Comisia de la Cotroceni pentru analizarea plangerilor penale impotriva ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, s-a intrunit ieri.
Seria reuniunilor va continua si in zilele urmatoare pentru studierea documentelor solicitate in acest caz. Stefa

Comisia de la Cotroceni pentru analizarea plangerilor penale impotriva ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, s-a intrunit ieri.
Seria reuniunilor va continua si in zilele urmatoare pentru studierea documentelor solicitate in acest caz. Stefan Deaconu, consilier prezidential pe probleme legislativ-constitutionale, a declarat ca mai multe institutii ale statului au inaintat comisiei documente ce pot lamuri cazul, insa Deaconu a refuzat sa nominalizeze aceste institutii.
In functie de continutul acestor acte oficiale, ar putea fi solicitate si alte documente sau ar putea fi chemate la audieri mai multe persoane.
Cu certitudine, printre cei chemati se afla si ministrul Atanasiu.
Acesta ar trebui sa se prezinte la audieri pe 26 iulie, insa Deaconu a spus ca deocamdata Atanasiu, plecat in concediu, nu a confirmat venirea sa la Palatul Cotroceni.
Prezenta sa nu este obligatorie, el putandu-se folosi de prezentarea unor documente care sa-i ateste nevinovatia in acest caz. Rolul comisiei nu este sa dea un verdict in privinta culpabilitatii sau nevinovatiei lui Atanasiu, ci sa elaboreze un raport pe baza documentatiei si a audierilor pe care sa-l prezinte presedintelui cu o recomandare in privinta oportunitatii inceperii urmaririi penale.
Presedintele Basescu poate decide declansarea urmaririi penale a unui ministru indiferent de concluziile la care ajunge comisia de analiza a acestui caz.

Antonescu face apel la reconciliere

In chestiunea posibilei urmariri penale a ministrului Apararii Nationale, liderul si viceliderul de grup ai deputatilor liberali, Crin Antonescu si Gabriel Sandu, au cerut lui Atanasiu si lui Basescu sa gaseasca o formula de conciliere.
"Disensiunile dintre presedintele Traian Basescu si ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, ca exponenti ai institutiilor pe care le conduc, se reflecta ca un conflict intre Palatul Cotroceni si Ministerul Apararii Nationale, generand confuzii si instabilitate", apreciaza cei doi intr-un comunicat remis agentiei Mediafax. In textul acestuia se arata ca, in contextul demisiei celor trei sefi de servicii secrete si a procurorului general, institutiile statului au nevoie de stabilitate si de conlucrare.
Liberalii ii iau apararea ministrului Atanasiu afirmand ca propunerea retragerii trupelor din Irak a fost luata de catre conducerea PNL, nu de catre ministru, iar tema retragerii este una de discutie publica si trebuie privita ca atare.
"Consideram ca, la doar cinci luni pana momentul aderarii la Uniunea Europeana, Romania are nevoie de consens intre institutiile statului. Il sustinem fara rezerve pe ministrul Teodor Atanasiu si credem ca cei doi vor gasi o cale de conciliere", se mai arata in comunicat.
Atanasiu a fost acuzat de abuz in serviciu de catre consilierul prezidential Adriana Saftoiu, dupa ce ministrul Apararii a declarat ca Saftoiu da presei informatii false "pe surse", situatie de care ar fi aflat prin intermediul Directiei Generale de Informatii a Armatei.
Conform Legii raspunderii ministeriale, Parchetul a trimis plangerea la Cotroceni pentru avizul privind inceperea urmaririi penale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.