Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci a prezentat un anteproiect de lege care, odata aprobat, ar permite inventiilor care nu obtin brevete sa aiba totusi un act de utilitate. Anteproiectul de lege are in vedere introducerea modelelor de utilitate,
Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci a prezentat un anteproiect de lege care, odata aprobat, ar permite inventiilor care nu obtin brevete sa aiba totusi un act de utilitate. Anteproiectul de lege are in vedere introducerea modelelor de utilitate, cu care se poate proteja orice inventie, avand ca obiect un produs care reprezinta o solutie tehnica la o problema, cu conditia ca inventia sa fie noua, sa prezinte o activitate inventiva si sa fie susceptibila de aplicare industriala.
Documentul a fost intocmit la sfarsitul lunii iunie. "Anteproiectul de lege pentru introducerea modelelor de utilitate va fi deschis spre dezbatere publica pana la inceputul lui august. Vom tine cont de toate propunerile pertinente si vom face procedurile necesare pentru obtinerea avizelor necesare de la ministere, de la Camera Nationala a Consilierilor in Proprietate Industriala in Romania, de la Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, pentru a trimite proiectul pe masa Guvernului si speram ca anul viitor legea sa intre in vigoare", a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Oficiului, Valeriu Geambazu.
Daca in prezent, pentru obtinerea brevetelor de inventie trebuiau achitate taxe care ajungeau si pana la 75 de milioane de lei vechi, si era necesara o perioada de prelucrare a cererii de pana la patru ani, acordarea modelului de utilitate va presupune costuri reduse cu pana la 50 la suta, iar titlul de protejare a inventiei va putea fi eliberat in cel mult 20 de luni, a explicat directorul general adjunct al OSIM, Alexandru Streng. Pentru acordarea acestui titlu nu va fi necesara examinarea inventiei, ci numai realizarea unui raport de documentare in privinta acesteia, a mai spus oficialul. "Modelele de utilitate se vor adresa inventiilor mai mici", a adaugat Streng, aratand ca in acest fel isi vor putea proteja inventiile si cei cu activitate inventiva care au posibilitati mai limitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.