Actualul sistem DRG - plata spitalelor pe caz rezolvat - va mai "chinui" unitatile spitalicesti pana la 1 ianuarie 2007. "In prezent se merge pe sistemul DRG american. In anul 2000, la un summit pe sanatate, ce a avut loc la Praga, Ministerul Sanatat

Actualul sistem DRG - plata spitalelor pe caz rezolvat - va mai "chinui" unitatile spitalicesti pana la 1 ianuarie 2007. "In prezent se merge pe sistemul DRG american. In anul 2000, la un summit pe sanatate, ce a avut loc la Praga, Ministerul Sanatatii din Romania si autoritatea similara din SUA au luat decizia ca tara noastra sa primeasca gratuit grouper-ul american. Acest grouper a mai fost preluat de Germania, Spania, Portugalia, Ungaria si Italia. Ulterior, cele cinci tari au imbunatatit sistemul american si, cand n-au mai avut cum sa-l imbunatateasca, l-au preluat pe cel australian", ne-au declarat reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
CNAS si unitatile spitalicesti din tara noastra folosesc si la ora actuala sistemul DRG american, desi, la jumatatea anului trecut, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate (INCDS) anunta ca "incepand cu 1 ianuarie 2006, sistemul de finantare al spitalelor din Romania va fi imbunatatit, prin inlocuirea soft-ului american cu cel australian".
Chiar si INCDS recunostea deficientele sistemului american: "Acesta opereaza cu aproape 500 de grupe de diagnostice si are un caracter rigid, neputandu-se efectua modificari". Totodata, reprezentantii INCDS explicau faptul ca "spre deosebire de soft-ul american, cel australian are aproximativ 650 de grupe de diagnostice si permite adaptarea la realitatea de practici medicale din Romania".

"Soft-ul australian are cateva avantaje fata de cel american"

De ce nu a fost inlocuit, de la 1 ianuarie 2006, soft-ul american cu cel australian? "In anul 2003, dupa semnarea unui acord cu Ministerul Sanatatii din Australia, Ministerul Sanatatii din Romania urma sa achizitioneze cu 60.000 de dolari soft-ul australian. Implementarea trebuia facuta de la 1 ianuarie 2006, insa nu a existat soft-ul in sine. La ora actuala, se stie ca Ministerul Sanatatii din tara noastra trebuie sa achizitioneze soft-ul australian pana in septembrie 2006. Implementarea acestui soft se va face printr-un proiect al Bancii Mondiale, costul implementarii ridicandu-se la doua milioane de dolari. Banii vor fi luati din fondurile Phare", au explicat reprezentantii CNAS.
Acestia mai spun ca "soft-ul australian va fi pus in practica la 1 ianuarie 2007, iar in perioada septembrie 2006-ianuarie 2007, acesta va fi testat in cateva spitale-pilot". In ceea ce priveste avantajele soft-ului australian fata de cel american, reprezentantii CNAS au afirmat ca "in grouper-ul australian sunt incluse toate costurile de personal, nivelul de puncte pe diagnostic este mai usor de calculat si, daca se schimba preturile la consumabilele sau medicamentele pentru spitale, sistemul se adapteaza mult mai repede".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.