Tarile care au aderat in ultima perioada la Comunitatea Europeana, precum si Bulgaria si Romania, care vor fi cooptate in Uniunea Europeana cel mai probabil la 1 ianuarie 2007, inregistreaza progrese evidente in procesul de productie. Acest lucru se

Tarile care au aderat in ultima perioada la Comunitatea Europeana, precum si Bulgaria si Romania, care vor fi cooptate in Uniunea Europeana cel mai probabil la 1 ianuarie 2007, inregistreaza progrese evidente in procesul de productie. Acest lucru se realizeaza in continuare in conditiile unor preturi mici de productie, se arata in ziarul austriac Die Presse, preluat de Rompres. Noile state membre au adus o crestere a calitatii produselor de export, a declarat Peter Havlik, vicedirectorul Institutului pentru Economie Internationala Comparata din Viena.
Cu toate ca salariul mediu din tarile vest-europene este mult mai mare decat cel din Europa de Est, opt din cele zece state nou aderate livreaza produse cu standarde ridicate din punct de vedere calitativ, ceea ce creeaza un mediu competitiv.
Comparativ, salariul unui muncitor calificat din Romania se cifreaza undeva in jurul a 250 de euro, fata de Italia, unde se castiga peste 2.000 de euro. Un manager cu functii executive medii este remunerat in Romania cu 600 de euro, in timp ce un director cu atributii medii castiga 3.600 de euro in Franta si 4.200 de euro in Italia.
In ciuda acestui impediment, exporturile statelor nou aderate inregistreaza o crestere spectaculoasa.
Acest lucru se observa atat in Cehia, cat si in Ungaria si Polonia, inca din 2002, iar la aceasta tendinta s-au alaturat si Slovacia si Slovenia. In aproape toate aceste tari, exporturile au inregistrat o crestere in volum cu peste 20% in primul trimestru al anului curent.

Exporturile se resimt in economie

Evolutia accelerata a exporturilor de produse se resimte puternic si in bunastarea economica a tarilor din Europa Centrala si de Est. In medie, Produsul Intern Brut din regiune creste cu cate 5,2 procente, in 2005 majorarea PIB fiind de 4,7%. Consecinta imediata a acestui lucru se reflecta in procentul de ocupare a fortei de munca, precum si in rata scazuta a somajului, chiar daca in Polonia si Slovacia ea se afla inca la niveluri ridicate - 17,5%, respectiv 14,5%. In momentul de fata, rata somajului din Uniunea Europeana se ridica la 8,4%, in timp ce in Romania, somerii cumuleaza un procent de 6,3%. Cifra somajului in zona tarilor care au adoptat moneda unica a fost de 8,1% in martie 2006, comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand rata somajului a fost de 8,8 procente.

Consumul intern a favorizat exporturile

"Prin acest fapt, cresterea economica are o baza de sustinere mai extinsa, iar din acest motiv suntem foarte optimisti ca aceasta evolutie pozitiva se va mentine", a precizat Havlik. "Suntem siguri ca cele mai multe state noi membre ale UE vor trece cu bine de probleme", a spus Peter Havlik. Comertul in interiorul regiunii este pe o panta ascendenta. Relatiile economice cu statele vecine se intensifica chiar mai mult comparativ cu cele din vestul Europei. "Aderarea la UE a condus la o reintegrare a regiunii", a afirmat Havlik.
Romania si Bulgaria, statele care se pregatesc pentru aderare au un ritm de dezvoltare rapid, se arata in publicatia austriaca. Chiar si celelalte state din sud-estul Europei inregistreaza cresteri economice puternice, de cele mai multe ori de peste cinci procente.
Economistii apreciaza ca singurul aspect negativ il reprezinta deficitul de cont curent, datorita aprecierii valutelor locale. Astfel, marfurile de export devin mai scumpe in exterior, iar bunurile de import mai ieftine.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.