Indiferent daca anul viitor vor fi sau nu alegeri anticipate, romanii tot vor merge la vot, pentru a alege cei 35 de reprezentanti pentru Parlamentul European. In acest moment, subiectul este la stadiul de dezbatere. Nu stim cum vor fi alese cele 35

Indiferent daca anul viitor vor fi sau nu alegeri anticipate, romanii tot vor merge la vot, pentru a alege cei 35 de reprezentanti pentru Parlamentul European. In acest moment, subiectul este la stadiul de dezbatere. Nu stim cum vor fi alese cele 35 de persoane, cine poate candida ori cum vor fi stabilite circumscriptiile electorale. Singurul lucru cert este ca, potrivit angajamentului luat in tratatul de aderare, alegerile trebuie organizate la nivel national, pana la data de 31 decembrie 2007.

Coalitia vrea lista nationala

Principala dilema este data de modul in care vor fi facute propunerile de candidati. Exista doua variante: o circumscriptie electorala la nivel national ori alegeri pe regiuni.
In prima varianta, sistemul este similar cu cel folosit si pentru alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor. Astfel, fiecare partid depune cate o lista unica la nivel national, cu persoanele pe care le prefera pentru posturile respective. Pragul electoral ar fi tot de 5%, iar in urma exprimarii votului, repartizarea se va face proportional, in functie de procentele obtinute de fiecare partid.
Cu aceasta varianta sunt de acord, in principiu, toate formatiunile din coalitia de guvernare. Diferentele de opinie sunt legate de unele amanunte, ca de pilda daca lista va fi deschisa, cum sustin PD si PC, ori inchisa, cum doreste UDMR. Principalul argument pe care reprezentantii coalitiei il invoca in sustinerea acestei modalitati de vot este acela ca europarlamentarii trebuie sa reprezinte cetatenii Romaniei, nu ai unei regiuni anume. "Cineva din Satu Mare trebuie sa-si exprime opinia si fata de un candidat din Constanta, pentru ca in PE sunt reprezentanti ai Romaniei si nu ai unei regiuni", a explicat liberalul Mihai Voicu.
Din pacate insa, acest tip de argument nu este prea convingator, intrucat pleaca de la o premiza gresita. In realitate, parlamentarii europeni din partea Romaniei nu vor reprezenta statul roman ca atare, ci comunitatea europeana. Ei vor fi afiliati grupurilor parlamentare din PE si vor reprezenta formatiunile politice respective.

Din 2009, situatia s-ar putea schimba

O a doua varianta ar fi aceea ca alegerile sa fie organizate pe regiuni. Ideea pleaca de la faptul ca Uniunea Europeana recomanda ca statele cu o populatie mai numeroasa de 20 de milioane sa organizeze alegerile pe regiuni. Daca vom lua in considerare aceasta recomandare, in 2009, atunci cand vor fi organizate alegeri pentru PE in toate statele UE, Romania va organiza alegeri pe circumscriptii regionale. Practic, fiecare regiune sa isi aleaga europarlamentarii care sa le reprezinte interesele pe viitor. Si atunci, alegerile din 2007 ar putea fi o repetitie benefica, mai ales ca aceste alegeri sunt partiale si nu pentru un mandat intreg.
In favoarea acestui sistem de alegere s-au pronuntat pana acum senatorul PSD Vasile Puscas si reprezentanti ai societatii civile: ProDemocratia si Transparency International Romania. La prezentarea acestui proiect, dar si in luna martie, atunci cand a fost organizata o dezbatere pe acest subiect, Puscas a precizat ca nu este sustinut de PSD. Intre timp, social-democratii s-au razgandit, iar euroobservatorul Valeriu Zgonea sustine ca partidul sau este intru totul de acord ca alegerile sa fie organizate la nivel regional.
In opinia reprezentantului ProDemocratia, Cristian Parvulescu, partidele parlamentare nu agreeaza votul la nivel regional pentru ca acestea "incearca sa isi protejeze interesele".
La randul sau, Matt Loftis, reprezentantul Transparency International in Romania, a spus ca nu sustine votul pe lista nationala, intrucat in acest sistem exista pericolul coruptiei. Mai exact, ca lista respectiva sa fie intocmita in functie de banii dati pentru locul respectiv. In plus, alegerile pe regiuni ar face ca europarlamentarul sa fie mai apropiat de oamenii din regiunea in care a fost ales.
In prezent Romania este impartita in opt regiuni de dezvoltare. Daca s-ar opta pentru acest sistem, ar fi organizate opt circumscriptii electorale, fiecare cu electorat si candidati proprii. In acest caz, candidatii independenti ar avea mai multe sanse sa fie alesi europarlamentari. In cazul listei nationale insa, asa cum a recunoscut si liberalul Mihai Voicu, "sansele ca un independent sa obtina numarul de voturi necesare sunt aproape nule".
Opiniile au fost exprimate in cadrul dezbaterii "Romania si Parlamentul European", organizata, vineri, la Bucuresti, de organizatia Romania Think Tank.

Pana la toamna, vom avea o lege clara

In prezent, toate propunerile sunt contabilizate la Comisia Parlamentara pentru Legislatie Electorala. Presedintele comisiei, Mihai Voicu, spune ca pana cel tarziu la 1 octombrie, proiectul final de lege va fi gata, urmand ca pana la finele acestui an legea privind alegerile europene sa fie adoptata.
In opinia lui Cristian Parvulescu, "in momentul de fata este o tensiune foarte mare in aceasta comisie, iar modul in care vor lua decizia finala este crucial". Din punctele de vedere exprimate pana acum se poate deduce insa ca cel mai probabil vom avea o singura circumscriptie la nivel national.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.