Marko Bela a anuntat ca Uniunea nu mai este dispusa sa colaboreze cu actuala coalitie de guvernamant. Mai mult, UDMR ar putea sa-si reconsidere politica de aliante, incercand sa gaseasca noi parteneri alaturi de care sa-si implineasca dezideratele.

Marko Bela a anuntat ca Uniunea nu mai este dispusa sa colaboreze cu actuala coalitie de guvernamant. Mai mult, UDMR ar putea sa-si reconsidere politica de aliante, incercand sa gaseasca noi parteneri alaturi de care sa-si implineasca dezideratele. "Nu suntem dispusi sa colaboram cu o astfel de coalitie, vom analiza prezenta si rolul nostru si ne vom indrepta atentia catre alti parteneri care sa ne satisfaca cerintele legitime: legea Statutului minoritatilor nationale si obtinerea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc", a declarat vicepremierul la Universitatea de Vara a UDMR de la Tusnad Bai.
Marko isi acuza partenerii din coalitie pentru provocarea celei mai mari crize politice din Romania postrevolutionara, manifestata prin criza de solidaritate la toate nivelele institutiilor statului si a partidelor de la putere. "Vom fi perdanti daca nu vom depasi criza morala, criza in coruptie, cea din justitie, cea ideatica - ideologiile fiind confuze, nu exista o dreapta sau o stanga marcanta, si nici macar in opozitie nu se stie ce este in prezent", a afirmat presedintele UDMR, citat de agentia Mediafax. O alta declaratie surprinzatoare a lui Marko Bela se refera la reformarea Uniunii astfel incat acesta sa asigure un loc pentru toate formatiunile politice ale etnicilor maghiari si sa obtina indeplinirea obiectivelor chiar si fara un cadru legislativ pe masura. Declaratia sugereaza o atitudine mai concilianta fata de Uniunea Civica Maghiara si chiar preluarea ideii acestora dupa care maghiarii nu ar trebui sa mizeze in obtinerea autonomiei pe bunavointa autoritatilor de la Bucuresti.
La fel de nemultumit este si ministrul Iuliu Winkler care a spus ca puncte ale programului de guvernare au fost abandonate de catre partide din coalitie. "Ma refer la unul dinte obiectivele din acest program, si anume Legea statutului minoritatilor.
Aceasta lege ar fi trebuit de mult adoptata in Parlament, asa cum a fost ea adoptata de Guvern. De asemenea, au mai fost probleme si cu Codul Fiscal. Exista disfunctionalitati, exista o lipsa de comunicare la nivel politic, intre institutii, sunt viziuni diferite privind programul de guvernare adoptat pentru patru ani", a declarat liderul UDMR Hunedoara.

Viktor Orban: "Nu renuntati la autonomie"

Prezent la Baile Tusnad, Viktor Orban, presedintele FIDESZ si fost premier in Ungaria, a cerut UDMR sa continue lupta pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc si a Universitatii Babes-Bolyai. "Ramaneti maghiari buni si nu renuntati la pretentiile cu privire la autonomie si invatamant autonom in limba materna, faceti-va cat mai multe relatii personale cu maghiari din Ungaria si in acest fel noi va vom putea ajuta", a spus Orban. Acesta a acuzat guvernul de la Budapesta ca nu sprijina suficient diaspora maghiara, dar a promis sprijinul partidului sau in fata autoritatilor din Uniunea Europeana prin informarea asupra pericolelor cu care se confrunta maghiarii din Ardeal, "amenintari cu atomizarea spatiilor etnice, campanii de terorizare, discriminare din punctul de vedere al accesarii fondurilor europene, neacordarea dublei cetatenii".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.