Saptamana trecuta a avut loc in capitala marocana, Rabat, o importanta intalnire in privinta migratiei, intre ministri europeni si africani. Reuniunea a fost considerata necesara deoarece anul acesta statele din sudul Europei s-au confruntat cu cifre
Saptamana trecuta a avut loc in capitala marocana, Rabat, o importanta intalnire in privinta migratiei, intre ministri europeni si africani. Reuniunea a fost considerata necesara deoarece anul acesta statele din sudul Europei s-au confruntat cu cifre ale imigratiei mai mari ca niciodata.
Cele mai mari numere de imigranti provin din Africa si cauta sa patrunda in Europa prin punctele sudice, mai ales prin Insulele Canare care tin de Spania, prin Insula italiana Lampedusa si prin Malta.
In timp ce prin Lampedusa au patruns sute de imigranti, Malta a avut de primit 1.000 de oameni, iar in Insulele Canare au ajuns deja numai anul acesta 9.500 de oameni. Acestea sunt punctele predilecte de intrare ale nord-africanilor, care sunt impinsi de saracie la solutii disperate, de exemplu sa plece in barci suprapopulate spre Europa, riscand sa fie pierduti in apele Pacificului, sau sa forteze zidul care desparte teritoriul african de cel european in localitatea spaniola Melilla.
Concluziile la care s-a ajuns in urma summit-ului de la Rabat vor duce la intarirea apararii teritoriilor europene in fata invaziei imigrantilor.
Este vorba in primul rand de masuri de securitate menite sa scada numarul africanilor care patrund in Europa, desi se au in vedere si masuri de reducere a saraciei in Africa. Solutiile de ajutorare a Africii vor da insa rezultate numai pe termen lung si pana atunci statele europene cauta sa se protejeze de cheltuielile cu mentinerea celor care cer azil, precum si sa isi pastreze societatile cat mai departe de riscurile unor conflicte inter-etnice intre imigranti si cetatenii mai vechi.
In acest sens, la Rabat s-a decis o monitorizare mai atenta a cailor de migratie pe apa si pe uscat. Se va crea chiar o agentie de monitorizare a miscarilor de populatie. Pentru a reduce numarul de oameni care pornesc dinspre Africa spre Europa, ministrii au decis si ca se va incepe o campanie de prevenire a cetatenilor statelor sarace asupra pericolelor imigratiei ilegale.
Ministrul de Externe maltez, citat de EUObserver, a declarat la incheierea conferintei: "Lupta impotriva retelelor internationale de crima organizata, repatrierea imigrantilor ilegali si stoparea suvoiului de imigratie ilegala sunt factori esentiali in adresarea problemei imigratiei." Exista insa si critici impotriva acestui tip de abordare, conform carora masuri mai indicate ar fi acelea de a acorda sprijin legal nou-venitilor, a imbunatati conditiile in taberele de refugiati si a fluidiza procedurile de obtinere a statutului legal in noua tara. In aceasta dezbatere, conteaza foarte mult daca, atunci cand urmaresc intarirea securitatii societatilor lor, statele gazda se vor concentra pe excluderea imigrantilor sau pe integrarea lor cat mai rapida.
Abordarea ministrului de Externe maltez pune accent pe excluziune.
O atitudine diferita poate fi regasita in atitudinea premierului spaniol Zapatero, care a declarat ca imigrantii trebuie tratati in Spania asa cum spaniolii si-ar dori la randul lor sa fie tratati cand pleaca sa traiasca in strainatate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.