Prima proba scrisa a bacalaureatului a debutat cu stangul, dupa ce o ziarista de la un cotidian central a reusit sa cumpere raspunsurile de la primul subiect al fiecareia dintre cele 3 variante. Incidentul a pus pe jar politistii bucuresteni, dar si

Prima proba scrisa a bacalaureatului a debutat cu stangul, dupa ce o ziarista de la un cotidian central a reusit sa cumpere raspunsurile de la primul subiect al fiecareia dintre cele 3 variante. Incidentul a pus pe jar politistii bucuresteni, dar si conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC), care au declansat de urgenta o ancheta complexa.
Initial, spun anchetatorii, jurnalista a declarat la Sectia 3 Politie, ca detine subiectele de la proba scrisa de limba si literatura romana pentru examenul de bacalaureat care urma sa inceapa in cateva ore. Femeia reusise sa cumpere subiectele, duminica seara, in jurul orelor 23,00, de la o persoana necunoscuta, cu care s-a intalnit in Piata Victoriei si careia i-a achitat 500.000 lei vechi.
Cu hartiile in buzunar, jurnalista l-a anuntat pe ministrul Mihail Hardau si pe Liliana Preoteasa, director general in cadrul MEdC, toti 3 deplasandu-se la sediul Sectiei 3 de Politie. Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Capitalei, comisar Christian Ciocan, jurnalista a prezentat copii xerox dupa primul subiect al fiecarei variante. "Verificarile efectuate la Ministerul Educatiei si Cercetarii, impreuna cu oficialii acestei institutii, au evidentiat faptul ca documentele prezentate de catre ziarista reprezinta de fapt raspunsurile de la primul subiect al fiecareia dintre cele trei variante de examen.
De asemenea, s-a mai stabilit si ca raspunsurile nu erau xerocopii ale raspunsurilor oficiale", a mai precizat comisarul Ciocan. Politistii bucuresteni spun ca, deocamdata, nu au fost identificate persoanele care se fac vinovate de cele intamplate, insa au fost efectuate o serie de audieri, incepand chiar cu persoana care a cumparat raspunsurile.
Cercetarile sunt continuate de politisti, sub coordonarea directa a unui procuror din cadrul Judecatoriei Sectorului 1. Din cercetarile oamenilor legii, a mai reiesit faptul ca subiectele si variantele de raspuns pentru examenul care s-a desfasurat ieri, au fost transmise in teritoriu sambata, sub paza stricta, pana in prezent neraportandu-se nici un incident. Dupa ce la Testele Nationale, conducerea MEdC s-a confruntat cu un scandal asemanator, deoarece un ziarist a reusit sa ia din sediul ministerului subiectele pentru testul de istorie, surse din Politie spun, in gluma, ca se asteapta ca si in toamna admiterea la facultate sa fie marcata de incidente de acelasi gen. Anchetatorii ne-au precizat, ieri, ca verificarile privitoare la scandalul de la capacitate sunt in faza finala, politistii urmand sa inainteze dosarul procurorilor.

Plicurile vor fi verificate cand vor fi returnate la MedC

Ministrul Educatiei si Cercetarii Mihail Hardau sustine ca a fost instiintat, duminica, 2 iulie a.c., in jurul orei 23.30, de catre ''cumparatori'' despre faptul ca ''variante ale subiectelor de la proba scrisa de Limba romana'' din cadrul bacalaureatului se vand in Piata Victoriei din Capitala. ''Impreuna cu inspectorii de specialitate am verificat informatia la sediul Serviciului National de Evaluare si Examinare (SNEE), iar aceasta s-a confirmat. Am decis refacerea celor trei variante de subiecte si am organizat transmiterea, in deplina siguranta, a subiectelor in teritoriu, ceea ce s-a si intamplat. Am sesizat Politia si Parchetul'', spune Hardau.
Acesta mai precizeaza ca ''sambata seara toate inspectoratele au confirmat ca plicurile ridicate de la SNEE sunt in inspectoratele scolare judetene. Inspectorii scolari ne-au asigurat de integritatea acestora. Vom verifica plicurile cu subiectele la Limba si literatura romana la returnarea lor la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC)''.
Surse autorizate din cadrul MEdC ne-au declarat ca ''pot fi luate in calcul doua variante: ori cineva din cadrul institutiei a sustras cele trei variante de subiecte, ori un hacker a intrat pe sistemul informatizat al SNEE si a tiparit subiectele. In cazul in care cineva din cadrul institutiei a sustras variantele, aceasta nu inseamna ca a sustras plicurile sigilate. Nici nu avea cum. Probabil le-a xeroxat sau le-a scos la imprimanta, inainte ca plicurile sa fie sigilate. In ceea ce priveste a doua varianta, si in Romania exista hackeri, ca sa spunem asa, foarte priceputi. In ciuda sistemului de protectie al calculatoarelor de la SNEE, poate cineva a reusit sa ia variantele de subiecte. Exista, in strainatate, hackeri care intra pe calculatoarele Pentagonului...
Ceea ce trebuie sa dea de gandit este pretul: 500.000 de lei vechi este un pret derizoriu. Probabil, cineva vrea sa strice in continuare imaginea MEdC. Nicidecum nu a vrut sa se imbogateasca''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.