In Statele Unite si Franta, pacientii oncologici beneficiaza, de multi ani, de o tehnologie noua care contribuie la cresterea calitatii vietii acestora.
"Noua tehnologie se numeste Camera Implantabila Percutanta (CIP), un mijloc de a trata pac

In Statele Unite si Franta, pacientii oncologici beneficiaza, de multi ani, de o tehnologie noua care contribuie la cresterea calitatii vietii acestora.
"Noua tehnologie se numeste Camera Implantabila Percutanta (CIP), un mijloc de a trata pacientii neoplazici sau pacientii care necesita tratament dificil si frecvent: chimioterapie, antibioterapie, nutritie parenterala si transfuzii sanguine. Acest dispozitiv este folosit pentru situatiile in care sunt necesare injectari multiple, ceea ce duce la distrugerea venelor pacientului si aparitia de complicatii gen hematoame, limfangita, la care se adauga si durerea si angoasa datorita punctionarii", informeaza Interamerican Newsletter.
Camera este constituita dintr-un mic disc continand un spatiu vidat, inchis printr-o membrana compusa din camera din material inoxidabil cu lungime 2,5 cm, inaltime 1,35 cm, cantarind in medie 30 g. La partea superioara prezinta o membrana, la nivelul careia se fac injectarile.

Unde se plaseaza Camera?

Un cateter suplu, siliconat, leaga Camera de vasul sanguin.
Potrivit Interamerican Newsletter, "in timpul unei interventii chirurgicale scurte, aproximativ 30 de minute, Camera se implanteaza sub piele, iar extremitatea cateterului se insereaza in vasul sanguin. CIP are mai multe avantaje. Permite medicului sau personalului auxiliar administrarea medicamentelor sau prelevari sanguine fara a punctiona o vena a bratului. Camera reduce disconfortul acestor procedee, mai ales daca tratamentul impune un acces repetat al circuitului sanguin. Camera nu necesita nici o intretinere particulara si poate fi folosita pentru 2.000 de punctionari".
"Implantarea unei astfel de Camere se poate face si la Spitalul Euroclinic, interventia avand o durata de circa 30 minute. Pacientul pleaca acasa in aceeasi zi. Camera are pretul de aproximativ 400 de euro, implantarea costa 300 de euro, iar o zi de internare 50 de euro. Astfel, cu circa 750 de euro, orice pacient poate sa-si puna o asemenea Camera. Pacientul va suporta total sau partial costurile, in functie de asigurarea de sanatate pe care o are: asigurare doar la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sau si la o firma de asigurari private de sanatate", au precizat reprezentantii Spitalului Euroclinic.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.