Politistii de frontiera sunt azi in emotii. Ei vor prezenta raportul ultimelor luni de activitate in fata ministrului Vasile Blaga si a secretarului de stat in MAI, chestorul Anghel Andreescu. Tensiunea este cu atat mai mare cu cat se apropie data in

Politistii de frontiera sunt azi in emotii. Ei vor prezenta raportul ultimelor luni de activitate in fata ministrului Vasile Blaga si a secretarului de stat in MAI, chestorul Anghel Andreescu. Tensiunea este cu atat mai mare cu cat se apropie data integrarii in Uniunea Europeana, iar Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF) este una dintre cele mai importante institutii cu sarcini precise in acest domeniu. Pana in acest moment, subalternii chestorului Nelu Pop au reusit sa finalizeze, mai devreme cu 7 luni, incadrarile de personal la viitoarea granita externa a UE si continua securizarea granitelor prin implementarea sistemelor performante de voce-date. Si la combaterea migratiei ilegale, politistii ar putea sa obtina o bila alba in fata organismelor europene care ii monitorizeaza. Daca, in anii anteriori, retelele actionau in special la frontiera cu Republica Moldova si cu Bulgaria, acum, rutele folosite au fost schimbate, evitandu-se teritoriul Romaniei.
Inca de la jumatatea lunii mai a.c., IGPF a anuntat ca este gata de aderarea la UE. Cel putin la capitolul deficit de personal. Cu 7 luni inainte de data scadenta, politistii de frontiera au rezolvat problema incadrarilor in functii.
Ultimele 509 posturi vacante au fost ocupate pana la 1 iulie. In acest mod, preciza IGPF, se va finaliza completarea deficitului de personal, iar autoritatile de la Bucuresti se vor putea "tine" de cuvant in privinta angajamentelor asumate pentru aderare, la capitolul Justitie si Afaceri Interne (JAI). Astfel, au fost scoase la concurs, pentru incadrare din sursa externa, 150 posturi de agenti si 309 posturi de personal contractual.
Pentru frontiera cu Republica Moldova au fost prevazute 73 de posturi agenti si 125 personal contractual, la frontiera cu Ucraina 6 locuri pentru agenti si 91 personal contractual, la granita cu Uniunea Serbia si Muntenegru 12 posturi pentru agenti si 38 personal contractual, iar la cea cu Marea Neagra au fost scoase la concurs 59 locuri pentru agenti si 55 personal contractual.
Totodata, pentru ocuparea integrala a posturilor vacante la viitoarea frontiera externa, 50 de ofiteri au fost incadrati prin recrutare din sursa interna si transferuri de la alte institutii de aparare, ordine si siguranta publica. "In conformitate cu angajamentele asumate, prin completarea celor 509 posturi pana la data de 1 iulie a.c., se va atinge un grad de ocupare a personalului de 100% la frontiera externa si 92% la nivelul Politiei de Frontiera.
Perfectionarea pregatirii personalului si specializarea acestuia pe domenii de activitate au continuat si in acest an, politistii fiind instruiti, atat in tara cat si in strainatate, in cercetare penala, culegere de informatii, combaterea migratiei ilegale, depistarea falsurilor in documente, combaterea traficului cu autoturisme furate, traficului de droguri, combaterea coruptiei, management si cunoasterea limbilor straine.

2,3 milioane euro pentru sistemul de voce-date

Punctul de Trecere Galati - Rutier se poate considera deja integrat in UE. Modernizat si dotat cu tehnica de ultima generatie, acesta este unul dintre cele trei puncte (Vaslui si Iasi) din tara in care a fost implementat sistemul-pilot de voce-date.
Investitia s-a ridicat la peste 2,3 milioane euro (2,2 milioane programe PHARE si 150.000 din sursa interna) si a vizat eficientizarea activitatii de control a documentelor la frontiera, dar si reducerea birocratiei.
Prin acest sistem de comunicatii fixe, se realizeaza de 300 de ori mai usor transmisiile de date. Implementarea acestui proiect-pilot faciliteaza accesul rapid la datele de interes operativ pentru toate structurile Politiei de Frontiera din judetele Iasi, Vaslui si Galati. In acest sens, utilizatorii din aceste unitati pot accesa online portalul intern al PFR prin intermediul caruia pot avea acces la bazele de date ale institutiilor nationale (evidenta pasapoartelor, evidenta populatiei, evidenta furturilor auto si a urmaritilor general, Autoritatea pentru Straini, Visa on-line).
De asemenea, folosirea in perioada de teste a acestui sistem a scos in evidenta o serie de beneficii, cum ar fi accesul la serverele centrale din IGPF (server de fisiere, server de e-mail, forum de discutii) si a dus la reducerea la zero a costurilor impulsurilor pentru transmisia de date cu structurile prezentate mai sus, ceea ce inseamna o reducere cu 40% a facturilor telefonice.
Sistemul va fi extins, intr-o prima faza, in judetele Botosani si Suceava, dupa care urmeaza Satu Mare, Maramures, Timis, Caras-Severin si Mehedinti.
Pana la sfarsitul anului, IGPF are responsabilitatea punerii bazelor acestui tip de sistem si in zona litoralului din judetele Tulcea si Constanta.

Romania, ocolita de migranti

Migratia ilegala continua sa dea batai de cap autoritatilor de la granite. Frontiera cu Republica Ungara si zona aeroportuara sunt cele mai active puncte prin care se realizeaza acest fenomen.
Chiar daca, in ultima perioada, masurile intreprinse de autoritati au dat "peste cap" planurile infractorilor, tara noastra continua sa figureze pe ruta balcanica a traficului de persoane.
In viitorul apropiat, Romania se va transforma din tara de tranzit intr-una de destinatie pentru migrantii din estul continentului si sudul asiatic. In prezent, Romania are 6 zone in care se manifesta fenomenul migratiei ilegale, la fiecare granita cu statele vecine si la Marea Neagra.
Printre punctele preferate de infractori se regaseste si zona de vest (frontiera cu Republica Ungara).
Majoritatea persoanelor care intentioneaza sa treaca ilegal frontiera sunt cetateni moldoveni, care ajung in Romania pe la granita de est, insa exista si romani care recurg la astfel de metode.
Persoanele care aleg zona aeroportuara se folosesc de vize Schengen falsificate (prin stersaturi chimice sau mecanice), pasapoarte modificate prin inlocuirea fotografiei ori a anumitor pagini.
Daca, in anii anteriori, retelele de migratie actionau in special la frontiera cu Republica Moldova si cu Bulgaria, incepand din 2003, rutele folosite au fost schimbate, evitandu-se teritoriul Romaniei. Politistii spun ca la acest lucru a contribuit decisiv securizarea frontierelor, cu accent pe cea de nord si est, ca viitoare granita externa a UE.
De asemenea, o deosebita importanta a avut-o si initierea unui acord de colaborare cu Federatia Rusa, lucru care a speriat calauzele, determindu-le sa nu mai considere Romania o tara sigura in drumul spre Occident.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.