In perioada 19-27 iunie, mica scena a Teatrului Pygmalion de pe strada Alser din capitala Austriei le-a oferit vienezilor un fragment de cultura romaneasca. Acest ciclu de seri romanesti s-a intitulat, sugestiv, "Pulsul vremii - Today Romania", trans
In perioada 19-27 iunie, mica scena a Teatrului Pygmalion de pe strada Alser din capitala Austriei le-a oferit vienezilor un fragment de cultura romaneasca. Acest ciclu de seri romanesti s-a intitulat, sugestiv, "Pulsul vremii - Today Romania", transmite Compress. Pe 19 iunie, cei interesati au avut ocazia de a cunoaste doi exponenti ai literaturii - pe Gabriela Adamesteanu si pe Gheorghe Schwarz, in cadrul unei seri dedicate "romanului nou". A doua zi, Teatrul Dramatic "Ioan Slavici" din Arad a fost prezent la Viena cu un spectacol in limba romana.
"Apropo, ati chemat pompierii?"
Inspirat de piesa "Telegrama" a lui Aldo Nicolaj, in regia Lianei Didilescu, one-man show-ul interactiv scoate in evidenta aptitudinile actorului Zoltan Lovas. "Apropo, ati chemat pompierii?" este primul spectacol aradean sustinut in Viena in cadrul parteneriatului incheiat intre Teatrul Pygmalion si Teatrul Clasic "Ioan Slavici". Timp de aproape o ora, spectatorii au trait alaturi de actor emotiile asteptarii unei telegrame, asteptare presarata cu amintiri din trecutul personajului, cu cantece, cu dansuri, cu jocuri la care publicul a participat activ. In urma succesului vienez, teatrului aradean i s-a propus sa sustina spectacole si pentru comunitatile de romani din Graz si Salzburg.
Prezenta acestui spectacol in capitala Austriei nu este deloc intamplatoare, el a avut numeroase deplasari in tara si in strainatate la festivaluri, dar si in turnee. Aflat de cativa ani in repertoriul Teatrului Clasic "Ioan Slavici" din Arad, spectacolul "Apropo, ati chemat pompierii?" a depasit deja 100 de reprezentatii.
"Vizitatorul" din Magheru
Apogeul "Pulsului vremii..." l-a constituit, potrivit organizatorilor, spectacolul Teatrului Nottara, "Vizitatorul" de Eric Emmanuel Schmitt, ce-i are in distributie pe Alexandru Repan, Mircea Andreescu, Crenguta Hariton si Rares Stoica, regia fiind semnata de Claudiu Goga. Spectacolul a fost prezentat in limba romana si s-a jucat de doua ori. Teatrul bucurestean si cel vienez colaboreaza de circa cinci ani, prin turnee si co-productii.
Una dintre explicatiile acestei stranse legaturi dintre cele doua institutii ar putea-o constitui si faptul ca fondatorul si conducatorul Teatrului Pygmalion, regizorul Geirun Tino, a parasit Romania in 1985 si a obtinut la Viena azil politic. Insa, pana la plecarea sa din tara, a montat peste 30 de piese la diferite teatre de stat, predominant insa la cele din Bucuresti, iar in perioada 1982-1984 a fost directorul artistic al Teatrului de Stat din Bacau. Publicul bucurestean l-a putut "intalni" prin intermediul spectacolelor prezentate de Pygmalion pe scena teatrului din Bulevardul Magheru. Ultima reprezentatie sustinuta de teatrul vienez la Bucuresti a fost "Lumea minunata a lui Sigmund Freud", bazata pe o alaturare surprinzatoare intre texte ale parintelui psihanalizei si povesti ale Fratilor Grimm. Spectacolul a fost prezentat in mai, cu ocazia celebrarii a 150 de ani de la nasterea lui Freud. Tot in cadrul colaborarii dintre cele doua teatre, regizorul Geirun Tino a montat la Nottara "Castelul" de Franz Kafka si "Hangita" de Carlo Goldoni. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.