Fuga lui Omar Hayssam a scos la iveala o serie de nereguli pentru care, de aceasta data, incriminat este medicul generalist de la Spitalul Penitenciar Rahova care i-a eliberat adeverinta, fara a fi specializat in oncologie, a afirmat ieri directorul

Fuga lui Omar Hayssam a scos la iveala o serie de nereguli pentru care, de aceasta data, incriminat este medicul generalist de la Spitalul Penitenciar Rahova care i-a eliberat adeverinta, fara a fi specializat in oncologie, a afirmat ieri directorul Administratiei Penitenciarelor, Alexandru Serban. Tot ieri, in Portul Midia a ajuns nava Mahmoud 4, la bordul careia se presupune a fi iesit din tara sirianul. Nava a fost "intampinata" de autoritati, demarandu-se deja verificari pentru a afla daca Omar Hayssam a folosit sau nu acest mijloc pentru a fugi de raspunderea penala.
Si n-ar fi de mirare, avand in vedere ca, pentru a scapa de rigorile legii, Omar Hayssam s-a dat, rand pe rand, bolnav de schizofrenie paranoida si cancer la colon, punand intre timp la cale rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak pentru a "determina" autoritatile romane sa inchida ochii la dosarele economice instrumentate de procurorii Ministerului Public.
Amintim ca, potrivit documentelor depuse la dosarul sau, Hayssam ar fi suferit o criza de schizofrenie, in urma careia a stat internat la Spitalul "Alexandru Obregia" de la 1 ianuarie pana in ziua in care a pretins ca l-au sunat rapitorii pentru a-i cere asa-zisa recompensa.
Din certificatele sale medicale reiese ca prima criza de schizofrenie paranoida s-a declansat in 1980, cand a fost internat la un spital din Siria. Tot el a sustinut, si "dovedit" cu o alta adeverinta, ca un astfel de diagnostic i-a fost pus de catre medicii britanici.
Nemultumit, probabil, ca anchetatorii n-au prea tinut cont de boala sa atunci cand l-au acuzat ca a planificat, in mod voit, rapirea jurnalistilor, Hayssam a pus la cale o alta stratagema: bolnav de cancer la colon. Acest ultim diagnostic, pus de medicul Constantin Tanasescu, de la Spitalul Penitenciarului Rahova, a facut ieri obiectul conferintei de presa sustinute de directorul Administratiei Penitenciarelor, Alexandru Serban, si al anchetei interne care urmeaza a fi efectuata de comisia de disciplina asupra semnatarului adeverintei.

Diagnosticul, pus ilegal de un medic generalist

Sustinand ca "diagnosticul pus de medicul Tanasescu este un pic hazardat", directorul ANP a anuntat, ieri, neregulile privind adeverinta medicala si diagnosticul pus lui Omar Hayssam de catre medicul Constantin Tanasescu. El a spus ca a sesizat comisia de disciplina in legatura cu modul in care medicul generalist a eliberat adeverinta medicala sirianului, fara ca acesta sa fi facut, in prealabil, o cerere scrisa si fara a avea avizul inchisorii.
De asemenea, Serban a sustinut ca diagnosticul pus de medic - metastaza - nu se regaseste in analizele Institutului Oncologic, Tanasescu neavand dreptul de a pune o astfel de concluzie intrucat nu este specialist in oncologie, ci medic generalist. Directorul Serban a anuntat ca ar putea sesiza Parchetul General sub aspectul savarsirii infractiunii de fals intelectual, pentru ca diagnosticul trecut pe adeverinta medicala din 25 aprilie - document care, in parte, a stat la baza deciziei instantei de a-l elibera pe Hayssam - a fost pus contrar faptului ca biletele de iesire de la Institutul Oncologic, emise in 3 si 17 aprilie, nu spuneau nimic despre existenta metastazei.
Cert este ca, din momentul sesizarii comisiei de disciplina, medicul Tanasescu nu s-a mai prezentat la serviciu, din motive medicale, desi sunt persoane care spun ca a avut destul de multe iesiri in public.

Verificari privind reangajarea lui Tanasescu

Conducerea ANP va ancheta si modalitatea prin care, in 1999, medicul Constantin Tanasescu a fost reangajat in sistemul penitenciar, desi cu un an inainte fusese trecut in rezerva, din motive disciplinare. Alexandru Serban a afirmat ca, la data de 5 iunie 1998, Tanasescu a fost judecat de Comisia de Judecata a fostei Directii Generale a Penitenciarelor pentru ca a primit bunuri de la detinuti, a retinut corespondenta unui detinut francez si a inlesnit legaturi "nepermise" intre detinuti si familiile acestora, luandu-se decizia de trecere in rezerva a acestuia.
La data de 28 octombrie 1999, Tanasescu a cerut reincadrarea pe functia detinuta anterior, dar comisia de specialitate si directorul de atunci al Penitenciarului Rahova au refuzat angajarea acestuia. Cu toate acestea, in septembrie 1999, prin ordin al ministrului Justitiei, Tanasescu a fost reincadrat. "Nu inteleg de ce a fost angajat, dar voi cerceta intreaga sa cariera.(...) Daca era dupa mine, eu nu l-as fi angajat", a adaugat, citat de Mediafax, Alexandru Serban.

Controversatul cancer la colon

In ceea ce priveste diagnosticul de metastaza si eliberarea ilegala a adeverintei de care este acuzat Tanasescu, acesta a afirmat ca documentul semnat de el nu era suficient pentru eliberarea sirianului. De partea lui par sa fie si medicii legisti, potrivit carora responsabilitatea pentru eliberarea sirianului apartine in exclusivitate judecatorului.
Demn de mentionat este faptul ca raportul medico-legal in care se spunea ca Hayssam mai are putin de trait pentru ca are nu o metastaza, ci mai multe, i-a impresionat inclusiv pe procurori, care au fost de acord cu eliberarea sirianului. Anchetatorul, Ciprian Nastasiu, a cerut el insusi judecatorilor revocarea mandatului de arestare in baza caruia Omar Hayssam era incarcerat.
Un alt motiv de suspiciune pentru reprezentantii Directiei Penitenciarelor il constituie faptul ca judecatorul a decis eliberarea lui Omar Hayssam la doar o zi dupa ce medicul Tanasescu a eliberat adeverinta respectiva.
Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat si va face o inspectie judiciara asupra judecatorului si procurorului implicati in acest caz. Ciprian Nastasiu a fost deja eliberat din functia de sef adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), prin ordinul prim-adjunctului procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Verificari la bordul navei siriene Al Mahmoud 4

Nava siriana Al Mahmoud 4, la bordul careia se presupune ca ar fi iesit din tara Omar Hayssam, a revenit, ieri dimineata, in Portul Midia, cu trei marinari mai mult decat la plecare. Ei au fost "intampinati" de toate autoritatile abilitate cu anchetarea fugii lui Hayssam. Imediat dupa verificarea starii de sanatate a marinarilor, pe nava au urcat reprezentanti ai Capitaniei, Politiei de Frontiera, Directiei Sanitar-Veterinare, ai Directiei Vamale si ai Administratiei Portului Constanta, urmand ca, dupa indeplinirea formalitatilor de intrare in tara, echipajul sa dea declaratii privind plecarea lor, la data de 13 iulie, spre Tartous, Siria.
Potrivit agentului roman al navei, citat de Mediafax, nu sunt schimbari majore in echipaj, vasul fiind condus de acelasi comandant si acelasi ofiter de punte, numarul marinarilor fiind insa mai mare cu patru.
La ultima plecare din Portul Midia, la bordul navei, incarcata cu 1.700 de berbecuti si taurasi pentru Tartous, Siria, erau inregistrati 17 marinari, sirieni, egipteni si un roman.
Tot ieri la pranz a acostat si nava libiana Jihan-A, care a plecat din tara in 29 iunie, incarcata cu 683 de taurasi pentru Bengazi, Libia. La plecare, in echipajul navei erau 13 marinari si trei pasageri.
Politisti de frontiera, de la transporturi, reprezentanti ai SRI si ai IGPR au fost mobilizati, inca de vineri, in toate porturile maritime din Constanta. Pentru cautarea sirianului Omar Hayssam, au fost lipite fotografii ale acestuia la toate portile de acces in porturi.

Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro

Cine l-a ajutat pe sirian sa fuga?


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.