Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism au finalizat ancheta in cazul fratilor Mihailescu, acuzati de obtinerea ilegala de TVA de peste 300 de miliarde lei, ne-au informat surse judiciare. Potrivit acestor
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism au finalizat ancheta in cazul fratilor Mihailescu, acuzati de obtinerea ilegala de TVA de peste 300 de miliarde lei, ne-au informat surse judiciare. Potrivit acestora, lui Nicolae si Ion Mihailescu li s-a prezentat deja materialul de urmarire penala, astfel incat trimiterea in judecata in acest caz se va face foarte curand. La 21 februarie, cei doi oameni de afaceri craioveni au fost arestati, impreuna cu Dan Stoica (administratorul firmelor lor), sub acuzatiile de evaziune fiscala, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, toate faptele aflate in concurs real.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, in perioada anilor 2001 - 2002, printr-o serie de tranzactii fictive, Nicolae si Ion Mihailescu, Dan Stoica, Vasile David si Stela Baietica (administratori ai societatilor comerciale controlate de frati), au constituit un grup infractional organizat in scopul spalarii banilor proveniti "din rambursari ilegale de TVA si inregistrarea unor cheltuieli in documentele contabile ce nu au la baza operatiuni reale astfel incat sa poata fi diminuata baza impozabila".
Din materialul probator, procurorii au stabilit ca numai Dan Stoica a inregistrat ilegal 57 de facturi false, a caror valoare este de aproximativ 120 miliarde lei.
Facturile atestau in mod nereal ca societatea administrata de el ar fi achizitionat mai multe produse la o firma din Bucuresti.
Mai mult, facturile fiscale nu apartineau de drept societatii sale, acestea fiind repartizate altor agenti economici, iar achizitiile erau platite cash, in baza unor chitante fiscale de peste 500 milioane de lei fiecare, pentru a nu permite organelor de urmarire penala sa constate daca banii respectivi au intrat intr-adevar in posesia vanzatorului.
In urma monitorizarii activitatii infractionale ale celor doi oameni de afaceri craioveni, procurorii DIICOT au stabilit ca singurele societati "furnizoare" de documente justificative sunt ale fratilor Mihailescu, acestea fiind insa administrate de Dan Stoica.
Pe baza tranzactiilor efectuate astfel, firmele au solicitat si obtinut rambursari ilegale de TVA in valoare de aproape 200 de miliarde de lei. "In realizarea circuitului comercial nelegal, cei trei inculpati au apelat la ajutorul inculpatilor Stela Baietica si Vasile David in vederea inregistrarii in contabilitatea firmelor pe care le administrau a unor facturi fiscale emise de o societate-fantoma din Bucuresti.
Practic intre societatile angrenate de catre inculpati in activitatea infractionala s-a realizat un circuit comercial si financiar justificat prin facturi si chitante fiscale false, avand drept scop unic obtinerea ilegala de rambursari TVA si inregistrarea unor cheltuieli nereale care au condus implicit la modificarea bazei de impozitare", sustine Ministerul Public.
In ceea ce priveste rulajul conturilor apartinand societatilor implicate, anchetatorii au stabilit ca acestea "nu au detinut niciodata in banci suma de aproximativ 400 miliarde lei" care apare ca achitata pentru bunurile cumparate de la firme- fantoma, nefiind probat nici faptul ca in conturile personale ale fratilor Mihailescu s-ar fi gasit vreodata suma de 200 de miliarde de lei, necesara creditarii fictive a unei societati asa cum s-a inregistrat in documentele contabile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.