Pornind de la o evidenta statistica - majoritatea romanilor doresc retragerea trupelor din Irak - dublata de observatia ca foarte putini europeni au mai ramas in acest "teatru de operatiuni", liberalii au planuit o puternica lovitura. De imagine. La
Pornind de la o evidenta statistica - majoritatea romanilor doresc retragerea trupelor din Irak - dublata de observatia ca foarte putini europeni au mai ramas in acest "teatru de operatiuni", liberalii au planuit o puternica lovitura. De imagine. La propunerea ministrului Apararii, conducerea PNL s-a pronuntat pentru aducerea militarilor din Golf acasa. Din diverse motive. Argumentele au fost expuse, in conferinta, de premierul Tariceanu si ministrul Atanasiu. Sau, mai precis, de presedintele si vicepresedintele PNL. Pentru ca avem de-a face, in primul rand, cu o propunere formulata si aprobata in interiorul unui partid politic. Este, pur si simplu, o propunere. Care nu produce efecte definitive si obligatorii. Cu toate acestea, faptul ca ideea retragerii trupelor din Irak a fost avansata, de aceasta data, de politicieni care sunt si varfuri ale Executivului, a declansat o mare vanzoleala. Un melanj de pareri contradictorii din care nu au lipsit vorbele mari precum "interes national", "consecventa", "moralitate (?)", "proceduri", "angajament", "USA" si altele. Insusi Presedintele s-a pronuntat, intr-un tarziu. Insa problema de fond, care vizeaza pastrarea sau retragerea trupelor din Irak, a murit sugrumata de vectorii politici. Circumstantial, ne trezim discutand acum despre altceva.
Iata-ne analizand, mai intai, reactia reprezentantilor partidelor parlamentare la surprinzatoarea propunere a liberalilor. Observam ca toti politicienii intervievati au admis oportunitatea retragerii trupelor. Mai putin liderii PD. Cativa (din PSD, PRM, PC) chiar s-au batut cu pumnul in piept, spunand ca ei insisi au cerut, la un moment dat, sa fie adusi acasa soldatii detasati peste granite. Sunt consecventi. "Nu e razboiul nostru" - este hit-ul lor populist, lansat de tandemul PDSR-PRM, chiar in '99, cu prilejul interventiei NATO in Iugoslavia. Ce s-a intamplat insa cu PD, singurul partid care critica propunerea liberalilor, colegi de Alianta si guvernare?
Boc sustine ca avem de-a face cu "o gafa", cu "o grava eroare politica", cu un gest "lipsit de respect" din partea PNL. Intr-o propozitie, opinia democratilor este ca liberalii au comis-o pe toate fronturile: in fata partenerilor din exterior, dar si a colegilor de guvernare, pe care nu i-ar fi consultat. Intr-un tarziu, Presedintia intareste spusele lui Boc, vorbind, in context, despre "prejudicii grave" aduse credibilitatii Romaniei in plan international. Iar seful statului isi asuma afirmatia ca maniera in care liberalii au prezentat opiniile privind prezenta militara romaneasca in Irak este "inacceptabila".
In conditiile in care propunerea privind retragerea trupelor, girata de Tariceanu, nu este ilegala, reactia dura a lui Boc pare alimentata de invidie. Argumentul ne-consultarii in cadrul Aliantei cade. Pentru ca nici restructurarea gandita de PD, nici renuntarea la postul de vicepremier nu au fost convenite in prealabil. La fel, nici presedintele Basescu nu i-a consultat pe liberali cand a creionat, impreuna cu Serviciile, proiectele privind securitatea nationala.
Cand au vorbit despre retragere, liberalii au precizat ca Romania va continua sa-si asume obligatiile de tara membra in NATO in misiunile militare care sunt desfasurate ca urmare a unei decizii NATO sau a ONU sau a Uniunii Europene. Referitor la respectarea angajamentelor, lideri ai PNL au precizat ca americanii si britanicii au fost anuntati ca romanii din Irak se vor retrage odata cu italienii.
In replica, presedintele Basescu s-a dezlantuit, seara, la postul national de televiziune cu abstract-atotcuprinzatorul "sa iesim din minciuna". "Gafa" privind retragerea trupelor a fost completata cu toate hibele din tara. Am aflat ca a stat la telefon cu toate cancelariile lumii, pentru a drege inabilitatea unui premier care a atentat la siguranta Romaniei! E o minciuna ca americanii sau britanici ar fi fost informati, a zis Basescu. Am mai aflat ca nu exista nici un militar roman care sa nu fie sub egida ONU. Deci nu e nimeni de retras. "Imi reprosez ca l-am desemnat" - a spus, in concluzie, presedintele, referindu-se la premier.
Cineva minte. Si minte greu. Si trebuie sa plateasca cu capul.
Morala temei "retragerea din Irak" lansata de liberali si contestata de presedinte si de aliatii sai ne confirma imaginea unui guvernamant bicefal, aflat intr-un permanent conflict. Care se desfasoara intre ei, in primul rand. Tariceanu insista pe apropierea de familia europeana, Basescu tine la Axa Washington - Londra - Bucuresti. Oamenii pot sa aleaga. Sau sa se minuneze.
Razboiul dintre Palate se poarta pe spinarea romanilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.