Banii trimisi familiei de romanii plecati sa munceasca in strainatate au efecte negative asupra indicilor inflatiei, dar pozitive asupra standardului de viata al beneficiarilor. Potrivit unui studiu realizat de Euractiv.ro, 5,6% din PIB-ul anului 200
Banii trimisi familiei de romanii plecati sa munceasca in strainatate au efecte negative asupra indicilor inflatiei, dar pozitive asupra standardului de viata al beneficiarilor. Potrivit unui studiu realizat de Euractiv.ro, 5,6% din PIB-ul anului 2005 a provenit din remitante, in timp ce 40% din banii trimisi din strainatate ocolesc canalele oficiale de transmitere.
In 2005, au intrat in tara 4,14 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Nationale, adica 5,6% din produsul intern brut, din remitante, bani trimisi de cele aproximativ doua milioane de romani care muncesc in strainatate. Circa 65% din remitante se duc in consum, apreciaza Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata (GEA).
Studiile au aratat ca situatia este comuna tarilor din Europa de Sud-Est, unde numai 35% din remitante se duc in investitii, cum ar fi achizitii de terenuri sau actiuni, a spus Voinea. Rolul remitantelor in Romania este urias, a doua cea mai mare sursa de finantare externa, dupa investitiile straine directe (ISD) in economie.
Dar daca ISD, care in 2005 sunt estimate la 5,2 miliarde de euro, sunt investitii facute de companii straine in deschiderea sau dezvoltarea unor subsidiare iin Romania, remitantele sunt fluxuri neinstitutionalizate care contribuie direct la bunastarea populatiei. Ele asigura un deficit de venituri, asigura accesul la servicii si sustin cresterea economica in tara de origine.
Totusi, ele nu sunt inca pe deplin valorificate. Astfel, un studiu al Bancii Mondiale dat publicitatii la inceputul lunii iulie sustine ca remitantele promoveaza dezvoltarea serviciilor financiare in tarile de origine. "Banii transferati prin institutii financiare ii ajuta pe cei care ii primesc sa acceseze alte produse si servicii financiare, cum ar fi credite si depozite bancare, in alte conditii greu de atins", se precizeaza in studiul respectiv.
In Romania, unde 50.8% din romanii plecati la munca in strainatate provin din mediul rural, inca neobisnuit cu sistemul bancar, predomina consumul. In primul trimestru al anului, consumul final al populatiei a crescut cu 10,9%, influentat in primul rand de cresterea cu 20,4% a vanzarilor in comertul cu amanuntul, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Remitantele au crescut constant in ultimii ani - ele insumau 1,82 de miliarde euro in 2003, si 2,84 miliarde euro in 2004, potrivit datelor BNR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.