Programul IMPACT, care se deruleaza in perioada 2006-2010 si va contribui la cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor comunitare dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a fost aprobat saptamana aceasta in sedinta de Guvern.
Progra
Programul IMPACT, care se deruleaza in perioada 2006-2010 si va contribui la cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor comunitare dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a fost aprobat saptamana aceasta in sedinta de Guvern.
Programul incurajeaza dezvoltarea propunerilor de proiecte de cercetare in domeniul economic, care sa fie finantate din fondurile structurale. Fondurile care vor finanta Programul provin de la bugetul de stat, iar sumele se aloca anual prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii. Minimum 95 la suta din aceste fonduri vor finanta nerambursabil proiectele selectate, iar maximum 5 la suta vor fi folositi pentru conducerea programului. Hotararea de Guvern prevede ca acesti 5 la suta pot fi cheltuiti numai in anumite scopuri, precum promovarea Programului IMPACT la nivel national si regional, achizitionarea serviciilor specifice necesare implementarii, dar si evaluarii Programului, dotari logistice etc.
Programul este gandit pentru a contribui la indeplinirea obiectivului Strategiei de la Lisabona a Uniunii Europene: cresterea competitivitatii economice a UE prin cercetare, dezvoltare si inovare.
Obiectivul strategic al Strategiei de la Lisabona este de crestere si dinamizare a competitivitatii economice, prin sustinerea economiei bazata pe cunoastere, capabila a genera o crestere durabila, concentrata pe ocuparea pietei de munca si pe crearea premiselor pentru coeziune sociala.
Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica va coordona activitatile prevazute de Programul IMPACT prin Organismul Intermediar pentru Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice". In vederea cresterii capacitatii de absorbtie a fondurilor comunitare, atat comunitatea stiintifica cat si reprezentantii agentilor economici din Romania trebuie sa isi dezvolte abilitatea de a valorifica rezultatele cercetarii in proiecte eligibile pentru finantarea cu fonduri structurale, potrivit Rompres.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.