Ministrul Sanatatii a gasit un excedent la CNAS, dar nu stie ca banii s-au cheltuit deja.

Ministerul Sanatatii Publice (MSP) vrea sa finalizeze in august un proiect de act normativ prin care datoriile spitalelor catre furnizori sa fi
Ministrul Sanatatii a gasit un excedent la CNAS, dar nu stie ca banii s-au cheltuit deja.

Ministerul Sanatatii Publice (MSP) vrea sa finalizeze in august un proiect de act normativ prin care datoriile spitalelor catre furnizori sa fie achitate cu bani de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), a declarat ieri ministrul Eugen Nicolaescu, citat de NewsIn. Ministrul a precizat insa ca datoriile cauzate de proasta gestionare a fondurilor nu vor fi platite.

Sumele restante ale spitalelor catre furnizori, care au fost acumulate intre 2003 si 2005 pentru achizitionarea de aparate, materiale si alte bunuri, se ridica la peste 1.000 de miliarde de lei vechi, a mai spus Nicolaescu. Avind in vedere ca, pe anul in curs, CNAS va avea fonduri excedentare de aproximativ 3.000 de miliarde de lei, potrivit estimarilor ministrului Sanatatii, el s-a gindit ca o parte din fonduri ar putea fi folosite pentru a aduce spitalele pe linia de plutire.

Excedent cheltuit

Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a declarat ca excedentul de 3.000 de miliarde de lei, vehiculat de ministrul Nicolaescu, este doar un calcul ipotetic. "Noi am avut 1.600 de miliarde de lei, fonduri ramase ca excedent din sumele colectate de la contribuabili in primele sase luni ale anului. Ceea ce inseamna ca intr-un an excedentul ar putea ajunge la 3.000 de miliarde. Probabil ca asa a calculat ministrul", a spus Vladescu. Insa presedintele CNAS a adaugat ca cele 1.600 de miliarde au fost deja cheltuite in doua transe, una pentru medicamente si a doua pentru alte produse necesare, ca ambulante si proteze.

Casa plateste doar serviciile prestate

Vladescu a precizat ca, deocamdata, fondurile care ramin de pe urma colectarilor nu pot fi folosite pentru a plati datoriile spitalelor catre furnizori. "Noi, Casa, prestam servicii, asa ca decontarea cheltuielilor spitalelor se face numai pe baza serviciilor prestate, deci nu pentru contractele semnate de unitatile sanitare cu diferiti furnizori", a explicat Vladescu. Tocmai de aceea este nevoie de o noua prevedere legala, care sa permita Casei sa deconteze si cheltuielile cu furnizorii, a incheiat presedintele CNAS.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.