Reprezentantii Patronatului viei si vinului solicita interventia Ministerului Agriculturii pe piata vinului din Romania, in contextul in care exista un comportament anticoncurential din partea unui numar semnificativ de comercianti, potrivit NewsIn.
Reprezentantii Patronatului viei si vinului solicita interventia Ministerului Agriculturii pe piata vinului din Romania, in contextul in care exista un comportament anticoncurential din partea unui numar semnificativ de comercianti, potrivit NewsIn. Reprezentantii Patronatului National al Viei si Vinului se intalnesc, astazi, cu ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, pentru a stabili, de comun acord, masurile care ar trebui luate pentru reglementarea situatiei de pe piata vinului din Romania.
Saptamana trecuta, Patronatul National al Viei si Vinului semnala o crestere alarmanta a importului de vin de slaba calitate, concomitent cu scaderea exportului. "Consideram ca producatorii de vin onesti din Romania sunt afectati prin tolerarea in piata a unui comportament anticoncurential din partea unui numar semnificativ de comercianti de asa-zise vinuri", se arata intr-un comunicat al Patronatului National al Viei si Vinului. Reprezentantii PNVV considera ca Inspectia de Stat pentru Control Tehnic ar trebui sa prezinte rapoarte periodice cu privire la controalele efectuate, care sa cuprinda date exacte despre societatile comerciale care imbuteliaza vin. Potrivit celor mai recente date furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), in primele sase luni ale anului 2006, inspectorii vitivinicoli au aplicat amenzi in valoare de peste 900.000 lei noi si au solicitat urmarirea penala a 21 de agenti economici.
"Suntem invadati de acest vin ieftin provenit din Moldova, despre calitatea caruia nu putem sa spunem nimic, deoarece nu exista niciun astfel de control la vama", a declarat directorul general al PNVV, Ovidiu Gheorghe. In primele cinci luni ale anului 2006, importul de vin a inregistrat o crestere cu 165,66% fata de exportul de vin pe care l-a realizat Romania. Cresterea importurilor de vin in 2006 a coincis cu o scadere de 56% a exporturilor. Astfel, daca in primele cinci luni, Romania exporta 166.821 hl, in prima parte a anului 2006, cantitatea de vin destinata exportului a scazut la 80.635 hl, potrivit NewsIn.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.