Autoritatile romane sustin ca vor indeplini la timp angajamentele asumate in ceea ce priveste siguranta alimentara si chiar ca Romania are potential pentru o industrie alimentara competitiva.
Capitolul agriculturii este unul dintre domeniile i

Autoritatile romane sustin ca vor indeplini la timp angajamentele asumate in ceea ce priveste siguranta alimentara si chiar ca Romania are potential pentru o industrie alimentara competitiva.
Capitolul agriculturii este unul dintre domeniile in care UE a cerut Romaniei sa actioneze urgent, daca doreste sa adere la 1 ianuarie 2007. Iar siguranta alimentara si protectia consumatorului sunt subiecte extrem de sensibile pentru cetatenii Uniunii. Prin urmare, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa ia toate masurile necesare pentru ca produsele alimentare romanesti sa respecte toate standardele Uniunii.

Basescu: Realizarea cerintelor europene este o actiune de interes national

Comisarul European pentru Sanatatea si Protectia Consumatorului, Markos Kyprianou, a venit ieri din nou in Romania, pentru a verifica ce progrese am mai facut in domeniile pe care le monitorizeaza. El s-a intalnit atat cu presedintele Traian Basescu, cat si cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Vizita oficialului european coincide cu perioada in care Romania trebuie sa transmita Comisiei Europene contributia nationala pentru raportul de monitorizare din luna septembrie.
Potrivit unui comunicat al administratiei prezidentiale, in cadrul intalnirii avute cu seful statului, "Markos Kyprianou a remarcat evolutia pozitiva inregistrata in domeniul sanatatii si protectiei consumatorului". Iar Traian Basescu a sustinut ca Romania are un potential considerabil pentru dezvoltarea unei industrii alimentare competitive. Potrivit sursei citate, presedintele a afirmat ca realizarea cerintelor europene privind protectia animalelor, prevenirea transmiterii de boli de la animale la om, necesitatea apararii sanatatii publice si a animalelor, precum si activitatea de colectare si neutralizare a deseurilor de origine animala reprezinta o actiune de interes national. In acelasi timp, presedintele Basescu a dat asigurari ferme ca pana in septembrie se vor inregistra progrese considerabile in domeniile ce fac obiectul raportului de monitorizare.

Tariceanu: Angajamentele vor fi indeplinite la timp

Intrevederea de la Palatul Victoria s-a desfasurat in acelasi ton optimist. Tariceanu s-a aratat ferm convins ca autoritatile romane vor indeplini la timp angajamentele asumate in ceea ce priveste infiintarea, la frontiera, a punctelor de control sanitar-veterinar si eradicarea pestei porcine. Seful Executivului a subliniat ca masurile de combatere a virusului gripei aviare au vizat atat domeniul sanitar-veterinar, cat si protejarea sanatatii populatiei, se arata intr-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului. In ceea ce priveste sistemul de ecarisaj, premierul Tariceanu a afirmat ca au fost facute progrese substantiale, prin demararea Programului de realizare a centrelor de colectare si neutralizare.

Multe afaceri risca sa dea faliment

Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a solicitat saptamana trecuta o evidenta exacta a unitatilor alimentare care nu respecta normele europene de functionare, precum si masurile luate pentru remedierea acestor situatii. Reprezentantii patronatelor spun insa ca managementul calitatii (ISO 9001) si standardul de siguranta alimentara (HACCP) inseamna "conditii draconice". Analistii economici estimeaza ca putine afaceri din acest domeniu vor rezista, tinand cont de costurile mari de implementare a acquisului comunitar. Mai concret, Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii, atrage atentia ca foarte multe companii din lantul de procesare a carnii si laptelui nu se vor putea adapta cerintelor europene in materie de siguranta alimentara. Prin urmare, "peste 80% din companii trebuie sa-si inchida portile", sustine Orban.

Kyprianou: aderarea Romaniei nu este in pericol

Romania ar putea inregistra unele intarzieri insa acestea nu pun in pericol aderarea Romaniei la UE, considera comisionarul european Markos Kyprianou. "Nu vreau sa trag concluzii, mai este destul timp pana la sfarsitul anului. As spune ca exista doua domenii in care trebuie facut mai mult, daca vor fi intarzieri. Nu ma astept sa apara probleme serioase, care sa afecteze aderarea Romaniei la UE pe domeniul meu", a afirmat Kyprianou.
El a adaugat ca, daca angajamentele nu vor fi indeplinite pana la sfarsitul anului, vor fi facute "aranjamente temporare", fiind vorba in special de masuri tehnice, astfel incat problemele sa fie rezolvate intr-un timp cat mai scurt.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.