Recomandarea expresa in cadrul procesului de integrare, asigurarea protectiei intereselor financiare ale Uniunii Europene, a determinat Politia Romana sa fie cu ochii pe fondurile nerambursabile din strainatate. Desi romanii s-au "scolit" si in fraud

Recomandarea expresa in cadrul procesului de integrare, asigurarea protectiei intereselor financiare ale Uniunii Europene, a determinat Politia Romana sa fie cu ochii pe fondurile nerambursabile din strainatate. Desi romanii s-au "scolit" si in fraude cu bani de la PHARE ori SAPARD, autoritatile spun ca inca nu se poate vorbi de un fenomen in acest domeniu. Politistii si-au luat toate masurile pentru a fi cu un pas inaintea infractorilor.
Potrivit anchetatorilor de la Directia de Investigare a Fraudelor din IGPR, Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava a confirmat, recent, prin rezolutie, inceperea urmaririi penale impotriva a 7 persoane, acuzate de fals in inscrisuri oficiale, uz de fals, evaziune fiscala si deturnare de fonduri. Politistii spun ca in aceasta afacere paguba se cifreaza la 312.000 euro, insa, in timpul verificarilor, banii au fost recuperati. Ca si in alte situatii de acest gen, cea mai la indemana metoda de fraudare o reprezinta utilizarea actelor false. Cei in cauza, avand calitatea de reprezentanti legali ai mai multor societati comerciale din municipiul Suceava si Falticeni, au beneficiat de imprumuturi cu cofinantare PHARE, folosind facturi fiscale false. Politistii au stabilit ca aceste documente au fost inregistrate in contabilitatea firmelor si pe aceasta cale au obtinut imprumuturile nerambursabile. Totodata, cele 7 persoane au denaturat veniturile si, implicit, impozitele datorate statului, taxele si contributiile pentru a putea obtine fondurile amintite.
Pentru a putea face fata unor astfel de situatii, dar si pentru eficientizarea activitatii operative, s-au dispus masuri de crestere a efectivelor de specialisti. Astfel, la nivel national, au fost instruiti 43 de ofiteri ce desfasoara activitati pe aceasta linie.
IGPR continua sa desfasoare activitati pentru imbunatatirea mediului de afaceri din Romania si diminuarea economiei subterane, axandu-se in principal pe formele de cooperare interinstitutionale in vederea combaterii fraudelor economico-financiare sub toate formele de manifestare.
De la inceputul acestui an, politistii si procurorii anticoruptie au anchetat 46 de persoane suspecte de savarsirea a 87 de ilegalitati cu fonduri de la UE.
La IGP s-au aflat in lucru 22 de dosare penale, in care s-a declansat urmarirea penala, iar 14 dintre cauze au fost declinate pentru continuarea cercetarilor catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Trend ascendent

Analiza cazurilor aflate in lucru la IGPR a demonstrat, spun specialistii, ca in Romania nivelul infractionalitatii din domeniul protectiei intereselor financiare ale UE inregistreaza un usor trend ascendent. Se pare ca infractiunile au luat amploare odata cu intensificarea activitatii institutiilor care gestioneaza si acorda fonduri nerambursabile de la UE, numarul acestor finantari fiind in crestere.
Potrivit anchetatorilor, Politia de Investigare a Fraudelor, Departamentul de Lupta Anti-Frauda si DNA au atributii, conform Legii nr.78/2000 pentru combaterea coruptiei, modificata si completata de Legea nr. 161/2003 de prevenire si investigare a fraudelor savarsite cu ocazia obtinerii, acordarii si utilizarii fondurilor nerambursabile primite de la UE. Politia de Investigare a Fraudelor are servicii de profil in fiecare judet, actionand in vederea realizarii unei protectii efective a acestor fonduri.
Pentru pregatirea specialistilor, Departamentul pentru Lupta Anti-Frauda, in baza Multi-Country PHARE Networking Programme, organizeaza sesiuni de training, prin care se asigura oamenilor legii un pachet suplimentar de informatii ce completeaza cunostintele pe care acestia le au deja. Programele de pregatire au ca obiect atat metode noi de fraudare, cat si tehnici de investigare a faptelor care aduc atingere intereselor UE.

Actele false, calea succesului

Una dintre cele mai dese practici in materie de moduri de operare se refera la folosirea sau prezentarea de catre administratorii societatilor comerciale beneficiare, de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, pentru obtinerea de fonduri nerambursabile de la Agentiile de Dezvoltare Regionala. Si omisiunea reprezentantilor firmelor de a furniza datele si informatiile cerute pentru obtinerea de fonduri se foloseste destul de des, alaturi de schimbarea destinatiei banilor.
In timpul anchetelor a reiesit ca au fost acordate sume ilegal de catre unii functionari publici, bani care au ajuns la persoane si societati private in care ei sunt direct interesati.
Tot din verificari, s-a stabilit ca s-au obtinut finantari nerambursabile si prin organizarea de licitatii fictive.
Ofiterii specialisti spun ca principalii factori care favorizeaza aceste infractiuni sunt sistemul economic, acesta da posibilitatea de redirectionare a fondurilor atrase catre zona criminalitatii financiare, mediul economic al afacerilor, bazat pe obtinerea profitului personal sau de grup, in detrimentul unor categorii defavorizate, dar si legile imperfecte si procedurile complicate care favorizeaza criminalitatea din acest domeniu. IGPR mai precizeaza ca si coruptia face posibila obtinerea si utilizarea frauduloasa a fondurilor nerambursabile de la UE, transferurile ilegale de capital si savarsirea de fraude cu prejudicii deosebit de grave.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.