Ministerul bulgar al Sanatatii pregateste o noua lege pentru medicamente si farmacii care va viza toate sferele: de la productie, comercializare, import si pana la reclama medicamentelor, informeaza Standart, citat de Rompres. Scopul acestei legi est
Ministerul bulgar al Sanatatii pregateste o noua lege pentru medicamente si farmacii care va viza toate sferele: de la productie, comercializare, import si pana la reclama medicamentelor, informeaza Standart, citat de Rompres. Scopul acestei legi este de a se armoniza legislatia din domeniu cu cea europeana. Una dintre prevederi vizeaza si posibilitatea de a folosi copii drept cobai pentru testarea medicamentelor noi.
Persoanele care isi dau acordul pentru a fi incluse in programul de testare a medicamentelor primesc in jur de 200 de leva (circa 100 de euro) pe luna. Suma poate varia, insa, in functie de riscurile pe care le implica folosirea acestui medicament. Inainte de a se incepe experimentul, persoana respectiva semneaza o declaratie prin care mentioneaza ca doreste sa fie inclusa voluntar in acest program si atunci i se aduc la cunostinta riscurile pe care le poate avea acest experiment asupra sanatatii sale. Cea mai mare parte a oamenilor sunt de acord sa testeze noile medicamente doar pentru banii pe care ii primesc de pe urma lor. Pana acum testarea medicamentelor era facuta numai pe varstnici. Seful Agentiei Executive a Medicamentelor (AEM) din Bulgaria, dr. Emil Hristov, a declarat ca de acum incolo copiii vor putea sa participe si ei la testarea medicamentelor. Pentru acest fapt este necesar doar ca unul dintre parinti sa-si dea acordul. Fiecare voluntar primeste o retributie aferenta serviciului depus din partea firmei farmaceutice care realizeaza experimentul. Exista conventii internationale care apara copiii de astfel de experimente. "Ceea ce doreste ministerul bulgar este in contradictie cu orice morala si etica", a declarat pentru Standart presedintele Uniunii Farmacistilor, Stoicio Cervenliev. Efecte adverse, de tipul unor disfunctii fizice si psihice de pe urma acestor medicamente experimentale pot aparea dupa zeci de ani, a explicat Cervenliev. In opinia sa, experimente de acest gen nu se realizeaza nicaieri in Europa. De anul viitor, insa, se vor putea testa noi medicamente pe copii din Africa, a anuntat expertul in problemele bolii SIDA, Vittorio Colizzi, care s-a aflat intr-o vizita in Bulgaria. Doctorul Hristov a explicat ca nu exista o limitare pentru spitalele care pot experimenta medicamente noi pe copii. Avizul de a organiza aceste testari se acorda de catre AEM. Firmele care le vor realiza in Bulgaria vor fi doar firme straine, deoarece in aceasta tara inca nu se experimenteaza medicamente noi, ci se fac doar copii ale unor produse originale. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.