Disparitia lui Hayssam a pus pe jar toate organele de ancheta. Politia Romana a organizat filtre la toate iesirile din tara si pe drumurile nationale, iar Consiliul Superior al Magistraturii a demarat verificari privind modul de instrumentare a cauze

Disparitia lui Hayssam a pus pe jar toate organele de ancheta. Politia Romana a organizat filtre la toate iesirile din tara si pe drumurile nationale, iar Consiliul Superior al Magistraturii a demarat verificari privind modul de instrumentare a cauzei de catre judecatorul si procurorul care s-a ocupat de caz. Pe de alta parte, serviciile secrete isi continua activitatea de strangere de informatii privind eventualul loc unde s-ar putea afla Hayssam. Pentru toata aceasta tevatura vinovat pare sa fie, din nou, cadrul legal care nu prevede monitorizarea unui inculpat eliberat din arest preventiv caruia i s-a aplicat masura preventiva de a nu parasi tara.
Inspectoratul General al Politiei Romane a dispus masuri speciale pentru gasirea lui Omar Hayssam, organizand filtre in gari, porturi, aeroporturi, vami si pe sosele. Toate persoanele, in special cele considerate suspecte, sunt legitimate la coborarea din tren. La fel se procedeaza si la frontiera, unde politistii controleaza fiecare masina si documentele pasagerilor, mai ales ale arabilor. Pe drumurile nationale, echipajele ii opresc pe soferi in trafic, fiind extrem de atente la documentele soferilor si pasagerilor. In porturile maritime au fost lipite afise cu Omar Hayssam, toate persoanele care tranziteaza zonele respective fiind legitimate.
Hayssam este cautat si de serviciile secrete, activitatea acestora nefiind afectata de demisiile lui Radu Timofte sau a lui Gheorghe Fulga. "Functionam la parametri normali", ne-a declarat purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii, Marius Bercaru, asigurandu-ne ca "in momentul de fata conducerea interimara este asigurata de colonelul Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI".

CSM face verificari

Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat si va face o inspectie judiciara asupra judecatorului si procurorului implicati in acest caz, avand in vedere controversata eliberare din arest preventiv a lui Hayssam.
Omar a fost pus in libertate dupa ce, in 26 iulie, judecatorul Curtii de Apel Bucuresti decisese inlocuirea masurii arestarii preventive a lui Hayssam (din motive medicale) cu interdictia de a parasi tara.
Dupa cum se stie, la decizia de eliberare a lui Hayssam, judecatorul a tinut cont si de punctul de vedere al procurorului Ciprian Nastasiu, care s-a prezentat personal la sedinta din 26 aprilie, cerand revocarea mandatului din motive medicale si impunerea fata de sirian a unei interdictii de a parasi tara. Cu cateva saptamani inainte de punerea in libertate a lui Hayssam, Inalta Curte de Casatie a decis eliberarea acestuia intr-un alt dosar referitor la privatizarea ilegala a societatii Foresta Nehoiu.

Supravegherea nu poate fi aplicata celor cu interdictii de a parasi tara

Pe de alta parte, magistratii nu puteau cere monitorizarea lui Omar Hayssam, pentru ca aceasta masura nu este prevazuta in legislatia noastra. "Codul de procedura penala nu prevede masura de supraveghere a persoanelor carora li s-a inlocuit masura arestarii preventive cu o alta masura preventiva, de exemplu obligatia de a nu parasi tara, localitatea etc. Magistratul nu are instrumentele necesare din punct de vedere juridic pentru a putea dispune supravegherea persoanelor fata de care s-a dispus inlocuirea masurii de arest preventiv. Exista astfel de instrumente in cazul in care persoana a fost condamnata definitiv la inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere sau in cazul aplicarii unor pedepse definitive minorilor a caror executare sa fie suspendata conditionat sau sub supraveghere.
Singura posibilitate pe care o are judecatorul este citarea cu mandat de aducere a inculpatului caruia i s-a aplicat masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara sau localitatea, situatie in care organul de cercetare penala se va deplasa la domiciliul sau adresa la care locuieste, intocmind, in cazul absentei acesteia de la locatia respectiva, un proces-verbal de constatare, eventual locul in care se gaseste in acel moment. Procesul-verbal se depune la dosar, constituind proba pentru instanta de judecata", ne-a declarat vineri judecatorul Cecilia Morariu, purtatorul de cuvant al CSM.

Ar putea fi deja in Siria

In ciuda demisiilor spectaculoase ale sefilor serviciilor secrete si a procurorului general al Romaniei, fuga lui Hayssam ramane inca un mister. Patrule de politie si ofiteri sub acoperire il cauta peste tot, facand verificari mai ales in Portul Midia. Ultima nava care a plecat din acest port, la data de 13 iulie, incarcata cu 1.700 de bovine si ovine, este nava siriana "Al Mahmoud-4", avand destinatia Tartus, Siria. Potrivit unui post de televiziune, Omar Hayssam s-ar fi aflat la bordul acestei nave si ar fi calatorit pana in Portul Bosfor.
De aici, ar fi fost preluat de un vapor de pasageri pana in portul sirian Tartus. Administratorul navei Mahmoud, Jihad Ibrahim El Khalil, a negat insa, intr-o editie speciala a acelui post TV, ca l-ar mai fi vazut pe Hayssam de acum zece ani.
La 29 iunie, din Portul Midia a plecat nava libaneza "Jihan-A", incarcata cu 700 de bovine, cu destinatia Bengazi, Libia. Potrivit surselor citate, pe langa cei treisprezece marinari, membri ai echipajului, la bordul navei "Jihan-A" au fost ambarcati si trei pasageri.
Vapoare siriene sau din alte tari arabe opereaza si in Portul Constanta si in Constanta Sud-Agigea. Acestea transporta cherestea sau fier vechi spre Orient.
Singurii care pot verifica in detaliu navele sunt politistii de frontiera, dar numai cand exista suspiciuni ca la bordul vaselor ar exista transfugi sau marfa de contrabanda.

Iskandarani, lasat sa plece in Elvetia pentru ca nu exista restrictii

Zaher Iskandarani a plecat, la 19 iulie, in Elvetia, dupa ce politistul de frontiera a anuntat procurorul DIICOT, Corina Gheorghisan, ca se afla pe Aeroportul din Timisoara. "Avand in vedere hotararea punerii in libertate de catre instanta, cat si decizia procurorului (potrivit careia inculpatul poate parasi tara - n.n.), numitului Zaher Iskandarani i s-a permis iesirea din tara, neexistand la dispozitia structurilor MAI nici o posibilitate legala de a i se restrange dreptul la libera circulatie", se arata in comunicatul Politiei Romane. Potrivit aceleiasi surse, Zaher Iskandarani a parasit Romania impreuna cu fiul sau, Rami Iskandarani, si sotia sa, Camelia Pomana, folosind cursa aeriana AUA 650.
La 21 decembrie 2005, Iskandarani a fost dat in consemn la frontiera, la solicitarea Parchetului instantei supreme - DIICOT, cu masura "telefon stationare iesire - telefon stationare intrare", pentru o perioada de un an. Doua zile mai tarziu, Sectia I Penala a Tribunalului Bucuresti a dispus arestarea preventiva a lui Zaher, pusa in aplicare la data de 13 februarie, cand a fost prins in Timisoara si dus in arestul IGPR - Directia Cercetari Penale. Prin incheierea de sedinta 331R/13.06.2006, emisa de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul nr. 17307/3/2006, cel in cauza a fost pus in libertate, nefiind dispuse alte masuri impotriva sa, cum ar fi "interdictia de a parasi localitatea sau tara". In urma comunicarii deciziei, Zaher a fost eliberat de indata.

"Scapati" din cauza unor vicii de procedura

Omar Hayssam este ultimul dintr-o lista lunga de inculpati sau condamnati definitiv dati in urmarire generala si internationala pentru ca au disparut. Este suficient sa ne amintim cazul lui Severin Tcaciuc, acuzat ca a prejudiciat statul cu peste 40 de miliarde de lei, si care a fugit, in 2002, prin Vama Bors. Suceveanul fusese arestat si eliberat de mai multe ori si a reusit sa plece din tara pentru ca Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei nu ii retrasese pasaportul, desi Parchetul solicitase acest lucru cu un an inainte.
Un altul este Gregorian Bivolaru, care, dupa ce a ramas in libertate din cauza unor vicii de procedura, a fugit in Suedia, tara care i-a si acordat statut de azilant din motive religioase. Ar mai fi si fiul fostului prefect de Bihor, Aurel Tarau. Arestat in 2001 pentru trafic de produse petroliere si eliberat din inchisoare dupa cateva luni, a putut pleca nestingherit din tara pentru ca nu a fost supravegheat. De ce? Pentru ca legislatia noastra nu prevede luarea unei astfel de masuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.