Mai multi investitori straini si romani testeaza puterea vantului in zona Tulcea pentru a instala centrale eoliene, a declarat, pentru NewsIn, administratorul uneia dintre primele societati producatoare de energie eoliana din tara, Ecoprod Energy, Ni

Mai multi investitori straini si romani testeaza puterea vantului in zona Tulcea pentru a instala centrale eoliene, a declarat, pentru NewsIn, administratorul uneia dintre primele societati producatoare de energie eoliana din tara, Ecoprod Energy, Nicolae Oprea.
Luand in calcul tehnologiile promovate pentru incetinirea procesului de incalzire globala si reducerea emisiilor de carbon, energia eoliana si-a gasit deja "aliati" de incredere in Germania, Olanda, Spania sau Marea Britanie si mai nou in Romania, care s-a dovedit a fi o sursa buna de exploatare a acestei energii.
"Germani, austrieci, portughezi, spanioli, italieni, toti vor sa construiasca centrale eoliene in Tulcea. Stiu ca o firma mare germana, de fapt cea mai mare companie producatoare de centrale pe vant din Germania, Enercon, vrea sa instaleze astfel de centrale in comuna Mihai Viteazu din Tulcea si face in prezent masuratori. Este o batalie foarte mare pe cele mai bune locatii pentru ca vorbim de energia viitorului", a spus administratorul Ecoprod Energy. Potrivit lui Oprea, exista o harta a vanturilor in Romania, iar cea mai buna zona pentru instalarea de centrale eoliene este zona Marii Negre, platforma continentala, urmata de litoral zona Costinesti si apoi Dobrogea.
Energia eoliana are multe avantaje. Este uriasa, nepoluanta si regenerabila, iar Romania are un potential bun al surselor regenerabile de energie.
Din punct de vedere al pietei surselor regenerabile, World Energy Council prin intermediul studiului Survey of Energy Resources 2001, sustine ca energia eoliana se situeaza pe o pozitie privilegiata, in comparatie cu energia hidro, solara sau geotermala. In ultimii ani au fost realizate progrese tehnologice remarcabile, dar in prezent electricitatea produsa pe aceasta filiera nu este inca in totalitate competitiva din punct de vedere economic. Conform studiului citat, tarile UE care si-au propus promovarea energiei eoliene utilizeaza diferite mecanisme de sustinere. Una dintre probleme ar fi ca energiile regenerabile nu pot inlocui energia conventionala fara subventii directe, obligand consumatorii sa achizitioneze o anumita cantitate de energie electrica produsa in instalatii eoliene indiferent de pret sau avand ca reper un pret minim garantat.

Investitia poate fi recuperata in minim 5 ani

Administratorul Ecoprod Energy a mai afirmat ca societatea pe care o conduce va investi in perioada imediat urmatoare intre 3,5 - 4 milioane de euro in constructia unui parc de centrale eoliene in Tulcea, primul din tara, care va avea o productie totala de 3,2 MWh.
"Avem in studiu trei locatii, vom decide saptamana viitoare care este cea mai buna varianta si vom incepe lucrarile pentru ca vrem ca in martie 2007 sa incepem sa producem energie", a aratat Oprea.
Potrivit reprezentantului Ecoprod Energy, turbina care exista la Ploiesti si care are o capacitate de 660 KWh va fi relocata in parcul din Tulcea. Alaturi de aceasta vor fi instalate alte trei centrale cu o putere de 150 KWh fiecare. Reprezentantul producatorului de energie eoliana a mai spus ca mai multi investitori straini fac in prezent masuratori pentru ridicare de astfel de parcuri, asa cum exista in Germania si Austria.
Durata de recuperare a investitiei intr-o centrala eoliana dureaza in general 6-7 ani, dar cu o buna gestionare poate ajunge la 5 ani, a adaugat Oprea.
O alta companie care produce energie eoliana si are planuri mari pentru viitor este Pentium Satu Mare. "Am investit 300.000 de euro intr-o centrala eoliana la Tulcea, care are o putere maxima de 550 MWh. Dupa primele cinci luni de functionare putem spune ca ne vom recupera investitia in urmatorii trei ani de zile", a declarat agentiei NewsIn administratorul Pentium, Dan Chincea. Potrivit lui Chincea, compania intentioneaza sa investeasca aproximativ un milion de euro pentru achizitionarea in septembrie a unei centrale cu o putere de 1 MWh. "Daca o sa obtinem finantare vom pune pe picioare si aceasta centrala si tot la Baia, in Tulcea. De data asta vrem sa luam una noua si nu second-hand cum este cea pe care o avem acum", a mai spus Chincea. El a adaugat ca firma sa intentioneaza sa creeze in comuna Baia (judetul Tulcea) un parc de centrale eoliene cu o putere totala de 20 MWh.
"Facem planul ca in urmatorii doi ani sa construim un parc de centrale. Depindem foarte tare si de fondurile structurale care vor veni de la UE pentru ca vrem numai centrale noi si investitia se cifreaza la peste 20 de milioane de euro", a mai spus administratorul Pentium. La randul sau, administratorul unei alte societati producatoare de energie electrica din vant, Ileximp Bristrita, a declarat, pentru NewsIn, ca a instalat la inceputul acestui an o centrala eoliana in pasul Tihuta. Ilies Martin a afirmat ca respectiva centrala are o capacitate de 250 KWh si a fost instalata in urma unei investitii de 300.000 de euro. Reprezentantul Ileximp a mai spus ca daca va avea banii necesari va mai cumpara o centrala eoliana pentru ca el crede ca poate fi o afacere de succes.

Utilizarea energiilor regenerabile, aprobata si in tara noastra

Energiile regenerabile constituie o sursa aproape nelimitata de energie. Prin surse regenerabile se inteleg, de regula: energie hidro, energie eoliana, energie solara, biomasa, energia geotermala. Aceste resurse au inceput deja sa aiba anumite ponderi in balantele de energie primara ale unor tari. Guvernul Romaniei a aprobat "Strategia nationala pe termen mediu" (2001 -2004) prin Hotarare de Guvern si a adoptat masuri pentru realizarea acesteia.
Obiectivul principal al strategiei il constituie crearea unor piete eficiente de energie, a caror dezvoltare sa fie realizata in mod durabil, cu respectarea standardelor UE privind utilizarea eficienta a energiei si protectiei mediului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.