci doar o informatie, si aia destul de vaga. A mai durat aproape doua luni documentarea cazului si publicarea sa, deci nu a fost vorba despre un dosar "servit". De fapt, informatia pe care o aveam se referea la trei persoane cu larga notorietate care ar fi colaborat cu Securitatea, dar numai in cazul lui Sebastian aceasta a putut fi si confirmata, cel putin pina la acest moment. Scutesc efortul unei viitoare analize media si precizez ca informatia o am de la o sursa a carei identitate nu o pot dezvalui, chiar cu riscul ca unii sa fie zdrobiti de grija privind intentiile sale ascunse. Pentru ca jurnalistii stiu, dar nu stiu daca si analistii media, ca a te gindi prea mult la moralitatea unei surse e cea mai sigura cale de a nu avea surse. Mai important e ca informatia pe care ti-o ofera sa fie interesanta, adevarata si verificabila. Iar colaborarea cu Securitatea a unui jurnalist faimos este o informatie care, daca e adevarata si verificabila, nu are cum sa nu fie interesanta.

Pare destul de evident ca la originea ultimului val de dezvaluiri privind turnatorii, inceput cu Felix si continuat cu Max si cei trei jurnalisti de la "Ziua", dar si a altor evenimente ciudate petrecute in aceste zile, sta transferul celor 1,3 milioane de dosare de la SRI la CNSAS. Din acel moment, informatiile au inceput sa curga, unele s-au verificat, altele isi asteapta rindul, si poate citeva sint simple zvonuri rautacioase, care nu se vor confirma niciodata. Insa marele merit al recentului transfer de dosare e acela ca cei care isi amintesc ce tandreturi au avut cu Securitatea stiu acum ca dosarul lor de informator a ajuns, sau s-ar putea sa fi ajuns, la CNSAS si deconspirarea lor e doar o chestiune de timp. Si tot ce le ramine de facut e sa preia initiativa.

Din aceasta perspectiva, initiativa asociatiei Civic Media, de a cere deconspirarea a sute de jurnalisti, poate fi privita ca un eveniment ciudat, care ar putea avea o cu totul alta origine decit nevoia urgenta, si picata cam ca din senin, de moralitate in rindul breslei. Pentru ca iata, dintre cei cinci jurnalisti pe care ii stim pina acum ca au colaborat intr-un fel sau altul cu Securitatea, patru sint colegi de redactie cu presedintele de la Civic Media. Desigur, aceasta este doar o ipoteza, chiar daca una cam rautacioasa. Insa ea se sprijina deja pe cel putin doua fapte. Primul e efortul intens al celor de la Civic Media de a acredita ideea ca materialele din "Cotidianul" privind jurnalistii turnatori sint o consecinta a demersului lor. Cum au recidivat si dupa ce au fost avertizati ca se afla in greseala, noi vedem aici o tentativa pe deplin abuziva de a-si asuma integral acest tip de demers, in speranta ca resorturile intime ale propriei lor initiative vor ramine in continuare neexaminate. Al doilea fapt e, de fapt, absenta lui. Sorin Rosca Stanescu a spus tot timpul, in cei 13 ani scursi de la propria-i demascare, ca a colaborat doar cu Brigada Antiterorista a Securitatii. Nu stim daca asa stau lucrurile, pentru ca nici ceilalti jurnalisti care au colaborat nu ne lasa sentimentul ca vor sa spuna adevarul pina la capat. De aceea, solutia cea mai buna este publicarea pe Internet a intregului dosar, pentru ca fiecare sa-si faca propria idee despre natura colaborarii. "Ziua" a prins ideea, cere de citeva zile imperativ chestia asta, dar tocmai dosarul directorului Rosca Stanescu inca n-a facut cunostinta cu Internetul.

P.S. Ghidul jurnalistului turnator, adica cele 19 intrebari la care ar trebui sa raspunda cei care vor sa se spovedeasca public, este, in mod evident, perfectibil. Intrebarea 20, nascuta exact din cazul Sebastian, ar putea suna asa: "L-ati anuntat pe cel pe care l-ati turnat asupra acestui fapt?".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.