Albert Einstein a avut sase iubite si chiar ii povestea in scrisori sotiei sale ca este asaltat de admiratoare, de gesturi "nedorite" de afectiune, relateaza CNN. Scrisorile, care au fost date publicitatii recent, arunca o raza de lumina asupra avent
Albert Einstein a avut sase iubite si chiar ii povestea in scrisori sotiei sale ca este asaltat de admiratoare, de gesturi "nedorite" de afectiune, relateaza CNN. Scrisorile, care au fost date publicitatii recent, arunca o raza de lumina asupra aventurilor geniului. "Aceste scrisori nu ofera date despre cercetarile lui stiintifice, ci il descriu pe barbat dintr-un unghi personal si pana acum necunoscut", a indicat Hanoch Gutfreund, de la Universitatea din Ierusalim.
Originalul om de stiinta, renumit pentru teoria relativitatii pe care a emis-o, si-a petrecut foarte putin timp acasa. A calatorit prin Europa si Statele Unite ale Americii, unde de fapt a si murit in anul 1955, la varsta de 76 de ani. Cu toate acestea, desi era in cea mai mare parte a timpului plecat, a scris sute de scrisori familiei.
Scrisorile care fusesera anterior date publicitatii sugerau ca mariajul sau - care data din 1903 - cu prima sa sotie Mileva Maric, mama a celor doi baieti ai sai, era mizerabila.
Cei doi au divortat in 1919 si dupa scurta vreme Einstein s-a casatorit cu verisoara sa, Elsa. La scurta vreme el si-a inselat cea de-a doua sotie cu secretara sa, Betty Neumann.
Intr-un nou volum de scrisori publicat de catre Universitatea Ebraica din Ierusalim, Einstein vorbea despre sase femei cu care si-ar fi petrecut ceva vreme si de la care primea diverse cadouri in timp ce mai era inca insurat cu Elsa.
La inceputul anilor '80, fiica lui Elsa, Margot, a donat Universitatii Ebraice aproape 1400 de scrisori ale tatalui sau vitreg. Cu toate acestea, Margot a cerut ca aceste scrisori sa nu fie facute publice decat dupa 20 de ani de la moartea sa. Margot a murit la data de 8 iulie 1986.
O parte dintre iubitele lui Einstein au fost identificate ca Estella, Ethel, Toni, si "amanta spioana din Rusia", Margarita. La celelalte femei, Einstein s-a referit folosind numai initialele, cum ar fi M. si L.
"Este adevarat ca M. m-a urmat (in Anglia) si ca ma vaneaza... cred ca situatia a scapat de sub control", ii scrie acesta lui Margot in 1931. "Dintre toate damele, de fapt ma simt atras numai de domnisoara L. care este decenta si complet inofensiva" mai scria el.
Intr-o alta scrisoare destinata tot aceleiasi Margot, Einstein i-a cerut fiicei sale vitrege sa inmaneze Margaritei o scrisorica, pentru a evita "privirile curioase ale barfitorilor".
Fuga de nazisti
Noul lot de scrisori include - pentru prima data - si raspunsuri din partea familiei lui Einstein, a declarat Hanoch Gutfreund, director al "Albert Einstein Worldwide Exhibition" de la Universitatea Ebraica. Aceste scrisori darama mitul conform caruia omul de stiinta, laureat la premiului Nobel, era in relatii foarte proaste cu familia sa.
"Din aceste hartii se vede ca el este foarte prietenos si intelegator cu Mileva si fiii ei", a mai afirmat Gutfreund care a mai povestit despre faptul ca desi toata lumea credea ca mariajul sau cu Elsa era unul de convenienta, el ii scria acesteia aproape in fiecare zi, povestindu-i, printre altele, tot ce facea prin Europa, pe la conferinte si seminarii, calatorii etc.
Se pare ca omul de stiinta nu dorea atunci ca numele sau sa fie legat pe vecie de celebra sa descoperire privind teoria relativitatii. O dovedeste o scrisoare catre Elsa, din 1921: "Relativitatea va sfarsi in curand prin a ma obosi. Cand se investeste atat de mult, chiar si in acest gen de lucruri, intotdeauna se instaleaza plictiseala", ii scria Einstein Elsei.
Albert a trait si a studiat in 1930 la Oxford, unde se ascunsese de nazisti. El i-a povestit Elsei ca un coleg german i-ar fi zis chiar ca "nici macar sa nu ma apropii de granita germana pentru ca ura nazistilor impotriva mea scapase de sub control". In aceeasi scrisoare, pe care a scris-o in 1933, cu cativa ani inainte de inceperea celui de-al doilea razboi mondial si inainte de Holocaust, Einstein, cu o intuitie extraordinara, ii scria Elsei: "toti se tem de competitia cu noi, cu evreii <<mintosi>>. Suntem condamnati pentru capacitatea noastra, pentru puterea noastra, nu pentru slabiciunile noastre", a anticipat Albert Einstein. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.