ZIUA a initiat un demers jurnalistic fara precedent, prin a prezenta - sub genericul "Dramele proprietatii" - problemele cu care se confrunta expropiatii regimului comunist in a-si recapata bunurile ce au apartinut familiilor lor. Ancheta de fata se
ZIUA a initiat un demers jurnalistic fara precedent, prin a prezenta - sub genericul "Dramele proprietatii" - problemele cu care se confrunta expropiatii regimului comunist in a-si recapata bunurile ce au apartinut familiilor lor. Ancheta de fata se deosebeste de aceste drame, in sensul ca exista situatii in care proprietarii de drept au fost escrocati de diversi smecheri, care au profitat de buna lor credinta sau naivitate, ajungand sa fie furati pentru a doua oara. Cu intentia de a veni in sprijinul organelor de ancheta abilitate in rezolvarea unor asemenea escrocherii, ZIUA demasca filiera imobiliara a sotilor Stan - Anghel.
Procuratorului Stan i-au fost anulate procurile
In anul 2000, cetateanul american de origine romana, Mihail Leonte, il mandateaza pe Mihail Barboselu sa-l reprezinte la revendicarea unui teren de 2,4 ha, amplasat in comuna Balotesti, jud. Ilfov, a vilei "Nufarul" din Eforie, compusa din trei apartamente si construite pe un teren de aproape 400 mp, precum si o parte din cariera de piatra Toplita-Rasnov. Barboselu i-a cunoscut pe fiii familiei Leonte, Madalina-Virginia si Gabriel-Traian, pe cand acestia faceau facultatea la Bucuresti. La intoarcerea in SUA, i-au lasat lui Mihail Barboselu un autoturism, un televizor color si multe alte bunuri, in semn de prietenie si recunostinta pentru faptul ca acesta ii ajutase sa-si monteze telefon.
Prin Decizia nr. 001/2001, autoritatile ilfovene i-au stabilit lui Leonte dreptul la actiuni pentru cele 2,4 ha, dar la scurt timp i s-a oferit un teren similar in comuna Corbeanca, deoarece s-a constatat ca se comisese o eroare. La sfarsitul lui august 2003, proprietarul a decedat, iar sotia acestuia, Anie Marie Leonte, cuscra sa si cei doi copii i-au pus in vedere lui Mihail Barboselu, de fata cu numerosi martori, sa nu mai reprezinte familia, procurile semnate de defunct pierzandu-si valabilitatea. Mai mult, sotia supravietuitoare a fost, la data de 23 octombrie 2003, la Bucuresti, intalnindu-se cu Barboselu, moment in care l-a atentionat din nou sa nu mai reprezinte in nici un fel familia Leonte. In ciuda acestui fapt, procuratorul a fugit chiar a doua zi la un notar complice, vanzand terenul din Corbeanca soacrei lui Anton Stan, pe nume Zamfira Marinciu. Notarul public Eva Constantinescu a perfectat actele de vanzare-cumparare - la pretul de doar 24.000 USD, fata de valoarea reala de peste doua milioane USD -, cu incalcarea flagranta a legislatiei in materie. In mod normal, Barboselu ar fi avut nevoie de o procura autentificata de Consulatul Romaniei din SUA, care sa contina obligatoriu apostila prevazuta de Conventia de la Haga, din 5 octombrie 1961. Doar ca notarul Eva Constantinescu nu i-a solicitat-o, fiindu-i complice.
Celeritatea Judecatoriei Buftea
Ca sa se piarda urma proprietarului terenului, fostul procurator Barboselu s-a miscat repede, instrainand terenul chipurile vandut soacrei amicului sau, Stan Anton. Astfel, la numai trei zile de la prima cumparare, batrana Zamfira Marinciu a vandut cei 2,4 ha de la Corbeanca, de asta data pentru 35.000 USD, numitului Beres Kovacs. Desigur, familia Leonte a depus plangere penala impotriva escrocilor, pentru anularea vanzarii fara drept a proprietatii sale, dintre Barboselu si Marinciu. Si de atunci tot asteapta sa i se faca dreptate. Culmea, aproape doi ani mai tarziu, cei doi complici deschid o actiune la Judecatoria Buftea, solicitand "pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare". Dosarul nr. 5247/2005 este rezolvat cu o rapiditate incredibila de catre judecatoarea Florenta Barbut. Astfel, la un singur termen se ia si interogatoriu Zamfirei Marinciu, se verifica si toate actele din dosar, iar a doua zi se da sentinta definitiva si irevocabila. Asta in timp ce familia Leonte se judeca cu Barboselu si Marinciu de aproape doi ani, pentru recuperarea proprietatii vandute ilegal.
Doar 30.000 USD pentru o vila la mare
Tot dupa aceeasi reteta, dar ceva mai devreme, Barboselu a revendicat o vila din Eforie, care a apartinut aceluiasi Mihail Leonte, vanzand-o in 2001 fostei sotii a lui Anton Stan, pe nume Carmen Liliana Anghel. Mai exact, vanzatorul Leonte a fost reprezentat de procuratorul Barboselu, iar cumparatoarea, de fratele ei, Cristian Marinciu. Pretul fictivei tranzactii a fost de doar 30.000 USD, bani din care, ca si in cazul prezentat anterior, familia Leonte n-a vazut vreun cent. Dosarul penal nr. 1371/P/2004 se afla in mod curios inca in lucru, Anie Marie Leonte neprimind pana la aceasta ora vreo comunicare din partea Parchetului. Intre timp, imobilul a fost renovat, primind un alt nume. Din Vila Nufarul a ajuns Vila Antonio, dupa prenumele lui Stan, care este Anton.
Mihail Barboselu s-a mai ocupat de obtinerea actelor si revendicarea unei parti importante din cariera de piatra Toplita. Dupa decesul mandatarului Mihail Leonte, sotia acestuia i-a cerut sa-i predea actele obtinute in urma onorariilor platite cu marinimie, insa procuratorul a refuzat, amenintand-o verbal: "Nimeni n-o sa poata puna mana pe acele acte, ca am avut eu grija."
Intrarea la Selgros Baneasa este construita ilegal
Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicola Baneasa (SCDP) a avut in administrare, pana in anul 2000, 717 ha de teren. 10 ha din aceasta suprafata au intrat in proprietatea lui Marin Nicolae Simion Vladescu-Olt, in baza Legii nr. 18/1991, acesta detinand-o ca actionar. La data de 7 octombrie 1999, Vladescu-Olt opteaza pentru calitatea de locator si administrator al terenului, la intelegere de taina cu SCPP Baneasa, iar zece zile mai tarziu vinde parcela, prin procuratorul Anton Stan, catre sotia acestuia din urma si catre controversatul om de afaceri Marian Didu. Pretul tranzactiei a fost de 10 USD/mp. In ziua urmatoare, adica la 18 octombrie 1999, noii proprietari incheie cu SCDP Baneasa contracte de locatiune, care n-au fost inregistrate si vizate pentru legalitate de institutia respectiva, dupa cum a reiesit ulterior din raportul intocmit de auditorii interni Marian Stefan si Mihaela Oprisan, ai Academiei pentru Studii Agricole si Silvice (ASAS) Bucuresti. Ceva mai tarziu, firma Selgros, amplasata vizavi de Aeroportul Baneasa, cumpara de la Didu si Anghel teren pentru a realiza drumul de acces la supermaket, prin plantatia statiunii, cu toate ca aceasta nu se afla curpinsa in parcela noilor proprietari. Cum a fost posibila o asemenea inginerie imobiliara, vom arata in continuare.
Didu a "manjit" conducerea SCDP Baneasa
Firma AGROMAR BETA SRL, in care Marian Didu este actionar cu un procent de 95%, a sponsorizat SCDP Baneasa cu suma de 25.000 USD. Mai bine zis, Didu a "manjit" conducerea statiunii, ca aceasta sa poata calatori in strainatate. Directoarea Viorica Balan, secretarul stiintific Antonia Ivascu, Maria Neamtu si Adela Barbulescu au voiajat astfel in Canada, participand la cel de-al XXVI-lea Congres International de Horticultura, in perioada 7 - 24.08.2002. "Inscrierea la congres, cazarea, diurna si transportul au fost suportate de sponsori." La intoarcerea Vioricai Balan si a persoanelor care au insotit-o, nu s-a putut justifica suma de 99.711.400 lei, reprezentantii ASAS mai descoperind ca din banii SCDP Baneasa au fost platite cinci asigurari medicale in loc de patru. Ceea ce denota ca directoarea si-a luat si o ruda apropiata cu ea, dupa cum au confirmat si sursele noastre confidentiale. Conducerea statiunii a mai fost acuzata si de vanzarea subevaluata a unor mijloace fixe, patrimoniul acesteia diminuandu-se substantial, fara nici o evaluare a bunurilor vandute sau licitatie.
Stan a vandut o vila in numele unor decedati
Anton Stan a revendicat si apoi a vandut imobilul situat in str. Luca Stroici nr. 15 din Bucuresti, in calitate de procurator al cetatenelor belgience Margareta si Lucia Samsonovici. Numai ca respectivele erau decedate la acea vreme. In acest scop, Stan s-a folosit de o imputernicire falsa, tradusa in romaneste de notarul german Christa Aldea, care i-a fost complice. Retrocedarea a avut loc in baza unei sentinte civile din decembrie 1998, dupa care, trei luni mai tarziu, Anton Stan si-a vandut siesi 21/32 din proprietate. Mai exact, s-a pus la cale o noua procura falsa, prin care Lucia Samsonovici il mandata pe nimeni altul decat Marin Nicolae Simion Vladescu-Olt, fostul proprietar al celor 10 ha de teren de la Baneasa, sa-i vanda lui Anton Stan cota sa de 21/32 din imobilul din str. Luca Stroici nr. 15, cu suma fictiva de 150.000 USD.
Restul cotei de 11/32 a fost preluat, dupa numai o luna de zile, de cumnata lui Stan, pe nume Paula Anghel, sora fostei lui sotii (deoarece se zice ca Stan si Anghel ar fi divortat). Iar aceasta si-a mandatat o alta sora, pe Viorica Argentina Anghel, sa vanda noua achizitie celei de-a treia surori, Carmen Liliana Anghel, fosta Stan-Anghel. Jocul de-a vanzarea imobilului nu s-a oprit insa aici, fiindca Anton Stan si-a cedat partea sa semnificativa sotiei, dupa care au mai urmat cateva vanzari succesive. Pana la urma, proprietatea surorilor Samsonovici, decedate demult, a fost cumparata de Camera de Comert a Austriei, cu suma de 650.000 USD.
Vanzare-cumparare cu incalcarea Constitutiei
Impotriva acestei tranzactii ilegale aranjata de Anton Stan (cu domiciliul ales in str. Constantin Titel Petrescu - adica acolo unde locuieste, sau ar trebui sa locuiasca fosta lui sotie), Asociatia "Clubul Sportiv CONCEPT SA", care avea sediul in imobilul din str. Logofat Luca Stroici, a depus o cerere de chemare in judecata. Prin acest act s-a cerut constatarea nulitatii absolute a contractelor de vanzare-cumparare dintre Lucia Samsonovici si Anton Stan si a celui dintre Anton Stan si fosta sotie Carmen Liliana Anghel. Citam din acest document: "Contractul de vanzare-cumparare nr. 552/31.03.1999 nu precizeaza cetatenia cumparatorului Stan Anton, desi aceasta conditie este obligatorie, tinand cont de legislatia privind circulatia terenurilor in Romania. In actul de mai sus se arata ca domiciliul cumparatorului este in Germania, Teutoenstr. 62, 50189 Elsdorf". Iar din procura autentificata sub nr. 1942/2000 la Biroul Notarului Public Nica Babalic Maria "rezulta ca numitul Stan Anton domiciliat in Germania, identificat cu pasaport nr. 20720257747/14.03.1994, eliberat de autoritatile germane, este cetatean german."
Alte proprietati furate la drumul mare
Italiencele Dina si Eliza Porn l-au mandatat de Anton Stan sa le revendice apartamentul nr. 2 al imobilului din str. Emanoil Porumbaru nr. 12 din Bucuresti. Pentru ca doreau sa cumpere demisolul si mansarda locuintei, au facut imprudenta sa-l mandateze si pe Marian Didu in acest sens. Dupa ce au intrat in posesia imobilului, cei doi procuratori l-au vandut fictiv sotiei lui Stan, Carmen Liliana Anghel, cu complicitatea notarului public Alexandru Basarab Sinc. Pretul tranzactiei: ridicola suma de 170 de milioane de lei. Ca sa se piarda urma escrocilor, locuinta a ajuns tot la batrana Zamfira Marinciu, mama lui Carmen Liliana Anghel, in timp ce surorile Porn asteapta in zadar ca Justitia romana sa le faca dreptate.
Un alt imobil situat in satul Izvorani, comuna Ciolpani, judetul Ilfov, in suprafata de 2,1 ha, apartinand acelorasi cetatene italiene de origine romana, se afla in litigiu. Anton Stan a obtinut drepturile litigioase, prin asociatul lui Marian Didu la AGROMAR BETA SRL, pe nume Marcel Preda, de aici iscandu-se o serie de contradictii.
Procesul se afla pe rolul instantelor de judecata, nefiind solutionat pana-n prezent.
Imobilul din Aleea Alexandru nr. 44 nu a apartinut niciodata familiei Porn, dar Anton Stan a profitat de procura data de acestea. Impreuna cu Cristian Marinciu, fratele fostei sale sotii, au notificat in fals primaria, in baza Legii nr. 10/2001, cerand restituirea in natura a locuintei.
Imobilele din Bucuresti, Calea Dorobantilor nr. 70 si str. Sofia nr. 14, au apartinut mostenitoarei Aurelia Buzoianu. Mandatarii acesteia, Anton Stan, Carmen Liliana Anghel si Cristian Marinciu au vandut drepturile litigioase, procesul generat de acest fapte penale nefiind solutionat pana in prezent.
Certificat de buna purtare pentru Stan
Numarul plangerilor penale formulate impotriva lui Anton Stan si a fostei sale sotii, Carmen Liliana Anghel, cu care convietuieste in continuare, este incredibil. La fel de incredibil cum este si faptul ca, pana acum, celor doi nu li s-a retinut in sarcina vreo invinuire, de catre organele de urmarire penala. Unul dintre motivele acestei situatii consta in faptul ca Marian Didu, partenerul de inginerii imobiliare al celor doi soti, este finul procurorului George Muscalu, de la Parchetul General.
Mai mult, Anton Stan a primit si un certificat de buna purtare din partea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la data de 1.11.2005. Prin acesta, lui Stan i s-a infirmat inceperea urmaririi penale hotarate la 19.05.2004, fiind scos in mod incredibil basma curata. Dupa toate aparentele, rezolutia a fost semnata, in numele sefului Sectiei de urmarire penala si criminalistica, de controversatul procuror Constantin Gherta, personaj care a recunoscut ca a primit mita intr-un alt dosar, dupa ce a fost prins cu cioara vopsita. Reamintim cititorilor ca procurorul Gherta, adus de la Brasov prin bunavointa deminsionarului sau sef, Gheorghe Draghici - o alta figura controversata -, a scapat ca prin minune de ancheta declansata impotriva lui de DNA, ocupandu-se in continuare de dosarele celor care l-au reclamat si actionand in consecinta.
Sotii Stan n-au stat prea mult prin tara, ori au facut-o ilegal
In urma unei cereri adresata de un birou de avocatura Ministerului Administratiei si Internelor, aceasta institutie a emis catre Judecatoria sectorului 1 Bucuresti o adresa oficiala, prin care lamureste starea civila a celor doi capi ai retelei mafiote imobiliare. Acest lucru s-a intamplat spre sfarsitul anului 2004.
Astfel, Carmen Liliana Anghel (38 de ani), cu domiciliul in Bucuresti, "figureaza casatorita in Germania, la data de 14.12.2001, urmand ca in urma casatoriei sa poarte numele Stan-Anghel". Cu toate acestea, "in evidenta Directiei Generale de Pasapoarte, cea in cauza figureaza cu statut de cetatean roman cu domiciliul in strainatate". De asemenea, Carmen Liliana Anghel figureaza ca a fost in Romania doar in perioada 19.07.2004 - 26.08.2004. Altminteri, a facut-o in mod fraudulos, iar impotriva ei nu s-a luat inca nici o masura.
Anton Stan (58 de ani) a "plecat definitiv din tara/1982/ Spania" si "a pierdut cetatenia romana, Decret nr. 10/1983". Din evidentele Autoritatii pentru Straini rezulta ca Anton Stan, cetatean german de origine romana, a avut drept de sedere prelungit in Romania, in perioada 1987-1991, in calitate de student. Cu alte cuvinte, respectivul ori n-a mai intrat in tara de 15 ani, ori a facut-o in mod fraudulos.
Aici ar mai fi de mentionat faptul ca, in toate inscrisurile semnate de cei doi soti - pentru inducerea in eroare a organelor de ancheta -, fiecare a mentionat ca este necasatorit, Stan declarandu-se cetatean german, iar Anghel - cetatean roman.
Cercetata pentru spalare de bani
Carmen Liliana Stan-Anghel este cercetata de Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) inca din vara anului 2004. Povestea este urmatoarea. Un oarecare Gheorghe Cojocaru a incasat, la data de 10.06.2004, in contul deschis la HVB Bank, suma de 8,2 miliarde de lei, cu justificarea "transfer privat". Persoana imputernicita pe acest cont a fost nimeni alta decat Liliana Carmen Stan-Anghel.
Stan-Anghel a efectuat diferite transferuri cu titlul de "imprumut catre persoane fizice". Una dintre aceste persoane este si Marian Sotae, "implicat in numeroase societati comerciale, in unele fiind asociat cu Viorel Bucurenciu, nu se stie daca este una si aceeasi persoana cu cea din celebra Afacere <<Portbagajul>> - furtul a 500.000 USD din masina acestuia".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.