Portiunea de plaja dintre statiunile Eforie Nord si Eforie Sud are 12 proprietari si opt concesionari.

Turistii care in aceasta vara au ales sa faca plaja pe cordonul litoral dintre Eforie Nord si Sud au parte de senzatii tari. Ca sa a
Portiunea de plaja dintre statiunile Eforie Nord si Eforie Sud are 12 proprietari si opt concesionari.

Turistii care in aceasta vara au ales sa faca plaja pe cordonul litoral dintre Eforie Nord si Sud au parte de senzatii tari. Ca sa ajungi la mare trebuie sa te furisezi printre ruine sau santiere in lucru. Parcelele, in suprafata de 300 de metri patrati, au fost concesionate sau retrocedate in perioada 1996 - 2002, iar acum se construieste pe ele, desi legea interzice.

In ultimii ani, zona a fost teatrul unor afaceri banoase avind ca obiect plaja, bun de utilitate publica, insa numele proprietarilor si ale concesionarilor "se constituie in secret fiscal in conformitate cu prevederile art. 11 din Codul de procedura fiscala si HG nr. 1.050/2004", conform raspunsului primit de la primarul localitatii Eforie, Ovidiu Brailoiu.

El a precizat ca 26 de loturi de teren dintre Eforie Nord si Eforie Sud sint revendicate in baza Legii nr. 10/2001. De asemenea, exista un numar de 31 de dosare aflate pe rolul instantelor de judecata, care afecteaza terenul dintre cele doua localitati. In zona exista deja opt contracte de concesiune, iar 12 loturi de teren sint in proprietatea unor persoane fizice sau juridice.

Trei kilometri de constructii

Cordonul Eforie Nord - Eforie Sud, care masoara in lungime doi-trei kilometri, a intrat recent sub tirul controalelor autoritatilor locale. Totodata, Departamentul National Anticoruptie ancheteaza modul in care plaja a intrat in proprietatea unor persoane fizice si juridice.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul de Stat in Constructii, Dan Ciprian Flutur a obtinut autorizatie de construire pentru un motel format din parter, etaj si mansarda in februarie 2005, iar Dumitru Dumitru, in februarie 2004, autorizatie de construire pentru un ansamblu de sase locuinte de vacanta formate din parter, etaj si mansarda. Complexul se intinde pe nu mai putin de patru loturi de plaja, respectiv 1.200 de metri patrati.

Lotul si hotelul

Un hotel cu doua etaje, amplasat pe trei loturi, a inceput sa se construiasca in 2002. Investitor este Victor Dobrovschi. Intre timp, proiectul a fost modificat si in martie 2005 se solicita si se elibereaza o noua autorizatie. "Lucrarile la aceasta investitie sint oprite aproximativ din anul 2004.

In 2003, constructorul a fost sanctionat cu amenda de 10 milioane de lei pentru incalcarea prevederilor Legii nr. 453/2001 privind autorizarea lucrarilor in constructii", a declarat Niculae Ciocanel, inspector general in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii.

Un alt investitor, Constantin Eugen Otesanu, realizeaza un complex de servicii, hotel, restaurant, spatii comerciale si bar pe patru loturi, in baza unei autorizatii de construire din iunie 2003.

Lucrarile au fost oprite un an mai tirziu. SC Biochem SRL construieste un hotel cu doua etaje, iar SC Azur SRL ridica tot un hotel, in baza autorizatiei de construire din aprilie 2006.

Legea spune altceva Conform Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publica, faleza si plaja marii fac parte din domeniul public al statului, iar prevederile legii zonei costiere promovate prin OUG nr. 202/2002, stabilesc ca orice constructie definitiva este interzisa pe fisia de litoral. Din pacate, nici o autoritate nu ia masuri pentru a reda plaja turistilor. Inspectoratul de Stat in Constructii a solicitat Primariei Eforie si Directiei Dobrogea - Litoral a Apelor Romane sa ingradeasca perimetrul constructiilor pentru a nu pune in pericol viata turistilor care aleg sa faca plaja pe fisia de nisip care a mai ramas libera. Competenta autoritatii locale se opreste insa aici, asa cum a precizat Niculae Ciocanel, intrucit, spune el, investitorii detin acte de proprietate asupra sectoarelor de nisip.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.