Fostul lider al minerilor din Valea Jiului va ramane in inchisoare cel putin pana in iulie 2007, dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins, ieri, ca nefondat, recursul fostului liderul al minerilor din Valea Jiului impotriva deciziei instantei inferioar
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului va ramane in inchisoare cel putin pana in iulie 2007, dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins, ieri, ca nefondat, recursul fostului liderul al minerilor din Valea Jiului impotriva deciziei instantei inferioare referitoare la mentinerea sa in penitenciar. Avocatul lui Miron Cozma, Adrian Roseti, a sustinut, in fata instantei, ca este nederept ce i se intampla clientului sau, deoarece Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Rahova nu a luat in considerare, in momentul in care a discutat cazul clientului sau, cele 60 de diplome, evidentieri si calificative de "foarte bine" pe care fostul lider al ortacilor le-a primit in anii de detentie. De asemenea, Roseti a criticat Judecatoria Sectorului 5, intrucat aceasta a sustinut ca la dosar nu exista nici evidentieri si nici pedepse.
La randul sau, Miron Cozma a declarat in fata magistratilor ca a incercat sa fie un model pentru ceilalti detinuti. "Miron Cozma a incercat sa fie un model pentru ceilalti detinuti si nu a creat nici o problema", a spus fostul sef din Valea Jiului. Totodata, conform News In, acesta a precizat ca are incredere deplina in judecatorii Tribunalului Bucuresti, intrucat aici i s-au casat trei dosare.
"Abuz peste abuz"
Dupa aflarea sentintei Tribunalului Bucuresti, Tiberiu Cozma, fratele lui Miron Cozma, a declarat ca "se fac abuzuri peste abuzuri" in acest caz. "Toti cei care au avut legatura cu Miron solicita azil politic in strainatate. Miron nu a vrut sa fuga din tara si a venit, s-a supus Justitiei romane. Ce folos, insa, ca acum este tinut prizonier. Nu ma astept la nimic bun in legatura cu el. Sunt abuzuri facute de cei din Justitia romana si, mai mult, balbaieli din partea acestora. Probabil se asteapta telefoane de la oameni politici, care sa spuna daca sa-l mai tina sau nu in inchisoare pe Miron", a declarat, citat de Mediafax, fratele lui Miron Cozma, care sustine ca procesul acestuia este unul politic.
Statut privilegiat
Miron Cozma a avut posibilitatea de a cere eliberarea conditionata dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, la inceputul lunii decembrie 2005, contopirea pedepselor pe care le-a primit pentru implicarea in doua mineriade: sapte ani si 11 luni inchisoare (pedeapsa executata deja pentru mineriada din 1991) si zece ani de inchisoare (pedeapsa aplicata de instanta suprema pentru mineriada de la Costesti, din februarie 1999). Miron Cozma a solicitat eliberarea sa conditionata in cursul acestui an. Comisia de specialitate de la Penitenciarul Rahova s-a intrunit in data de 2 iunie, cand a decis amanarea, pentru 1 iunie 2007, a discutarii unei noi cereri de eliberare. Cei sase membri ai Comisiei de eliberari conditionate au luat in considerare, la amanarea eliberarii conditionate a lui Cozma, gravitatea faptelor comise de acesta, lipsa dovezilor privind indreptarea si reeducarea lui, precum si faptul ca a beneficiat de clementa legii atunci cand a fost gratiat, antecedentele penale si timpul insuficient pentru reeducare. Mai excact, comisia a avut in vedere, in special, Raportul din 2005 intocmit de inspectorii Ministerului Justitiei. In acest document, se preciza ca, spre deosebire de alti detinuti, Miron Cozma isi stabilea singur programul in penitenciar, avea acces la unele spatii si dotari interzise altor detinuti si isi permitea sa joace biliard. De asemenea, Cozma avea dreptul sa se imbrace cum voia el sau sa dea zilnic telefoane, cu durata nelimitata.
Decizia de amanare a discutarii cererii de eliberare conditionata cu inca un an a fost contestata de Miron Cozma la Judecatoria Sectorului 5. Magistratii au confirmat insa hotararea Comisiei de eliberare conditionata de la Penitenciarul Rahova.
Si aceasta decizie a fost atacata fostul lider al ortacilor la Tribunalul Bucuresti, care, ieri, asa cum am aratat, a respins actiunea ca nefondata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.