Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ca nu mai are incredere in Justitie avand in vedere solutiile extrem de diferite date de instante pe dosare identice. Ministrul a criticat deciziile contradictorii luate de judecatori si a lasat sa se i
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ca nu mai are incredere in Justitie avand in vedere solutiile extrem de diferite date de instante pe dosare identice. Ministrul a criticat deciziile contradictorii luate de judecatori si a lasat sa se inteleaga ca Ilie Botos ar putea fi schimbat din functia de procuror general. Intrebata la o emisiune de la Realitatea TV cum comenteaza faptul ca o instanta da o condamnare de un an cu suspendare, se face recurs, se ajunge la instanta superioara si apare o condamnare de zece ani cu executare, Macovei a spus ca vede astfel de solutii, pentru ca primeste la avizare cereri de gratiere. "Si eu m-am referit la un astfel de caz, in care o persoana a fost condamnata la fond un an cu suspendare si pe acelasi dosar, evident acelasi dosar, aceleasi probe, a luat zece ani in recurs. Judecatorii trebuie sa inteleaga ca asta nu este o exprimare a independentei lor, pentru ca cele doua solutii sunt contrare, sunt total opuse. Care este buna, prima sau ultima? Raspunsul este "nu stiu", poate nici una. Poate ca a avut judecatorul de la fond dreptate, poate acela de la recurs, dar noi nu stim si nu o sa stim niciodata. Sau poate nici unul. Pot sa cred ca nici unul, nu? In clipa asta nu ai cum sa ai incredere in Justitie. Cu astfel de solutii, nu", a spus Macovei.
Botos, manager neperformant
Referindu-se la procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, ministrul Justitiei a spus ca managmentul acestuia nu este performant. Intrebata unde este propunerea de schimbare a managerului sau a managementului in Parchetul General, Macovei a spus ca "nu a venit inca, dar asta nu inseamna ca nu o sa vina". "Sunt elemente care ma impiedica in acest moment, dar nu sunt elemente de presiune politica", a spus ministrul, citat de Rador. Macovei a declarat ca a inceput sa lucreze la reformarea Parchetului General, care este o institutie total nereformata.
Revocat de Macovei, Muscalu revine propus de Botos
Ministrul Justitiei s-a aratat nemultumit si de recenta numire a lui Gheorghe Muscalu ca procuror sef al Serviciului de Investigare a Infractiunilor de Terorism din cadrul DIICOT, cu toate ca acesta fusese revocat de ea anul trecut pentru prost managment si rezultate slabe. Aceeasi nemultumire a manifestat-o si fata de promovarea procurorului Gratiana Isac". Amandoi au fost revocati anul trecut, urcati in functii anul acesta".
Intrebata cum isi explica faptul ca anul trecut Muscalu si Isac erau incompetenti, iar anul acesta au fost avansati, Macovei a spus ca nu ea i-a avansat pe cei doi. "A fost propunerea procurorului general, acceptata si votata de CSM", a spus ministrul, adaugand ca discuta cu Ilie Botos destul de putin. "Acest caz este pentru mine un exemplu in care sistemul nu se lasa. Eu am propus revocarea, au fost revocati, aceeasi sectie de procurori a zis "Da, nu sunt buni", a dat o opinie pozitiva si peste un an ii numeste sefi de birouri. Acesta este un exemplu in care sistemul se lupta in continuare". In ceea ce priveste Ziua Justitiei, sarbatorita la sfarsitul saptamanii trecute, Macovei s-a intrebat daca trebuia sarbatorit cu atata fast ceva ce este in curs de reformare. "Inca nu avem de ce sa ne dam cupele de sampanie", a spus ministrul.
"Presedintele a mers la Guvern pentru ANI"
In ceea ce priveste relatia cu Traian Basescu, Macovei a declarat ca are o relatie buna cu seful statului. "Au fost si momente in care nu ne-am inteles, dar relatia a fost intotdeauna foarte buna. Presedintele a venit in Guvern ca sa reusesc sa trec proiectul Agentiei de Integritate", a spus Macovei. Ea s-a aratat nemultumita si de inspectia CSM. "Toata inspectia - controlul, judecatorul si procurorul - este la CSM. Inspectorii sunt judecatori si procurori. In lege scrie ca sunt angajati prin concurs. Concursul a fost pe baza de dosare. Adica, acesta este CV-ul, asta am facut si CSM voteaza secret si nu stii de ce i-au ales pe Ionescu si Popescu. Ei sunt toti detasati. Jumatate din inspectori sunt de la Curtea de Apel Bucuresti, judecatori. In acelasi timp, presedintele Curtii de Apel Bucuresti este Dan Lupascu, care este si membru in CSM. Cea care conduce inspectia judiciara este tot judecatoare la Curtea de Apel. Va imaginati ca aceasta inspectie va face vreodata un control obiectiv...", a spus Mavcovei la Realitatea Tv. Tot in privinta inspectiei, ministrul a mai aratat ca inspectorilor li se poate inceta oricand detasarea: "Nu-mi place cum faci inspectia. Si eu sunt membru CSM, da? Ii determin pe ceilalti sa voteze sa-ti inceteze detasarea si, pa, ai plecat. Nu este normal ce se intampla". Macovei a mai spus ca membrii CSM trebuie sa aleaga intre activitatea de la Consiliu sau cea din instante sau parchete.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.