pe inca patru insi: unu' din Dulcesti, doi din Baraganu si unu' din Straja. Cautau oameni care sa aiba caii lor si ne-au luat pe noi", povesteste Vasile Lepadatu. Cu par argintiu, ochi albastri si figura blanda, de om bun, vizitiul vine in fiec
pe inca patru insi: unu' din Dulcesti, doi din Baraganu si unu' din Straja. Cautau oameni care sa aiba caii lor si ne-au luat pe noi", povesteste Vasile Lepadatu. Cu par argintiu, ochi albastri si figura blanda, de om bun, vizitiul vine in fiecare seara de la Mangalia, cu trasura si cu unul dintre caluti, sa-i plimbe pe turistii amatori de-o promenada "in trap relaxat" prin statiuni.

Echipament cu jambiere rosii si veston cu bumbi aurii
Chiar daca Neptunul e plin seara de trasuri si vizitii, pe nea Vasile n-ai cum sa-l ratezi. Sta pe capra linistit si-si poarta tinuta cu mandrie: jambiere rosii, pantaloni negri trei sferturi, camasa alba, veston rosu cu bumbi aurii si sapca neagra. "Asta-i uniforma introdusa anul trecut de primarul de la Mangalia. si-n '70 aveam echipament: halate, sepci, palariute, da' palariuta o puneam la cal", zambeste a aducere aminte vizitiul de 65 de ani.

Povesti din vremuri de gratie
Mai mult de jumatate din viata si-a petrecut-o plimband turistii cu trasura: stie locurile ca-n palma si stie si multe povesti: "Pe vremuri, aicea erau numai nemti. Ii luam de la Calu' Balan, de la Popasul Caprioarelor... Cand ma vedeau, copiii incepeau: Mami, papi, kuci hause!, adica sa mearga cu trasura acasa..." O rupe bine pe nemteste nea Vasile. "De la ei am invatat si stiam cum sa-i atrag. Le ziceam: "Bitte, bitte, kuce faren", adica sa facem un tur al statiunii cu trasura. Neamtul te vedea ca esti punctual, ca esti corect, si te mai chema si-a doua oara. Nu mai dovedeam sa-i iau de la Calu' Balan, acu' nu mai iau pe nimeni de acolo", povesteste vizitiul. "si la Popasul Caprioarelor... Ce turisti veneau aici", exclama a admiratie. "Mancau friptura de batal la protap si-o sticla de vin cu 12 lei... Dar mai erau si alte localuri de soi: Rustic, Crama, Paradisul, Catunul, Calypso, unde mergeau turisti ca lumea. Ii duceam pe la 10.00 seara si pe la 1.00-1.30 ma-ntorceam sa-i iau, ca asa-mi facusera comanda. Aveam plan atunci: trebuia sa fac 400 de lei pe zi si-n cateva ore ii faceam. Dar pe vremuri nici nu puteam sa circulam prin statiuni, asa de pline erau.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.