Cei care au contractat credite se pot astepta, in perioada urmatoare, la o scumpire a lor, implicit a ratelor pe care vor trebui sa le achite. In acelasi timp vine si o veste mai buna. Vor creste si dobanzile la depozitele atrase, care vor deveni, in
Cei care au contractat credite se pot astepta, in perioada urmatoare, la o scumpire a lor, implicit a ratelor pe care vor trebui sa le achite. In acelasi timp vine si o veste mai buna. Vor creste si dobanzile la depozitele atrase, care vor deveni, in sfarsit, real pozitive, dupa aproape un an in care s-au aflat la limita rentabilitatii.
Aceasta evolutie este determinata de deciziile luate de BNR luna trecuta, de majorare a dobanzii de politica monetara de la 8,50 la 8,75% dar si de crestere a rezervelor minime ale bancilor de la 16 la 20%. Potrivit unui studiu realizat de Unicredit, banca centrala ar putea majora dobanda de politica monetara pana la 9,5%, pentru a mentine inflatia pe traiectoria dorita. Ar putea fi urmat astfel exemplul dat de Banca centrala a Ungariei, care a majorat ieri dobanda de referinta de la 6,25 la 6,75%, pentru a stopa perspectivele de crestere a inflatiei.
Exista insa voci care considera ca o majorare a dobanzilor la credite nu ar fi necesara, avand in vedere ca diferentialul de dobanda (diferenta dintre dobanzile la credite si cele la depozite) este destul de mare, care permite bancilor sa obtina castiguri consistente. Potrivit datelor furnizate BNR, dobanda medie la credite a crescut in primele cinci luni de la 12,2 la 13,3%/an.
Sperantele bancilor ca la inceputul lui august BNR va majora dobanda, pentru a tine pasul cu inflatia si cu posibilele majorari din SUA si euro-zona, au condus la o scadere semnificativa a ofertei la licitatia de depozite cu scadenta la o luna organizata saptamanal de banca centrala. Astfel, ieri BNR a atras din piata interbancara doar 279 milioane lei, de aproape 20 de ori mai putin decat la licitatia de saptamana trecuta, cu o dobanda de 8,75%/an.
O alta cauza a dezinteresului bancilor poate fi gasita in faptul ca dobanzile la o zi au crescut de la 0 - 2%, valori constante pe parcursul saptamanii trecute, la 8 - 9%. Pe de alta parte, se pare ca bancile nu au dorit sa isi blocheze banii, ca urmare a cresterii rezervelor minime obligatorii precum si a platilor pe care trebuie sa le efectueze in numele clientilor la bugetul de stat.
In primele patru saptamani din iulie BNR a atras de la banci circa 13,28 miliarde lei in depozite la luna, la care se adauga doua miliarde de lei, pe care bancile le-au plasat in certificate de depozit la trei luni, la o dobanda medie de 8,68%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.