Inchirierea unor spatii si oferirea de asistenta medicala pacientilor neasigurati sau strainilor sunt principalele surse de venituri extrabugetare ale spitalelor. Investitiile pe care unitatile spitalicesti doresc sa le realizeze cu aceste venituri p

Inchirierea unor spatii si oferirea de asistenta medicala pacientilor neasigurati sau strainilor sunt principalele surse de venituri extrabugetare ale spitalelor. Investitiile pe care unitatile spitalicesti doresc sa le realizeze cu aceste venituri proprii trebuie aprobate de catre Directiile de sanatate publica.
''Noi obtinem resurse extrabugetare din efectuarea de chiuretaje la cerere, taxa de parcare si incinerarea deseurilor medicale. Spre exemplu, un chiuretaj la cerere costa 400.000 de lei. In ceea ce priveste incinerarea deseurilor medicale, avem contracte cu mai multe cabinete din afara spitalului, iar pentru arderea unui kilogram de deseuri medicale percepem un euro'', ne-a declarat Bogdan Jansen, managerul interimar al Spitalului ''Caritas'' din Bucuresti. Acesta a precizat ca veniturile proprii ale unitatii spitalicesti ating, lunar, 250 de milioane de lei vechi. ''Acesti bani ii folosim, spre exemplu, pentru zugravirea saloanelor sau pentru achizitionarea de calculatoare. Acum, doresc sa cumpar un sistem de paza cu camera video si dispozitiv electronic care va permite verificarea personalului medical. Mai exact, fiecare angajat va avea cate un card pe care va trebui sa-l foloseasca la intrarea in tura si la iesirea din tura. Astfel, voi constata cine nu vine la serviciu sau cine nu respecta programul'', a adaugat Jansen.
La randul sau, Monica Pop, managerul interimar al Spitalului de Oftalmologie Bucuresti, ne-a spus ca aceasta unitate spitaliceasca obtine venituri proprii din inchirierea unor spatii si din asistenta medicala pentru neasigurati si straini: ''In spatiile inchiriate functioneaza, spre exemplu, o farmacie privata si un atelier pentru optica. Lunar, veniturile extrabugetare ating 60-70 de milioane de lei vechi. Cu acesti bani, spre exemplu, am dotat saloanele cu aparate de aer conditionat si am achizitionat doua biomicroscoape''.
Si la Spitalul ''Floreasca'', anual, veniturile extrabugetare ajung ''la cateva miliarde de lei vechi''. Dupa cum ne-a declarat Claudiu Turculet, managerul interimar al acestei unitati spitalicesti, ''banii intra intr-un fond de investitii al spitalului. Majoritatea fondurilor sunt utilizate pentru inlocuirea vechii aparaturi medicale''.
In acelasi timp, Paul Ioan Stoicescu, fostul director al Institutului National de Pneumologie ''Marius Nasta'', a afirmat ca, anul trecut, acest institut a obtinut venituri proprii de 3-4 miliarde de lei vechi: ''Banii i-am obtinut prin prestatii medicale facute in afara contractului incheiat cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Fondurile le-am utilizat, indeosebi, pentru asigurarea service-ului aparaturii medicale din unitatea medicala''.

Spitalele ''fara medici care sa aduca venituri'' se desfiinteaza

In urma evaluarii si reorganizarii spitalelor, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a anuntat ca 16 unitati spitalicesti vor fi desfiintate. ''Avem concluziile evaluarii pe care le vom lua in considerare la elaborarea urmatoarelor acte normative, astfel incat aceasta actiune de evaluare a spitalelor sa se aplice de la 1 septembrie. Vor fi desfiintate 16 unitati spitalicesti. Se vor transforma in sectii exterioare unor spitale patru asemenea spitale. Se vor transforma din spitale in unitati medico-sociale noua asemenea spitale. In final, se vor reduce aproximativ 5.300 de paturi'', a precizat Nicolaescu. El a explicat ca aceste spitale se desfiinteaza, in primul rand, din cauza ca ''acolo nu mai exista medici care sa aduca venituri''.
In acelasi timp, Nicolaescu a dat si doua exemple de spitale care urmeaza a fi desfiintate: Spitalul Orasenesc Zlatna din judetul Alba si Spitalul de Boli Cronice Rucar din judetul Arges: ''Spitalul din Zlatna va deveni sectie medicala exterioara a Spitalului Campeni''. Atat Colegiul Medicilor din Romania (CMR), cat si Federatia ''Sanitas'' asteapta ca ministrul Sanatatii sa vina cu mai multe informatii privind desfiintarea celor 16 unitati spitalicesti. ''Biroul Executiv al federatiei noastre va avea, joi, o intalnire cu ministrul Nicolaescu. Anuntul sau a creat emotii in randul cadrelor medicale, desi, la discutiile anterioare, Nicolaescu ne-a promis ca personalul nu va fi disponibilizat, ci redistribuit in sectiile exterioare si in unitatile medico-sociale'', ne-a declarat Marius Petcu, presedintele ''Sanitas''.
La randul sau, Vasile Astarastoae, secretar general al CMR, ne-a spus ca ''medicilor nu le-a fost prezentata lista unitatilor care urmeaza a fi desfiintate. Ministrul Sanatatii ar trebui sa vina cu mai multe informatii: cum si cand vor fi desfiintate aceste spitale''. El a adaugat ca ''pe lista figureaza, de fapt, propunerile facute de catre prefecti'' si ca ''evaluarea unitatilor spitalicesti s-a facut pe baza adresabilitatii si indicilor de morbiditate''. CMR ''va interveni in procesul de desfiintare a spitalelor numai daca acesta va afecta calitatea actului medical''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.